Öne Çıkanlar yenıufuk yeniufuk gazetesi elazığyerelhaber DEPREM İstanbul teşekkür

Bu haber kez okundu.

Tanas Mezarlığı Bakım ve Onarım Bekliyor

Seyrek, yaptığı açıklamada, Belediye sınırlar içerisinde bulunan Tanas Mezarlığının korunması ve bakımının Maden Belediyesi'nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

İVEDİLİKLE BAKIM YAPILMALI

Tanas Mezarlığının mezarlık alanı olarak kararlaştırılması ve yapılan tahribatın ivedilikle ortadan kaldırılarak bakımının yapılması gerektiği ifade eden Seyrek, "Binlerce yıllık geçmişe sahip İlçemizin kültüründe cenaze merasimlerinin ayrı bir önemi vardır. Gerek defin aşamasında, gerekse daha sonrasında yapılan anmalarla vefat eden insanlarımıza saygı gösterilmektedir. Bu anlayış hem kültürümüzün, hem de dinimizin gereğidir. Zira "Ölüsüne saygısı olmayanın, dirisine hiç olmaz" düsturu hakimdir. İlçemiz merkezinde Çayırlık, Ak, Tokmak, Temo, Şeşgal, Karataş, Soğuksu ve Çocuk mezarlıkları yer almaktadır. Bunların dışında bir mezarlık vardır ki İlçemizin en eski mezarlık alanlarından biridir. Son yıllarda diğer mezarlıklarımızın kullanılması sebebiyle bu mezarlık göz ardı edilmiştir. Fakat İlçemiz kültüründeki hassasiyet sebebiyle bu mezarlığımızı korumak başta kamu kurumlarımız olmak üzere herkesin vazifesidir." dedi.

BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA

Mezarlığın ilçenin batısında ve Camii Kebir Mahallesi sınırlarında yer aldığını belirten Seyrek, "Mezarlığın ismi, içerisinde bulunduğu alandan dolayı Tanas/Tanasın Mezarlığı olarak adlandırılmaktadır. İlçemiz sakinlerinden Eşref Yıldız ve Erhan Hardal'ın ifadeleri üzerine alanda yapılan incelemelerde bölgede birçok mezar olduğu tespit edilmiştir. Geçmişte mezar yapma geleneğinin pek olmaması sebebiyle mezarların bir çoğu mezar alanının belli olması için konulan baş ve ayak kaide taşlarından, çevresine dizilen taşlardan oluşmaktadır. Mezarlardan sadece biri yapılmış ve mezar taşında: Gaffar Mehmet kızı Ganime SEZER- 15.09.1947 yazmaktadır. Mezarlık alanında görülmüştür ki, mezarlığın bir kısmı Yıldızlar SSS. Holding tarafından yürütülen madencilik faaliyetleri sırasında yapılan vahşi depolama sonucu toprak altında bırakılmıştır. Hemşehrilerimizin ifadelerine göre toprak altında kalan kısımda Osmanlıca yazılı mezar taşlarının bulunduğu mezarlar da bulunmaktadır. 391 Sayılı Belediye Mezarlıkları Nizamnamesi de göz önünde bulundurularak Belediye sınırlar içerisinde bulunan Tanas Mezarlığının korunması ve bakımının yapılması Maden Belediyesi'nin sorumluluğundadır. Bu sebeple Tanas Mezarlığının mezarlık alanı olarak kararlaştırılması ve yapılan tahribatın ivedilikle ortadan kaldırılarak bakımının yapılması gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol