Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

PANDEMİ NAKİL BEKLEYENLERİ DE VURDU

Sağlığına bir an önce kavuşmak isteyen hastaların tek umudu olan organ  bağışının önemi her gecen gün artıyor. Yapılan bağışlar, nakil hastalarını mutlu sona bir adım daha yaklaştırıyor. Uzmanlar organ bağışının önemini, hastalar için naklin umut olduğunu her fırsatta vurguluyorlar.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op.Dr. Ahmet Bozdağ, organ naklinin önemini ve nakilde bilinmesi gerekenleri gazetemize verdiği özel söyleşide anlattı.

“ORGAN BAĞIŞINDA EN SIK BÖBREK VE KARACİĞER NAKLİ”

Organ bağışında en sık görünen böbrek ve karaciğer nakli olduğunu söyleyen  Op.Dr. Ahmet Bozdağ, “ Organ bağışlaya bilmek için, karaciğer yada böbreğinde her hangi bir hastalığı olmayan organ bağışçısı  olabilir. Ülkemizde yaklaşık yılda üç bin civarı karaciğer bekleyen ve yaklaşık yirmi bin civarı da böbrek bekleyen bir hasta sayısı mevcut. Bu nedenle organ bağışlayabilecek canlı ve beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organ bağışlaması hastalar için hayat kaynağı olmaktadır. Organ bağışı önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Genel Cerrah Uzmanı Op.Dr. Ahmet Bozdağ, Şeker, tansiyon gibi kronik hastalığı olanların, ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği yada karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarla karşılaşma riski olduğunu da kaydetti.

“ HASTANEMİZE KAYITLI 15 KİŞİ CİVARINDA KARACİĞER BEKLEYEN HASTALAR VAR”

Fırat Üniversitesi Hastanesi organ nakli merkezine kayıtlı karaciğer bekleyen 15 civarı hastanın olduğunu belirten Op.Dr. Ahmet Bozdağ,” Bu yıl 2021 yılı için hastanemizde 6 tane beyin ölümü gerçekleşmiş. Bu beyin ölümü gerçekleşen hastalar içinden sadece bir tanesinin ailesi organ bağışı için izin vermiş ve yapılmıştır. Bunun dışında canlı verici karaciğer ve böbrek nakli için hastalar hastanemize müracaat etmekteler. Hastanemizde yıllık ortalama 20 civarı böbrek nakli gerçekleştirmeyiz. Bunların büyük kısmı canlı verici “ dedi.

“DİYANETİN AÇIKLAMASI BAĞIŞLARI ARTIRACAK ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Diyanetin organ nakli caizdir açıklamasının bağışları arttıracak önemli bir gelişme olduğunu da dile getiren  Op.Dr. Bozdağ, “Organ bağışını engelleyen bazı durumlar söz konusu. Bunların en başında hastaların ya da organ bağışlayacak kişilerin dini ya da kültürel olarak bunu bir engel olarak görmeleridir.  Diyanetin böyle bir açıklama yapması bu düşünceleri olan organ bağışlamayı düşünenleri rahatlatacaktır.” İfadelerine yer verdi.

“BÖBREK NAKLİ İÇİN DOKU UYUMUNUN ÖNEMLİ”

Böbrek ve karaciğerde nakil gerçekleştirmek için gerekli olan şartlara da değinen  Op.Dr. Bozdağ, Böbrek nakli için doku uyumunun önemli olduğunu  vurgulayıp böbrek bağışında bulunmak isteyenlerin, “ canlıdan nakil için başvuracaklarsa bağışlayacakları kişi ile kendilerinin doku  uyum genlerinin uygun olması gerekiyor” diye konuşan Op.Dr. Ahmet Bozdağ, Karaciğer için doku uyumunun şart olmadığını sadece kan gurubunun uyumlu olmasının bile nakil olması için yeterli olduğunu sözlerine ekledi.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ORGAN NAKİLLERİ SEKTEYE UĞRADI

Pandemi sürecinin, bağışlanan organ sayısının azalmasına, hem de karaciğer nakillerinde azalmaya sebep olduğunu ifade eden Op.Dr.Bozdağ ,  sözlerine şöyle devam etti, “ Ortalama yıllık ülkemizde iki bine yakın karaciğer nakli gerçekleşirken,2020-2021 yıllarında bu sayılar bin üç yüzlere, bin dört yüzlere kadar geriledi. Bunda pandeminin etkisi çok büyük. Pandeminin diğer bir etkisi yoğun bakım sayılarının azalmasına neden oldu. Çünkü birçok hastane çok sayıda yoğun bakım yatağını pandemiye ayırmak zorunda kaldı. Bu yüzden de yoğun bakımda takip edilen hastaların sayısı da azaldı. Böylece organ bağışı da azalmış oldu.”

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR

Organ bağışına önemine değinen ve destek çağrısı yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op.Dr. Ahmet Bozdağ, “ Kimin ne zaman böyle bir organ yetersizliği ile karşılaşacağını hiç birimiz bilmiyoruz. Her an hepimizin başına böyle bir durum gelebileceği konusunda uyanık olmamız gerekiyor. Ve bağışlayacağımız her bir organımızın da bir kişinin hayatını kurtaracağını mutlaka hatırlamamız ve bu duyarlılıkla hareket etmemiz gerekiyor. Herkesin mutlaka organ bağışında bulunması birine can olması, ona can katması çok önemli. “ dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol