Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem  elazığ

Bu haber kez okundu.

SİGORTALARDA FİYAT ARTIŞI

"Sigorta konusunda toplumumuz istenilen düzeyde değil" diyen İncir Grup Sigortanın Sahibi Hayrettin Kaya, özel sigortalar ve kaskoda merak edilenleri Günışığı’na anlattı.

Profesyonel ve güler yüzlü ekibiyle müşteri memnuniyet odaklı çalışan sektörün prestijli isimlerinden 

Hayretin Kaya ile poliçeler üzerine bir söyleşi yaptık.

İncir Grup Sigorta Sahibi Hayrettin Kaya ile yaptığımız röportaj şöyle;

- Sigorta hakkında toplumumuzda yeterince bilinçlimi. Sigortayı ne için yaptırıyoruz ve nasıl kullanabileceğiz?

“Sigorta konusunda toplumumuz istenilen düzeyde değil. Sigorta da insanların bildiği, genelde deprem, trafik sigortası. Zorunlu olan sigortaları yaptırıyorlar. Birde zorunlu olamayan sağlık sigortası, kasko, iş yeri sigortası, mesleki sorumluluk  sigortalar,All risk çok branşta sigorta poliçeleri mevcut. İnsanlar daha çok zorunlu olan sigortaları yatırma gereği duyuyorlar, diğer poliçelerde yetersiz kalıyorlar.”

- Zorunlu Trafik Sigortası nedir ve önemini anlatır mısınız ?

“Trafik sigortası zorunludur. Kişinin karşı tarafa vermiş olduğu maddi hasarı ölüm ve yaralı olan kazarlar da ise ölüm parası,  yaralılar da karşı tarafı mağdur etmeyecek şekilde belli teminatlar altında karşılıyor. Eğer kişi kendisi hatalıysa Ocak Ayı’ndan sonra 50 bin lira teminat altında karşı tarafın hasarını karşılıyor. “

- Zorunlu Deprem Sigortası nedir niye yapıyoruz?

Deprem sigortası belediyenin vermiş olduğu rayiç bedel üzerinden metre kareye göre, kişinin evinin depremde aldığı hasar ne kadarsa, eğer yıkım söz konusuysa da belediyenin rayiçi kadar yüzde 2 muafiyet uygulayarak tutarı kişinin hesabına yatırılır. Depremde yıkıldığı ne kadarsa o kadar ödeme yapar.”

- Kasko ve Trafik sigortası arasında ki farklar nelerdir ?

“ Kasko zorunlu değildir trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortası karşı tarafın masrafını belli bir limite kadar karşılar. Kasko da kendi aracında olan hasarı da kasko teminatları dahilinde karşılıyor. Bu teminatlar ne kadar genişse o kadar yararlanır eğer sınırlıysa sınırlı olduğu kadar yararlanır. Kaskoda dikkat edilmesi teminatlardır. Mesela anahtar kaybıdır, orijinal parça yetkili servis vs. buna bağlı olarak teminat artıkça rakam artar şirketlerin anlaşmalı olduğu servisler vardır. Kasko yapılacağı zaman markasına modeline göre o kişin o şirketleri tercih etmesi lazım. Teminatları da o şirkete bağlı olarak artırabilir veya düşürebilir. Trafik sigortası, karşı tarafın masrafını karşılar, sizin aracınızı karşılamaz. Kasko kendi aracınıza olan hasarları karşılar, tek taraflıda olsa yani duvara da çarpsanız öder.”

- SAĞLIK SİGORTASI NEDİR VE ÖNEMİNİ ANLATIR MISINIZ ?

“ Sağlık sigortası, SSK'nın anlaşmalı olduğu özel hastanelere gittiğiniz zaman, SSK'nın karşıladığı kısmı devletten alır, kalan tutarı da hasta olan kişiden alır. Eğer sağlık sigortası yapılırsa sadece giriş ücreti ödenir, kalanı sağlık sigortası tarafından  ödenir. Kişi ister ameliyatını olur, ister muayene olur, ister tahlillerini yaptırır, ücret ödemeden çıkar. Yıllık ücreti de kişinin yaşına, boyuna, kilosuna benzer durumlara göre bir fiyatlandırma çıkarır. Atıyorum 750-1500 TL arası gibi bir rakamla güvence altına alınır.”

-POLİÇELERDE FİYAT ARTIŞI OLDU MU?

“ Poliçeler de genel anlamda bir artış oldu. Yüzde 60-70 oranında fiyatlarda artış oldu. Burada basamak vardır. Trafik sigortasını baz alırsak 4.basamak,5. basamak,6.basamak,7. basamak, aracın, modeli, markası, bedel artışına yansımaz tamamen basamakla alakalıdır. Gecen sene 7. basamak bir aracın trafik sigortası 500 TL'ydi. Şuan 850 TL civarında buda yaklaşık yüzde 70'e denk geliyor.  Kasko yaptırırken insanlar en ucuz kaskoyu sorar buda yanlış olan bir durumdur. Örnek verirsem, markette gittiğimizde en ucuz meyve, sebzeye bakmayız seçeriz en iyisini alırız. Ücretini de ona göre öderiz. Kaskoda da böyle olması gerekiyor. İnsanların bilinçli olması, teminatlarını kendisi belirleyip ona çıkan fiyatlara bakmalı. Seçtiğiniz firmanın kesinlikle aracınızın markasıyla anlaşmasının olması yetkili servise gidebilmesi gerekiyor. Camınız kırılırsa orijinal bir cam, anahtar kaybında ki bedel. Bunlara dikkat edilmelidir.’’

- KONUT SİGORTASI NEDİR ?

“ Deprem sigortasından sonra konut sigortası da gerekiyor. Çünkü deprem sigortası sadece depremde aldığı hasarı giderir. Konut sigortası yapıldığı zaman ise deprem veya depremin dışında A'den Z'ye her şey yangındır, sel, su, terör gibi yaşadığı olumsuzluklarda tüm zararı karşılar. Sizin evinizin içinde ki eşyasına kadar, dekorasyonuna kadar, camınıza kadar zararları karşılar. Konut sigortası zorunlu değildir, deprem sigortası zorunludur.”

- YABACI SAĞLIK SİGORTASINDAN BAHSEDERMİSİNİZ?

“Türkiye’de oturma izni almak isteyen ya da ikamet izni almak isteyen yabancılar için zorunludur, teminatları da bu yabancı vatandaşların acil durumlar veya hastalıklarını teşhis ve tedavisini olmak üzere birçok işlemi kapsar”

SON OLARAK YURTDIŞI SEYAHET SİGORTASINI ANLATIRMISINZ?

“Yurtdışına çıkan kişilerin sağlık risklerini karşılar, acil durumlarda hastane yatarak veya ayakta tedavi harcamalarını teminat dahilinde karşılar. Vefat yerde defin için yapılan harcamaları karşılar, cenazenin yurda nakli sigortalının tıbbi nedenlerle nakli gibi durumları teminat altına alır”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol