Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

“SAVAŞ EKONOMİMİZİ DERİNDEN ETKİLEYECEKTİR”

Deva Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Mehmet Kangal, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumunun Türkiye'ye yansımalarını Gazetemiz Günışığı'na değerlendirdi. Başkan Kangal, krizin derinleşmesinin özellikle gıda, enerji ve turizm sektörlerinin yanında daha birçok alanda Türkiye'nin sıkıntı yaşamasına neden olacak gibi göründüğünü söyledi.

"SWIFT engeli bizim Rusya olan ticaretimizi ciddi ölçüde engelleyecektir."diyen başkan Mehmet Kangal; " Tüm dünyayı siyaseten ve ticari anlamda tedirgin eden bu çatışmanın bir an önce sona ererek , ekonomik anlamda zor günler geçiren ülkemize etkilerinin minimum düzeyde kalması hepimizin ortak temennisidir."dedi.

"TÜRKİYE, BÖLGEDEKİ KRİZDE KİLİT AKTÖR KONUMUNDA"

Türkiye aktif diplomasi izleyerek bir yandan Rusya'nın saldırganlığına karşı uluslararası camiayı göreve çağırması diğer taraftan taraflarla özel ilişkilerini kullanarak çatışmaya dönüşen krizi yatıştırmaya çalışmasının şimdiki aşamada olumlu göründüğüne dikkat çeken Kangal; "Rusya ve Ukrayna arasında her geçen gün şiddetini arttıran savaş ve bu durumun yarattığı uluslararası etki, yüksek enflasyon ve ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’yi sadece siyaseten değil ekonomik açıdan da çok olumsuz etkileme potansiyeli taşımaktadır. Türkiye gerek Rusya ve Ukrayna ile olan ticari ve siyasi ilişkileri,  gerekse bir NATO üyesi olarak, bölgedeki krizde kilit aktör konumunda. Savaşın, Türkiye'nin ekonomisini, bölgesel güvenliğini,Batı ve Rusya ile olan ilişkilerini ciddi oranda etkileme ihtimali bulunmakta. NATO üyesi olan ve bu ülkelerle siyasi, askeri ve ticari güçlü bağları bulunan Türkiye,  bir taraftan da Rusya ile yakın askeri ve ekonomik ilişkiler geliştirmiş durumda."dedi.

*KRİZ DERİNLEŞTİKÇE, ÜLKEMİZE YANSIMALARI SIKINTILI OLACAKTIR.

Ülkemizin birincil gündemi olan enerji temini ve enerji maliyetinin sürekli yükselmesi yaşanan bu krizden sonra daha da artacağı yönünde görüş bildiren Başkan Mehmet Kangal;  "Türkiye'nin Rusya'da olduğu gibi Ukrayna ile de yükselen bir seyir izleyen ticari ilişkileri mevcut.  Bu ticaretin hacminden çok içeriğine baktığımızda, özellikle savunma sanayi alanındaki işbirliği iki ülke bakımından da büyük önem arzetmekte. Ticari verilere göre; 2021'de Ukrayna ile 7,4 milyar dolar olan ticaret hacmi Rusya’yla 34,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Ancak krizin derinleşmesi özellikle gıda, enerji ve turizm sektörlerinin yanında daha birçok alanda ülkemizde sıkıntı yaşanmasına neden olacak gibi görünüyor. Rusya ve Ukrayna'dan önemli ölçüde tahıl ithal eden bir ülke olan Türkiye,  Rusya'dan ithal edilen tarım ürünleri bazında 2021 yılında rekor kırarak daha önce bu ülkenin en büyük müşterisi olan Çin'i de geride bırakarak liderliğe yükselmiş durumdadır. Şu anda ülkemizin birincil gündemi olan enerji temini ve enerji maliyetinin sürekli yükselmesi bu krizden sonra daha da artacak gibi görünüyor. Türkiye, en çok enerji alanında Rusya’dan ithalat yapan bir ülke olduğu için hali hazırda pahalı olan gaz fiyatlarının daha da artacağı aşikar."ifadelerini kullandı.

* TURİZMDEN 35 MİLYON TURİST VE 35 MİLYAR DOLAR GELİRDEN MAHRUM KALMA RİSKİ VAR.

Savaşın son bulmaması halinde Türkiye'nin 70 Milyar Dolar gibi bir gelirden mahrum kalacağını da aktaran Kangal; "Türkiye’nin en büyük ithalat ülkesi olan Rusya aynı zamanda en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda olup, ihtiyaç duyduğumuz doğalgazın yüzde 30’unu Rusya karşılamaktadır. Üstelik iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliği sadece doğalgazla da sınırlı değil; petrol ihtiyacının yüzde 10’u, kömür ihtiyacının üçte birini Rusya'dan karşılanıyor, dahası Mersin Akkuyu’daki ilk nükleer santrali de Rus şirketi Rosatom inşa ediyor.Tabi Rusya’ya doğalgaz açısından olan bağımlılık sadece Türkiye’yi değil Avrupa başta olmak üzere çoğu ülkeyi endişelendiren bir husus.  Söz konusu savaşın ülkemizin turizmi açısından da birçok etkisi olacaktır. Türkiye'de en çok turist gönderen ülke uzun yıllardır Rusya olurken Ukrayna’dan gelen turist sayısında da ciddi bir artış söz konusu. 2021’de ülkeye gelen her 100 turistten 23’ünün Rusya ve Ukrayna vatandaşı olduğu kayıtlara geçmiş durumda.Bu sezonki turizm gelirlerinin , hem cari açık sorununa hem de kırılgan döviz fiyatlarının yeniden yükselmesine çözüm olması bekleniyordu. Bu kapsamda ,  2022 yılı için 35 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir beklentisi  bulunduğu göz önüne alındığında , buradan beklenen gelirden mahrum kalma riski ülkemiz ekonomisini daha da zor durumda bırakma riski taşımaktadır.Turizmcilerimizin asıl endişesi , Türkiye'nin de diğer Avrupa ülkeleri gibi hava sahasını Rus uçaklarına kapatması durumunda, turist gelişlerinin önünün tıkanması korkusudur."dedi.

* RUSYA'NIN SİSTEM DIŞINDA KALMASI HEM TİCARİ HEM DE FİNANSAL HİZMETLERİN BÜYÜK ORANDA DURMASINA NEDEN OLABİLİR.

Başkan Kangal, Türkiye ile Rusya arasındaki yatırımlarda bir diğer önemli konunun inşaat sektörü olduğuna vurgu yaparak; "Geçen yıl müteahhitler tarafından Ukrayna'da da 1,6 milyar dolar değerinde proje üstlenildi. Bu projelerin savaş sebebi ile rafa kalkması , Türk şirketleri ve ülkemiz açısından bir diğer sorun olarak karşımızda duruyor."diye konuştu.

Kangal; açıklamasına şöyle devam etti; "Türkiye ile Rusya arasındaki yatırımlarda bir diğer önemli kalem inşaat sektörü. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ocak raporuna göre 2021’de en fazla proje üstlenilen ülkelerin başında 11,2 milyar dolar değerinde proje ile Rusya geliyor. İnşaat yatırımlarının hızla arttığı Ukrayna ise en fazla proje üstlenilen ülkeler arasında dördüncü sırada. Geçen yıl müteahhitler tarafından Ukrayna'da da 1,6 milyar dolar değerinde proje üstlenildi. Bu projelerin savaş sebebi ile rafa kalkması , Türk şirketleri ve ülkemiz açısından bir diğer sorun olarak karşımızda duruyor. Savaş karşıtı çok sayıda ülke tarafından caydırıcılık gücü yüksek SWIFT konusunda uygulanan yaptırımlar sonucu , Rusya’nın ödeme sistemleri konusunda yaşayacağı problemler Türk şirketlerinin ihracat yapma kapasitesini zorlayabilir ve tahsilat süreçlerini geciktirebilir boyutta.Bu sistem tüm dünya ticaretinde kilit bir role sahip. Bu yüzden Rusya'nın sistem dışında kalması hem ticari hem de finansal hizmetlerin büyük oranda durmasına neden olabilir. Bu da Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı arttıracaktır."

* TÜM DÜNYAYI SİYASETEN VE TİCARİ ANLAMDA TEDİRGİN EDEN BU ÇATIŞMANIN BİR AN ÖNCE SONA ERMESİ LAZIM.

SWIFT engelinin, Türkiye'nin Rusya ile olan ticaretini ciddi ölçüde engelleyeceğine de dikkat çeken Deva Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Mehmet Kangal, "Ancak burada Türkiye'yi de çok yakından ilgilendiren bir ilişki var. O da Türkiye'nin enerjiden gıdaya, turizmden tekstile kadar çok sayıda sektörde Rusya ile olan güçlü ticareti. Geçtiğimiz yıl Rusya ile ikili ticarette yaklaşık 35 milyar dolarlık bir hacim yakalayan Türkiye için bu aynı zamanda büyük bir ekonomik zorluk sürecini de beraberinde getirebilir. SWIFT engeli bizim Rusya olan ticaretimizi ciddi ölçüde engelleyecektir. Bugün itibarıyla Rusya'dan ithalat konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ruslar ile şu an görüşüyoruz. Ama bu kararların daha kapsamlı uygulanması bizim için uzun vadede büyük bir problem oluşturacaktır. Sonuçta örneğin bir un fabrikası Rusya’dan buğday alıyor ve onun ödemesini bu sistem üzerinden yapıyor. İç tüketim için bir sıkıntı görülmese de biz şimdiden alternatif pazar arayışına girmek zorundayız. Turizm açısından da bu yaptırımın etkileri çok ciddi olacak gibi görünüyor. Savaştan sonra yeni rezervasyon alamadıklarını belirten turizmciler, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından sonra verdikleri hizmetin ödemesini nasıl alacaklarını kara kara düşünmeye başlamış durumdalar.  Tüm dünyayı siyaseten ve ticari anlamda tedirgin eden bu çatışmanın bir an önce sona ererek , ekonomik anlamda zor günler geçiren ülkemize etkilerinin minimum düzeyde kalması hepimizin ortak temennisidir."sözlerine ekledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol