Öne Çıkanlar Arslan: İş Dünyası Olarak 2021 İçin Ümitli ve Heyecanlıyız az hasarlı YENİ KARAR 8inciye Hazırlanıyor İKİ TARİHİ ESER HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Bu haber kez okundu.

Tarım İl Müdürlüğünden Erken Olgunlaşma Uyarısı

Müdürlükten yapılan açıklamada, bu yıl havaların çok sıcak geçmesinden dolayı; cevizlerde erken olgunlaşma meydana geldiği kaydedilerek, üreticilerden hasat yaparken dikkatli olmalarını istedi

“Normal Olgunlaşma Tarihinden 20-25 Gün Erken Olgunlaşmaya Başladı”

Müdürlükten yapılan ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bu yıl, havaların erken ısınmasından dolayı, bitkilerde vejetasyon periyodu yaklaşık olarak 20-25 gün erken başlamış oldu. Vejetasyon periyodu başladıktan sonra, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebi ile; meyveler normal olgunlaşma tarihinden 20-25 gün öncesinde olgunlaşmaya başladı.

Erken olgunlaşan meyvelerden biri de; ceviz oldu. Ancak, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve hava nisbi neminin düşük olmasından dolayı ceviz meyvelerinde iç olgunlaşması tamamlandığı halde, çiftçilerimiz tarafından olgunlaşma emaresi sayılan meyveyi koruyan yeşil kabukta çatlama olmadığı görülmektedir. Bu durum cevizin hasadında ve sonraki işlemlerinde büyük problem oluşturmaktadır.” denildi

Meyve İç Olgunluğunun Tamamlandığı, Meyvelerin Hasada Geldiği Görülmüştür.”

  Cevizin hasat edilme zamanın geldiğinin ifade edildiği açıklamada, “Köy gezilerinde, ve muhtelif ceviz bahçelerinde yapmış olduğumuz kontrollerde, yerli ceviz çeşitlerinin büyük çoğunluğunda, meyve iç olgunluğunun tamamlandığı, meyvelerin hasada geldiği görülmüştür.

İç olgunluğu tamamlanmış ceviz meyvelerinin hasadı geciktiği zaman meyvede iç kararması (esmerleşme) meydana gelmektedir. Bu durum meyvenin pazar değerini düşürmektedir.

Ülkemizde, sahil kenarlarında yetiştirilen ceviz ağaçlarının bu bölgelerde havanın nisbi rutubeti yüksek olduğundan, meyvelerinde iç olgunlaşması ile bu meyveleri koruyan yeşil kabuğun çatlaması aynı zamanda olmaktadır. Ancak, ülkemizin iç kesimlerinde hava nisbi rutubeti çok az olduğundan, ceviz meyvelerinde; iç olgunlaşması tamamlandıktan 15-20 gün sonra, yeşil kabuk çatlaması olmaktadır. Üreticilerimiz hasat için genel olarak, yeşil kabuk çatlamasını beklediğinden dolayı, hasat edilen meyvelerde iç kararması problemi olmaktadır.” İfadelerine yer verildi

Hasat Edilmeyen Cevizler Kararmaya Başlayabilir

 Üreticileri hasat konusunda uyaran müdürlük; “Üreticilerimizin ceviz meyvelerinde, iç kararması problemi yaşamaması için, bahçelerinde bulunan ceviz ağaçlarının meyvelerini bu günden başlayarak; 5'er günlük zaman aralıklarında kontrol edip, iç olgunlaşması olup olmadığını tespit etmeleri gerekir. Eğer; iç olgunlaşması tamamlanmış ise, yeşil kabuk çatlamasını beklemeden meyve hasadına ve akabinde yeşil kabuk soyma işlemi ile kurutma işlemini (yarı gölgede) yapmaları gerekmektedir.

Ceviz meyvesinde iç olgunlaşması tespit yöntemi; ağaçlarda örnekleme yöntemi ile koparılan meyveler kırılarak meyve iç kısmı çıkarılır. Çıkarılan iç kısımdaki karpeller bir birinden ayırılır, ayırılan bu karpeller arasında bulunan zarlar kontrol edilir. Zarlar kahve rengine dönüşmüş ise, olgunlaşma tamamlanmış, hasat zamanı gelmiş demektir. Eğer bu zarlar beyaz ve sarı renkte ise olgunlaşma tamamlanmamış, hasat zamanı gelmemiş demektir.

Hasat yapılan meyvelerin, yeşil kabuklarının hemen soyularak yarı gölge ortamında kurutulması gerekir.

Bazı üreticilerimiz, meyvenin yeşil kabuğu soyulmadığı için, bu kabukların elle kolay soyulabilmesi için; çuvallar içinde günlerce bekletirler. Bu da yanlış bir yöntem olup, hem iç kararması, hem de meyvenin aromasının bozulmasına sebep olur.” denildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol