Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

MÜSİAD ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR.

Elazığ’da çeşitli mahallelerde bulunan bakkallardan veresiye defterini satın alarak dar gelirli ailelerin borçlarını silerek Zimem Defteri uygulamasını devam ettirdi.

Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan;

Hayatımıza sayısız güzellikler katan Ramazan ayının manevi iklimini hep birlikte yaşıyoruz.

Öncelikle tüm hemşerilerimizin Ramazan ayını tebrik ediyorum.

On bir ayın sultanı Ramazan’ı pandemi dolayısıyla dolu dolu yaşayamamanın eksikliğini derinden hissediyoruz.

İçinde bulunduğumuz zor şartlar dolayısıyla, Ramazan ayının dayanışma ve yardımlaşma ruhunu yaşatmayı daha fazla önemsediğimizi ifade etmek isterim.

Özellikle Pandemi süreci toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı çok daha önemli ve anlamlı hale getirmiştir.

Bu çerçevede, MÜSİAD olarak Osmanlı döneminin örnek uygulamalarından biri olarak bizlere miras kalan Zimem Defteri uygulamasını Ramazan ayı dolayısıyla yeniden başlatıyoruz.

Ecdadımızın toplumsal dayanışma ve yardımlaşma anlamında örnek uygulamalarından biri olan Zimem Defteri uygulamasının yaşatılmasını ve geleneksel hale gelmesini arzu etmekteyiz.

MÜSİAD tarafından geçtiğimiz dönemlerde de uygulanan Zimem Defteri uygulamasını Elazığ’da devam ettirip,  yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya çalışmaktayız.

Bilindiği üzere Zimem Defteri uygulaması, bugünkü adıyla veresiye defteridir.

Zimem Defteri uygulaması, alan elin veren eli bilmediği hayırda yarışmanın, yardımlaşmanın zarif usulüdür.

Bu uygulama ile esnaflar dolaşılarak veresiye defterinin bir kısmı veya tamamı alınarak ödeme gücü olmayan borçlu vatandaşların borçları ödenmektedir.

Bu uygulamada ne ödeyen kimin borcunu ödediğini bilir, ne de borcu ödenene kimin ödediğini bilir.

Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” Hadisi Şerif’ine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri olmaktadır.

Günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak var olan ihtiyacın giderilmesine vesile olmak MÜSİAD olarak bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından da umudumuzu güçlendirmektedir.

MÜSİAD Elazığ Şubesi olarak ecdadımızdan miras kalan bu uygulamayı Elazığ’ımızda geleneksel olarak devam ettirme gayretindeyiz.

Bu kapsamda şehrimizin çeşitli mahallelerde bulunan bakkal ve marketlerden Zimem Defteri’ni alarak borcunu ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlarımızın borçlarını ödeyeceğiz.

Bu vesile ile uygulamaya katkı sağlayan, destek olan hayırsever Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum.

Bu tür uygulamaların diğer toplumsal kesimler tarafından da gerçekleştirilmesi Müslümanlar arasında paylaşma ve dayanışma bilincini güçlendirecek, kardeşlik ve dostluk duygularını daha da pekiştirecektir.

Milletimizin en büyük gücü olan yardımlaşma ve dayanışma ruhunun yaşatılması ve gelecek nesillere iletilmesi bizleri her zaman güçlü kılacaktır.

M Ü S İ A D  E L A Z I Ğ Ş U B E S İİLETİŞİM:      Tel: (90 424) 238 81 66               

Faks: (90 424) 238 87 30            e.posta :   [email protected] www. musiad.org.tr/elazig

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol