Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi

Bu haber kez okundu.

ÖZTÜRK’TEN  OMİCRON UYARISI

Çin’in Wuhan eyaletinde başlayıp, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 hastalığı, dünyada şimdiye kadar yaklaşık 242 milyon kişiyi hasta ederek, yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden oldu.

Güncel bilgiler ışığında, hastalığın tedavisinde kullanabileceğimiz etkinliği kanıtlanmış antiviral ilaçlar hala mevcut değil.

Sürekli yeni bir varyant ile karşımıza çıkan hastalığın, son varyantı ise Omicron oldu.

Yeni varyant ile birlikte endişeler de artmaya başladı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, insanları endişeye sevk eden yeni varyant ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.


“Avrupa Ülkeleri Sınırlarını Güney Afrika’ya Kapatmıştır “


Öztürk, yeni varyanta ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Pandeminin başladığı tarihten itibaren, yaklaşık 2 yıl geçmesine ve etkinliği yüksek aşıların piyasaya sürülmesine rağmen Covid-19 pandemisi tüm dünyada etkisini devam ettirmektedir.

Pandeminin süresi uzadıkça ve etki ettiği popülasyon arttıkça, mutasyonlar sonucu oluşan varyant suşların gelişmesi ihtimalini arttırmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyadaki Covid-19 incelemelerinde tehlike potansiyeli yüksek (bulaştırıcılık potansiyeli daha yüksek veya hastalandırma ve ölüm oranları yüksek) olan, varyant virüsleri raporlamaktadır.  


Bu varyantlar, kaygı uyandıran varyantlar olarak tanımlanmaktadırlar.

Günümüze kadar alfa, beta, gama ve delta varyantları kaygı uyandıran varyantlar olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü, son olarak Güney Afrika kökenli Omicron Varyantı’nı raporlamıştır.

Güney Afrika Ülkeleri’nde, Covid-19 olgularının artması ve vaka bazında aşılı bireylerde de, hastalığın yoğun görülmesi nedeniyle bu varyant üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır.

Gerek DSÖ,  gerekse de aşı üretici firmalar hastalık seyri ve aşıların Omicron Varyantı üzerindeki etkinliği konusunda çalışmaktadırlar.

Mevcut varyant, suş nedeniyle; Japonya ve İsrail gibi bazı ülkeler, sınırlarını belirli bir süre yabancılara kapatırken ülkemizin de içinde olduğu, İngiltere gibi bazı Avrupa ülkeleri sınırlarını Güney Afrika’ya kapatmıştır.

DSÖ verilerine göre, Omicron Varyantı ile ilgili veriler şu şekilde özetlenebilir:

Nu varyantı ile ilgili ilk bulgular; mevcut aşıların ya da geçirilmiş enfeksiyonların sağladığı bağışıklığın, en azından ağır hastalık ve ölüme karşı koruyuculuğu sürdüreceğini düşündürmektedir.”
“Daha Bulaşıcı Olup Olmadığı Net Değil”
Varyantın bulaşıcılık düzeyi ile ilgili olarak da bilgiler veren Öztürk, “Omicron'un, Delta dahil diğer varyantlara kıyasla, daha bulaşıcı olup olmadığı (örneğin, kişiden kişiye daha kolay yayılıp yayılmadığı) net değil.

Güney Afrika'nın, bu varyanttan etkilenen bölgelerinde testi pozitif çıkan insan sayısı arttı.

Ancak bunun Omicron'dan mı, yoksa diğer faktörlerden mi kaynaklandığını anlamak için, epidemiyolojik çalışmalar sürüyor. “dedi.


“Aşısız Bireylerde Ciddi Hastalıklara Veya Ölüme Neden Olabilir” 


Öztürk, yeni varyanta bağlı olarak gelişen, hastalığın şiddeti ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ise; “ Omicron ile enfeksiyonun, Delta dahil diğer varyantlarla enfeksiyonlara kıyasla, daha şiddetli hastalığa neden olup olmadığı araştırılıyor. Ön veriler; Güney Afrika'da hastaneye yatış oranlarının arttığını gösteriyor.

 Ancak bu durum, Omicron ile spesifik bir enfeksiyonun bir sonucu olmaktan ziyade, genel olarak enfekte olan insan sayısının artmasından kaynaklanıyor olabilir.

Şu anda, Omicron ile ilişkili semptomların diğer varyantlardan farklı olduğunu gösteren hiçbir bilgi yoktur.  

Dünya çapında hakim olan, Delta varyantı da dahil olmak üzere COVID-19'un tüm varyantları, özellikle aşısız bireylerde ciddi hastalıklara veya ölüme neden olabilir.”ifadelerini kullandı.


“Kritik Rol Oynamaya Devam Etmektedir” 


Aşı ve PCR Testleri’ne ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan Öztürk; “DSÖ, bu varyantın aşılar dahil, mevcut karşı önlemlerimiz üzerindeki potansiyel etkisini araştırmaktadır.

Aşılar, dolaşımdaki baskın varyant Delta'ya karşı da dahil olmak üzere, ciddi hastalık ve ölümlerin azaltılmasında kritik rol oynamaya devam etmektedir.

Mevcut aşılar ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam etmektedir.

  
Yaygın olarak kullanılan PCR Testleri, diğer varyantlarda da gördüğümüz gibi, Omicron enfeksiyonu da dahil olmak üzere, enfeksiyonu tespit etmeye devam ediyor.

Hızlı antijen tespit testleri de dahil olmak üzere, diğer test türleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek için çalışmalar devam etmektedir.”  dedi.
  
“En Etkili Adım Fiziksel Mesafeyi Korumaktır”


Virüse karşı alınacak en önemli önlemin; sosyal mesafe olduğunu vurgulayan Öztürk, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “COVID-19 virüsünün yayılmasını azaltmak için, insanların atabilecekleri en etkili adım fiziksel mesafeyi korumaktır.

 İyi oturan bir maske takın, havalandırma için pencereleri açın, yetersiz havalandırılmış veya kalabalık alanlardan kaçının, ellerinizi temiz tutun ve aşı olun, aşı olun.  

Bulunduğumuz durum şunu göstermektedir ki;  aşılanma ve yukarıda belirtilen üniversal önlemler sadece Covid-19’a değil, mevcut ve potansiyel varyantların ve diğer virüslerin bulaşmasında en etkili yöntemlerdir.

Günümüzde hastaneye yatan, yoğun bakımda izlenen ve kaybedilen hastaların baskın çoğunluğunu; aşısız veya aşı şemalarını tamamlamış vakalar oluşturmaktadır.

Toplumun baskın çoğunluğunun aşılanmaması veya aşıların etkin olmadığı, bir varyantın meydana çıkması durumunda; pandeminin etkisinin uzun bir süre devam edeceği tahmin edilmektedir.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol