Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler  elazığ yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

Müdürlük Meyve Üreticilerini Uyardı

Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü Elma ve armut ağaçlarında çok ciddi ürün kayıplarına neden olan kara leke hastalığına karşı ilaçlama zamanın geldiğini duyurdu.  Kara leke hastalığının meyve kayıplarının yanı sıra meyvelerin pazar değerini de düşürdüğünün belirtildiği açıklamada müdürlük üreticilere ilaçlamayı nasıl yapacakları konusunda da bilgi verildi.

Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Elma ve armut ağaçlarında kara leke hastalığına karşı ilaçlama zamanı gelmiştir.Güvenilir için 1xbet güncel giriş kazandıran bet siteleri.

Elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve sürgünlerini hastalandıran kara leke etmeni yapraklarda lekeler oluşturup ileri dönemde bu lekeli yapraklar dökülerek verim azalmasına neden olur. Meyvede oluşan lekeler, meyvenin gelişmesini engelleyerek, şekilsiz ve pazar değeri düşük ürün elde edilir.

Bu nedenle kara leke hastalığına karşı farekulağı döneminde %50 bakır ihtiva eden ilaçlarla 100 It suya 400 gr dozunda koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Bu hastalık ile mücadele tedavi edici değil koruyucu mahiyette olduğundan ilaçlama zamanları önemlidir. Özellikle bahar yağışlarının bol olduğu yıllarda daha da önem kazanmaktadır.

Bu hastalıkla mücadele zamanları:

1. ilaçlama zamanı: Çiçek gözleri kabardığında (farekulağı döneminde)

2. ilaçlama zamanı: Elmalarda pembe rozet tomurcuğu, armutlarda beyaz rozet döneminde

3.iIaçIama zamanı: Çiçek taç yaprakları % 70-80 dökülünce

4.iIaçIama zamanı: Meteorolojik koşullara ve ilacın etki süresine göre uygulanmalıdır.

Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları il- ilçe müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgarsız havalarda yapılmalıdır. Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir. Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol