Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

SİZ OLSAYDINIZ, NE YAPARDINIZ?


Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, yaşanan deprem nedeniyle devletin tüm imkanları ile Elazığ’da olduğunu ifade ederek, “24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ili Sivrice İlçesi merkez üstlü yaşanan 6.8 büyüklüğünde bir deprem sonrasında devletimiz tüm imkanları ile seferber olmuş ve Elazığ halkının yanında olduğunu göstermiştir. Bu süreçte ilimizdeki tüm kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları da yine aynı duyarlılıkta devletimizin koordinasyonunda üzerine düşeni yapmıştır.
Yaşanan depremin Türkiye genelinde oluşturduğu algı, sadece 41 vatandaşın vefatı ve il merkezinde 4 binanın yıkılması şeklinde olmuştur. Oysa durum bundan çok daha vahim boyutlardadır.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu hasar tespit çalışmaları neticesinde, yıkık, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve orta hasarlı konut sayısının 33 bin 688 olduğu görülmektedir.
Ortalama olarak il merkezinde 120 binin üzerinde vatandaşımız evinden olmuş, çadırda, kamu kurumlarında, ya da evi zarar görmemiş bir yakının yanına sığınarak, tedirgin, belirsiz ve kaygılı bir bekleyiş dönemine girmiştir. İlin tarihi süreç içerisindeki gelişimine paralel olarak bu binaların neredeyse tümünün altında işyerleri bulunan ve deprem nedeniyle ilimiz ekonomisi içerisinde yüzde 90’lık kısmını oluşturan KOBİ’ler büyük mağduriyet ve iflaslarla karşı karşıya kalmıştır. İlimizde hayatın normalle dönmesi, bundan sonraki süreçte sosyal patlamalara neden olacak sorunların ve dramların yaşanmaması için çok ivedi bir şekilde, ilin hiçbir alanını ve vatandaşını mağdur etmeyecek tedbirler ve teşvikler getirilmesi ve hemen uygulamaya alınması kaçınılmaz olmuştur.” dedi.

Çoban, çalışmalarının nasıl olacağı konusunda ise yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: 

"100 BİN EVSİZE 20 BİN KONUT KAMPANYASI BAŞLATIRDIK"
“100 Bin evsize 20 Bin Konut: İlin öncelikli olarak güvenli konut sorununu çözmesi en temel ihtiyaç ve tüm toplumun beklentisi haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının sorumluluğunda başlatılan kampanyanın yurt genelinde ve yurt dışında etkili bir kampanyaya dönüştürülmesine katkı koymak amacı ile Belediye olarak biz de “100 Bin Evsize 20 Bin Konut Kampanyası” başlatırdık. 4.000  yıllık  bir  maziye  sahip  olan Harput kültürünü yansıtacak “Hitit evleri, Artuklu evleri, Urartu evleri, Selçuklu evleri, Osmanlı evleri ve Harput evleri” mimari örneklerinden oluşan projeler ile kampanyayı yürütürdüm."

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FİRMALARINDAN DESTEK İSTERDİK"
"Kampanya boyunca,  Gençlerin FB, GS, BJK gibi ulusal ve uluslararası spor kulüplerine göndereceği ve taraftarlarından destek isteyeceği mektuplar, Türkiye’nin en büyük 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşlarına depremzedeler tarafından yazılıp gönderilecek mektuplar,
GSM operatörleri, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK,  TÜRK-İŞ,  TİSK,  Türkiye KAMU-SEN,  TOBB,  TZOB, Türkiye Jokey Kulübü, Milli Piyango İdaresi, Spor Toto Teşkilatı gibi kurumlara depremzedelerin yazacağı mektuplar, Sanat, medya, finans kuruluşları, ihracatçı birlikleri, akaryakıt dağıtıcıları, doğalgaz ve enerji satış ve pazarlaması yapan firmalara depremzedelerin yazacağı mektuplar, Sosyal medyada adı geçen bu kurumlara yönelik çeşitli Hashtagler ile (haydi FB 1907 konut ile sarı-larcivet binalarınla 10 ev ile destek ver, /  haydi TOBB 365 Oda-Borsan ile Elazığ İş Dünyasının Yanında Olduğunu Göster ve 10 ev de sen yap, Haydi Pegasus Elazığ’ı uçur…) tabelaları ile gündem sürekli sıcak tutulurdu.
Devletimizin yükünü azaltacak ve vatandaşımızın geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacak bu çok önemli kampanyanın, Cumhurbaşkanımız tarafından sahiplenilmesini sağlardım ve konut yardımında bulunan kuruluşların vergiden muaf olmaları konusunda bir Kanun Hükmünde Kararname ile kampanyanın güçlenmesini sağlardım.

Kampanyanın iki boyutu olurdu. Birinci boyutu; depremzedeleri, ev sahibi ve kiracı ayrımı yapmadan “bedava ev sahibi” yapardım. İkinci boyutu; bina, apartman, site yapacak olan şirket, kurum ve kuruluşlar, kendi logolarını, kendi renklerini kullanarak reklamlarını yapma şansı elde ederdi. İlerleyen yıllarda, dünyanın her yerinden, “mimari çeşitliliği ile Anadolu kenti hüviyeti kazanmış” olan Elazığ’ı ziyarete gelenler, hem şahane bir Anadolu şehrini ziyaret etmenin hazzını alır ve hem de konut yapan kuruluşlar sürekli reklamlarını yapmış olurlardı. Şehrimizin özlediği turist sayısı, milyonları bulurdu. Kampanya düzgün bir şekilde anlatıldığı takdirde, belki de 50 binin üzerinde konut sayısına bile ulaşılabilirdi.

2021 Harput Yılı: Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” ilan etmişti. 2020 yılının ise 'Patara Yılı' ilan edildiği duyuruldu. 2021 yılının da turizm teması ile “Harput Yılı” ilan edilmesini talep ederdik. Bu çağrımızın hayat bulması halinde kadim şehir Harput ve tüm bölge hinterlandının turizm potansiyelinin açığa çıkması, altyapılarının oluşturulması ve turizmin bölgede sektör haline gelmesi mümkün olurdu.

Teşvik Devletten, 50 Bin İstihdam Milletten: Yatırımcıların Devlet Teşviklerinden daha fazla yararlanabilmesi, mevcut işletmelerin ticari hayatına devam etmesi ve istihdamın korunarak artması için yapacağımız kampanyanın iki boyutu olurdu. Hükümetimizden beklentilerimizin ifade edileceği birinci bölüm ve Elazığ’a yatırım yapacak şirketlerin Elâzığ’a davet edilerek, Devlet ve Yatırımcıyı bir çatı altında toplayarak yatırımcılarımızdan yatırım sözü alacağımız ikinci boyut. Böylelikle şehirde umudun arttırılması sağlanmış, kaygı ile gözlenen “Göçün Engellenmesi” için istihdam odaklı belki de Türkiye’nin en büyük yatırım ve ekonomik kalkınması başlatılmış olurdu. Başlatılan bu kampanya ile İstihdam hedefi, en az 50 bin kişinin istihdam edilmesi olurdu.

Teşvik Yasası: İlimizde yeni yatırımların yapılması, istihdamın artması, kaynakların ekonomiye kazandırılması ve mevcut işletmelerin sürdürülebilir hale gelmesi için yer, asgari yatırım tutarı ve sektör kısıtlarının kaldırılarak ilimizin bir bütün halinde “TEŞVİKLERDE 6. BÖLGE” desteklerinden yararlanmasının sağlanması ve yasa ile mevcut tüm işletmelerin de istihdam ve enerji desteğinden istifade etmelerini sağlamak için hemen harekete geçerdim.

Borçlar: Elazığ Belediyesinin, İller Bankasına olan bütün borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın ertelenmesi için hemen ilgili kurum kuruluşlar ile iletişime geçerdim.

Büyükşehir Elazığ: Afet ile mücadelenin şehir genelinde daha hızlı ve verimli yapılabilmesi için Elazığ’ın BÜYÜKŞEHİR kapsamına alınması konusunda talep geliştirir ve şehrin bütün dinamikleri ile işbirliği halinde konuyu Cumhurbaşkanımıza taşırdım.

Harput Rasathanesi: Fırat üniversitesi, bölgedeki ilgili üniversiteler, uluslararası üniversiteler ve Kandilli Rasathanesi ile işbirliği yaparak, Uluslararası Harput Rasathanesinin Elazığ’a kurulması için çalışma başlatırdım.

Kentsel ve Köysel Dönüşüm: Deprem sonrası, Elazığ ili merkezi ve kırsalında kentsel ve köysel dönüşüm faaliyetlerinin, modern çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde yerine getirilmesi için çalışma komisyonları kurar, şehrin gelecek yüzyılını planlardım.

Engelsiz Kent: Elazığ’da engelli vatandaşların rahatça yaşayabilecekleri mekanlar oluşturmayı hedefler, “Engelsiz Kent Elazığ” statüsünde bir model şehir olmak için mücadele ederdim.
Hafif Taşımalı Raylı Sistem: Şehir merkezinden geçen Devlet Demiryollarının güneyinde kalan tarafı yeni yerleşim alanı ilan eder, özellikle Kesrik mahallesi ve Aksaray mahallesi kısımlarında örülmüş olan duvarların, hem şehri daralttığını, hem de insanlarımızı adeta yokluğa mahkum ettiğini belirterek, Tren hattı güzergahının Meryem Dağı arkasına alınması ve mevcut hattın “Hafif Taşımalı Raylı Sistem” olarak kullanılması için mücadele verirdim. 

Elazığ Gönüllü Arama Kurtarma Timleri: Elazığ ve tüm ilçelerinde meydana gelebilecek bir afet veya deprem için, profesyonel ekipler gelinceye kadar ilk müdahaleyi yapabilecek, yaklaşık 800 kişiye afet eğitimi verecek bir birim kurar ve çalışma başlatırdım.
Dar Gelirli 5 Bin Aileye Konut Projesi: Birinci Derecede deprem riski taşıyan Elazığ’da güvenli yaşam alanlarının oluşturulması ve evi olmayan dar gelirli ailelerin ev sahibi olması için uydu kent modeli ile 5 etap şeklinde 5 bin konutu, modern altyapısı ile birlikte kazandırırdım.

Katlı Pazar Yerleri: şehrimizin yerleşiminden kaynaklı olarak yeterince arsaya sahip olmayan mahallelerimizin birçoğuna modern çok katlı ve çok amaçlı Pazar yerleri yapardım. 

Elazığ Hayvancılık: İlimize ve bölgeye özel, tarım ve hayvancılık ile ilgili teşviklerin arttırılması yürürlükteki tarım teşvikleri kapsamına ilimizin en üst seviyede faydalanması, TKDK tarafından depremden zarar gören, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan, su ürünleri, yem gibi ana başlıklarda destekler sağlanması ve kırsalda hem ailelerin hem de hayvanların barınma taleplerinin karşılanması için kampanya başlatırdım. 

Sulama Projeleri: Elazığ tarım ve hayvancılığını ve dolayısı ile ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan Uluova ve Kuzova Sulama Projelerinin bir an evvel tamamlanması için mücadele ederdim. Bu projelerin tamamlanması halinde ilin sulanabilir arazi miktarı yaklaşık üç kat artacak ve tarım girdisi il ekonomisinin lokomotifi olacağını anlatırdım.
Elazığ Çağrı İhtisas Sanayi Bölgesi: Emek yoğun sektörlerden biri olan Çağrı Merkezleri’nin en önemli maliyet kalemleri personel ve enerjidir. Elazığ’da OSB’lerde yapılacak yatırımlar en fazla desteğin sağlandığı 6. Bölge Desteklerinden istifade etmektedir. Türkiye’de bir ilk olarak, Elazığ’da Elazığ Çağrı İhtisas Sanayi Bölgesi kurmak için mücadele ederdim. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere ülkemizdeki tüm kurulu çağrı merkezlerinin ilgisini çeker ve burada yer almaları için ortam hazırlardım. Bölgesel ve Türkiye genelinden 15 ayrı Çağrı Merkezi Elazığ Çağrı Merkezinin OSB’de faaliyet göstermesi, İlk 5 yılın sonunda Merkezdeki hizmet veren firma sayısının 25 olarak planlanması ve 5 yıl sonundaki merkezin istihdam sayısının 15 bine yükselmesini sağlardım.

Sektörel Sanayi Siteleri: Elazığ’a, Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi, Mobilya Üreticileri Sitesi, Mobilya Satış ve Şhowroom Sanayi Sitesi, Mermer İşlemecileri Sanayi Sitesi, Hurdacılar Sanayi Sitesi, İnşaat Malzemecileri Sanayi Sitesi, Kuru Gıdacılar Sanayi Sitesi gibi sektörel sanayi sitelerinin kazandırmak için koordinasyon yapar ve şehri hareketlendirirdim. Böylelikle, Elazığ’ın modern bir kent görünümüne kavuşmasının yanı sıra sektörel gelişme ve Elazığ’ın markalaşmasına katkı sağlardım.

Turizm Sektörünün Canlandırılması: Turizm sektörüne yönelik yeni iş kolları ve üretim modellerinin geliştirilmesi, Elazığ’ın tarihi dokusuna uygun şekilde yollar, kaldırımlar, sivil ve resmi kurumların yeniden restorasyonu ile birlikte tüm tarihi yapıların aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamak için işbirliği ve koordinasyon çalışmaları yapardım. Kültür ve sanat merkezi, el sanatları çarşısı, külliye, bedesten, yaşayan sokaklar, Harput sivil mimarisini yansıtan evler ile Elazığ adeta yaşayan bir tarih haline dönüştürülmesi için mücadele verirdim.

Elazığ Lojistik Merkezi Projesi: Jeopolitik konumu ile bölgenin geçiş kapısı konumunda olan Elazığ’da ülkemizin de ihtiyacı olan bir DDY lojistik merkez kurulmasını sağlar, tüm bölgenin ekonomik gelişmişliğine önemli katkı sağlamaya çalışırdım.
Elazığ Mermer Borsası: Elazığ’ın en büyük değerlerinden biri olan ancak il ekonomisine ve istihdamına olumlu yönde beklenen katkıyı sağlayamayan mermer potansiyelinin değerlendirilmesi için Elazığ Mermer Borsasının kurulması için çok ciddi mücadele verirdim
Harput: Harput’un ilimiz turizmine kazandırılması için acil eylem planı oluştururdum. Bu eylem planlarının kademeli bir şekilde Harput’ta belli bir disiplin ve kurumlar arası işbirliği ile hayata geçirilmesi sonucunda şehrin ekonomisine çok büyük bir değer katardım. Harput’u sivil mimarisini yansıtan evler ile Harput adeta yaşayan bir tarih haline dönüştürür, sinema ve dizi yapımcılarının doğal plato olarak değerlendirebileceği tüm değerleri ile hazır bir yaşam alanı haline getirirdim. 

Altyapı: Elazığ Belediyesi olarak ilin gelecek 100 yılına hizmet verecek şekilde, kanalizasyon, atık su, içme suyu ve yağmurlama gibi tüm altyapıları yeniler ve şehrin altyapı sorununu çözüme kavuştururdum.

Kent Meydanları: İlimizin yoğun nüfusunun bulunduğu ve 4 büyük mahallenin istifade edebileceği Orduevi Meydanı düzenlemesi yapar, bu bölgenin yeşil alan ve çok katlı yer altı otopark ile trafik sorununu çözerdim. Yine Öğretmenevi, bölgedeki okullar, Aile Parkının birleştirilmesi ile ilimiz çok büyük bir kent meydanı oluşturur, çok katlı yeraltı otopark ile trafik sorunu önemli ölçüde çözüme kavuştururdum.

24 Saat Açık Belediye: Belediyemizin 24 saat anlayışı ile vatandaşımıza hizmet vereceği bir çalışma ortamı oluşturur, vatandaşlarımızın problemlerine har an cevap verecek ve çözüm üretecek bir ortam oluştururdum.

Ulaşım: Pertek Köprüsünün bir an evvel yapılması, Karaçor Köprüsünün yapılması, Maden-Çüngüş yolunun açılması, Kuzey çevre yolu bağlantılarının yapılması.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol