Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

Urartu Mağaraları Turizme Açılıyor

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Kaymakamı Mehmet Güder’in, ilçe merkezinde bulunan tarihi Urartu Mağaralarının turizme kazandırılması için başlattığı proje onaylandı.

Çemişgezek ilçesindeki Urartular dönemine ait Derviş Hücreleri (İn delikleri) projedeki yeni adıyla da Urartu Mağaralarının turizme açılması için ilçe Kaymakamı Mehmet Güder tarafından proje çalışması başlatıldı.

İlgili kurumların onayının ardından Fırat Kalkınma Ajansının 22 Aralık 2020 tarihli kurul toplantısında  onaylanan projenin kısa süre içerisinde hayata geçirilerek turizme açılması planlanıyor.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Bakımsız ve ulaşımı her geçen gün hayati açıdan daha çok risk taşıyan tarihi mağaralar, ulaşımın daha kolaylaştırılması amacıyla Tağar çayı üzerine yapılacak olan asma köprü, yürüyüş yolu, dekoratif aydınlatma, iç ve dış düzenlemelerle birlikte, orijinal dokusuna zarar verilmeden tamamlanarak turizme kazandırılacak.

EAMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Tarih, doğa ve kültür üçlemesiyle bütünleşen ilçenin, yapılan çalışmayla bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini belirten Çemişgezek Kaymakamı Mehmet Güder: “Çemişgezek ilçemizde göreve başladığımız ilk günden itibaren, ilçemizin tarihiyle adeta özdeşleşen, halk arasında “İn Delikleri” olarak bilinen Urartular döneminde insan eliyle kayaların oyulmasıyla yapılan Urartu Mağaralarının ulaşıma, erişime ve bakıma kavuşması için “Urartu Mağaraları Turizme Açılıyor” projemizi Çemişgezek Kaymakamlığı olarak yoğun bir çabayla hazırlayıp Fırat Kalkınma Ajansına teslim ettik. Fırat Kalkınma Ajansı geçtiğimiz günlerde projemizi onaylayarak projemizin hayata geçirileceği müjdesini bizlere verdi. Bu vesileyle, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, projemizin en başından itibaren destekleriyle her zaman yanımızda olan Tunceli Valimiz Sayın Mehmet Ali Özkan’a, Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık ve Malatya Valimiz Sayın Aydın Baruş’a, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’ya, Fırat Kalkınma Ajansının diğer değerli yönetim kurulu üyelerine, Proje ekibinde yer alan değerli mühendis, uzman ve kamu personeli arkadaşlara yürekten şükranlarımı sunuyorum." dedi. 

TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİLMEYECEK

Güder, proje için inşaat aşaması başladığında, doğal ve tarihi dokuya en ufak bir zarar verilmeden,  ahşap konstrüksiyon imalatıyla, asma köprü, korkuluklu yürüyüş yolları ve özel aydınlatma imalatlarının hayata geçirileceğini belirterek, "Zaten bu minvalde bağlı olduğumuz  Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan prosedürler tamamlanmış, onaylar alınmış kültürel ve doğal dokuya en ufak bir zarar vermeden bu vizyon projemiz hayata geçecektir. Bu Projemiz hayata geçtikten sonra Tunceli’den, Elazığ’dan, Malatya’dan, bütün ülkemizden akın akın turist ziyaretleriyle Urartu Mağaralarımızı buluşturacağız. İnşallah Çemişgezek ilçemiz; Urartu Mağaralarıyla bölgesel ve hatta ulusal anlamda çok önemli turizm lokasyon alanlarından biri  olacaktır. Ben bu vesileyle emeği geçen herkese tekrardan şükranlarımı arz ediyorum. Herkese saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum” şeklinde ifadelere yer verdi." ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol