Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

Müdürlük Üzüm Üreticilerini Uyardı

Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında kayıplara yol açan cenk ve harap hastalıklarına karşı uyardı. Üreticilere, hastalıklara karşı ilaçlama çağrısında bulunan müdürlük detaylı bilgi almak isteyenleri Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçeceğini belirtti

  Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden hastalıklara karşı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bağlarda önemli zararlara sebep olan Bağ Küllemesi (Cenk) hastalığı ile Bağ Salkım Güvesi Zararlısına (Harap) karşı ilaçlama zamanı gelmiştir. Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından yapılan tahmin ve uyarı çalışmalarına göre; üreticilerimizin bağlarda görülen Bağ Küllemesi Hastalığına ve Bağ Salkım Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama yapmaları gerekmektedir.

Bağ Küllemesi (Cenk) : Asmanın yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yapar. Hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığı görülür. Çubukların hastalanmasına ve önemli mahsul kaybına sebep olur.

Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun tanelerde zarar yapar. Üzümün zarar görmesi sonucu akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur.

Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hiç faydası olmadığı gibi ilaç ve emek boşa gider. Ayrıca çevre kirlenmesine de neden olur. Salkım Güvesi zararlısına karşı Mücadele zamanını belirlemek için Müdürlüğümüzce tahmin ve uyarı çalışması yapılmakta olup, bu çalışma sonuçlarına göre ilaçlama zamanının geldiği anlaşılmıştır. İlaçlama yapacak üreticilerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde reçetelerini yazdırmaları ve ilaçlamalarını tavsiye edilen şekilde akşam-sabah serinliğinde açık ve rüzgarsız havalarda yapmaları önemle duyurulur.

Daha fazla bilgi edinmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Tarım ve Orman Müdürlüğü daha detaylı bilgi almak isteyen üreticileri Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü- Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’ne başvurabileceğini, müdürlüğe gidemeyecek üreticilerin ise    241 16 16- 241 17 17 – 241 10 77 numaralı telefonlardan bilgi alabileceğini kaydetti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol