Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

MESELE GELECEK NESİLLERİN  KADERİ VE MUKADDERATI

Filatasyon ve izabe servisinin oluşması sonucunda yaklaşık 3 bin kişinin istihdamının sağlanacağını ifade eden Telçeken, meselenin sadece bakır ve madenler olmadığını belirterek, meselenin gelecek nesillerin kaderi ve mukadderatı olduğunu kaydetti.

Maden İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken, Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olarak nitelendirilen maden rezervleriyle ilgili konuştu. İhaleyi yapan ve alan tarafla sorunların olmadığını belirten Telçeken, “Halkımız, filatasyon ile birlikte izabe servisinin kurulması, bununda öncelikle eski bakır maden fabrikasının bulunduğu yerde olması talep etmektedir. ”dedi.

Elazığ’ın Maden İlçesi’nde Maden Teknik Araştırma Müdürlüğü (MTA) tarafından maden rezervleri bulundu. Türkiye’nin ve Elazığ tarihinin en büyük rezervinin işletilmesi için ihale gerçekleştirildi. İhaleyi 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik Anonim Şirketi kazandı.

Elazığ kamuoyunda büyük ses getiren maden rezervleri ihalesi sonrasında, kamunun zarar ettiği gerekçesini savunan Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, yapılan ihaleyi mahkemeye taşıdı ve İdare Mahkemesi "Durdurma" kararı aldı. Daha sonraki süreçte ihaleyi kazanan Port Madencilik Anonim Şirketi kararı temyize göndermiş, durdurma kararıyla ilgili Danıştay 13. Daire Başkanlığı, idari mahkemenin verdiği kararı bozmuştu.

Maden İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken, bulunduğu günden itibaren  gündemden düşmeyen, Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olarak nitelendirilen maden rezervleriyle ilgili Günışığı Gazetesine açıklamalarda bulundu.

MADENİN KADERİ FERRO-KROM VE YILDIZLAR HOLDİNG’E BENZEMESİN

Elazığ ve Türkiye kamuoyuna çağrıda bulunan Telçeken, meselenin sadece bakır ve madenler olmadığını belirterek, meselenin gelecek nesillerin kaderi ve mukadderatı olduğunu kaydetti.

“Madenimize, geleceğimize mirasımıza sahip çıkma bir İstikbal ve İstikrar mücadelesidir.” Diyen Telçeken, “Madenin kaderi Ferro-Krom ve Yıldızlar Holding’e benzemesin.” İfadelerini kullandı.

TELÇEKEN: MESELE İHALEYİ ALAN FİRMAMIN İLİMİZE VE İLÇEMİZE HANGİ KATKILARI SAĞLAYACAĞIDIR

Çağrılarının ihaleyi kimin alması veya almamasına yönelik olmadığını kaydeden Telçeken,” Bizim önemsediğimiz ihale sonrası ne yapılacağı, kaynakların etkin verimli ve yerinde kullanılıp kullanılmayacağıdır. Bizim önemsediğimiz ihaleyi alan firmamın ilimize ve ilçemize hangi katkıları sağlayacağıdır. Bizim önemsediğimiz ihaleyi alan firmanın bölgemizden alacağı hizmetleri nereden ve nasıl ve kimlerden karşılayacağıdır. Bizim önemsediğimiz ihaleyi alan firmanın istihdam yaratacağı sahada kimleri istihdam edeceğidir. Bizim önemsediğimiz ihaleyi alan firmanın rezervleri yerinde değil başka yerde işletip gerekli istihdamı yaratmama kaygısıdır. Bizim kaygılarımız alacağı işçilerin, teknik personelin, güvenlik elemanlarının, gıda ve teknik gibi pek çok konuda ihtiyaçların bölge esnafından ve kalifiye personelinden karşılanıp karşılanmayacağıdır. Bizim endişelerimiz çıkarılacak bu rezervlerin kara veya demiryolu ile Adıyaman ve Samsun’a taşınıp ilimiz ve ilçemize en ufak katkısının olmamasıdır” şeklinde konuştu.

“FİLATASYON İLE BİRLİKTE İZABE SERVİSİNİN DE KURULMASINI TALEP EDİYORUZ.”

Telçeken, filatasyon ve izabe servisinin oluşması sonucunda yaklaşık 3 bin kişinin istihdamının sağlanacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O yüzden ihaleyi alan firma olan Cengiz Holding bünyesinde bulunan Port Madencilik A.Ş.’nin çağrımıza kulak vermesidir. Bizim ihaleyi alan firma ile sorunumuz asla söz konusu değildir. İhaleyi yapan ve alanlar ile ilgili bir tartışmanın tarafı değiliz. Ancak ilimiz ve ilçemizin menfaatleri söz konusu olduğunda kesinlikle devletimizin yanında olmakla birlikte halkımızın sonuna kadar yanında olacağız. Halkımızın tarafındayız. Halkımızın ali menfaatlerinin savunucusu olacağız. Halkımız ne istiyor. filatasyon ile birlikte izabe servisinin kurulması, bununda öncelikle eski bakır maden fabrikasının bulunduğu yerde olması talep edilmektedir. Bu iki birimin oluşması sonucunda yaklaşık 3 bin kişinin istihdamı sağlanmış olacaktır.”

“İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN!”

“Bir çağrımız da şudur. Bir bölgede Madencilik faaliyeti yürüten şahıs veya tüzel niteliğe haiz firmalar İl Özel İdaresi bütçesine kar payından vermek zorundadır. Bu nedenle İlimiz genelinde 550 köy, 1000’e yakın mezra bu kar payından yararlanmasıdır. Devletimiz kazanmalı, ihaleyi alan kazanmalı bizler değil, ancak çocuklarımız ve geleceğimiz de kazanmalı ki Büyük Türkiye Hayalimiz her yerde her alanda muhakkak kazanmalıdır. Devletimiz büyümeli hakça kazançla, hakla kazançla ve halkla kazançla büyümelidir. Çağları aşan kutlu mesaj, İnsanı Yaşat ki, Devlet Yaşasın!”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol