Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

PROJE PROTOKOLÜ İMZALANDI

Fırat Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen törene; Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. A.VahapYoğunlu katıldı.

“Elazığ İçin Artık Yeni Bir Dönem Başlamıştır”

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ TSO tarihinin en yüksek hibe bütçeli projesi olan; Elazığ Agropark İnovasyon ve Eğitim Merkezi Projesi’nin, imzalanan protokol ile hayata geçtiğini belirterek, “Bölgesinde tarım ve hayvancılık alanında hem su kaynakları hem iklimi hem de toprak yapısı ile farklılaşan Elazığ için artık yeni bir dönem başlamıştır.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız Mustafa Varank’ın destekleriyle Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, 22 milyonluk projemizin 11 Milyon TL olan kısmına hibe sağlanmış olup, bu proje ile odamız tarihinin en büyük hibeli projesine start vermiş olduk. İlimizin, kayısı, üzüm, çilek, elma, kiraz, ayva, şeftali, vişne, dut başta olmak üzere, çok önemli yöreye özgü aromatik tatlarına sahip ürünleri mevcut.

Bu ürünlerin yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve böylelikle; ilimizde sürdürülebilir bir tarım ekosistemi oluşturulması önceliğimizi oluşturuyor.  

Proje kapsamında; tarımsal eğitimlerin verilmesi, ar-ge ve inovasyonların yapılacağı loboratuvarlar, işleme tesisleri, paketleme ve tasarım merkezi gibi bir çok uzmanlaşış hizmet sağlanacaktır.

Projemizi sahiplenen ve destek sağlayan; bakanımıza, valimize, proje ortağımız olan Elazığ Belediye Başkanı’mıza, İl Tarım Müdürlüğü’müze teşekkürlerimi sunuyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Tarımsal Ürünlerin İç ve Dış Pazarlara Ulaştırılması Hedefleniyor

İmza törenin ardından, Elazığ TSO Proje ve Yatırım Koordinatörü Osman Seçgin tarafından; bir sunu yapılarak, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Seçkin,  “Bölgemizde üretilen yaş meyve ve sebze, kurutulmuş sebze ve meyveler başta olmak üzere, gıda kodekslerine uygun, hijyenik şartlarda işlenmesi, depolanması, pazara ulaştırılması, kalite iyileştirmelerinin yapılması, soğuk zincire dahil edilerek iç ve dış pazarlara ulaştırılması hedeflenmektedir.

Tarımsal ürünlerin ulusal ve uluslararası gıda kodekslerine uygun şekilde, yenilikçi yöntemlerle, (IQF- IndividualQuickFrozen – Bireysel Hızlı Dondurma) ve FreezeDry (Liyofilizasyon veya dondurarak kurutma) katma değeri ve raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülmesi için gerekli fiziki üretim ve çalışma alanları oluşturulacak, makine ekipman hatları kurulacak, depolama ve lojistik alanı ile sürekli eğitim ve danışmanlık merkezleri kurulacaktır” ifadelerini kullandı

“Gelirlerde %20-30 Oranında Artış Sağlanacaktır”

Elazığ TSO Proje Koordinatörü Seçgin, projenin ekonomik etkileri hakkında yaptığı bilgilendirmede ise şu ifadelere yer verdi; “Tarımsal ürünlerin, ulusal ve uluslararası gıda kodekslerine uygun şekilde; yenilikçi yöntemlerle (FreezeDry (Liyofilizasyon veya dondurarak kurutma) ve IQF- IndividualQuickFrozen – Bireysel Hızlı Dondurma) katma değeri ve raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülmesi ile bölgedeki tarımsal üreticilerin, yeni nesil gıda işleme ve paketleme sistemlerine yönelimleri birlikte gelirlerinde; %20-30 oranında artış sağlanacaktır.

Proje kapsamında kurulacak tesis; bölgede tarımsal üretim yapan 500’den fazla çiftçinin ürettiği ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, ulusal ve uluslararası standartlarda depolanması, işlenmesi ve pazarlanması faaliyetleri gerçekleştirilerek bölge ekonomisine katkıda bulunulacaktır.

Ulusal ve bölgesel tarım ve kırsal kalkınma politikalarında öncelikler arasında yer alan, kırsalda gelirlerin artırılmasına destek olunacaktır.

Gıda güvenliği ve hijyeni konularında iyi örneklerin bölgede gösterilmesi, benzer yatırımların teşvik edilmesi amacı ile model tarımsal işletme kurulmuş olacaktır.

Özellikle kayısı ve badem ürünleri başta olmak üzere; kritik öneme sahip ürünlerin, yeni nesil pazarlama, paketleme ve lojistik faaliyetleri ile elde edilen gelirlerin artırılması ile yerel kalkınma politikalarına destek olunacaktır.

Yerel ürünlerin Türkiye ve yurtdışı pazarlarda tanıtımı, pazarlanması ve ihracatı ile birlikte, bölgede dış ticaret konusunda üreticiler motive edilmiş olacaktır.

Tarımsal ürünlerin pazarlanması, nakliyesi, satışı ile iştigal eden işletmeler proje ile mevcut gelirlerini %10-20 oranında artıracaktır.

Tarım ve gıda ürünlerinin, lisanslı depoculuk faaliyetleri ile geliştirilmesi için gerekli altyapı oluşturulması, ilerleyen senelerde lisanslı depo izinleri alınarak, bölgede faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir. ”

Anahtar Kelimeler:
PROJE PROTOKOLÜ İMZALANDI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol