Öne Çıkanlar BAŞKAN ÖZDOĞAN: ŞEKERİNDE TADI KAÇTI Kalman: Konteyner Kentlerde Kalan Depremzedeleri Derhal Konutlara Yerleştirin ELAZIĞMALATYA HATTINDA AFET MÜDAHALE MERKEZİ KURULACAK Milletimizin Hür İradesine Zincir Vurulamayacağının İlanıdır… İşçi Alacaklarının Tahsili İmkansız Hale Gelecek

Bu haber kez okundu.

VATANDAŞ DA ESNAF DA DERTLİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da sebze meyve fiyatlarının düşmemesi hem pazarcı esnafını hem de vatandaşı mağdur ediyor. Akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve gıda maddelerine gelen zamlarla halk büyük geçim sıkıntısı yaşıyor. Yapılan zamlar vatandaşın alım gücünü günden güne düşürüyor. Ekonomik kriz karşında çaresiz kalan vatandaş, her yeni bir güne zamla uyanırken bu durumda işçi, memur, emekli, esnaf her kesim ciddi oranda etkileniyor.

Pazarcı Esnafı fiyatların yüksek olması nedeniyle satış yapamadıklarından dert yanarken, vatandaşta yüksek fiyatlardan yakındı.

''FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI İŞLERİMİZİ DÜŞÜRÜYOR''

Esnaf Yusuf Çetinkaya, geçtiğimiz yıla göre bu sene fiyatlarda çok fark olduğunu belirterek '' Yerli biber bitmek üzere bu yüzden fiyatlar yüksek. Sivri çarli biberde yeni başladığından dolayı fiyat yüksek. Asgari ücretli çalışan insan sebzeyi rahatlıkla evine götüremez. Bizimde işlerimizi etkiliyor. Ne kadar ucuz olursa o kadar çok satarız ve o kadar kâr yaparız. Fiyatların yüksek olması işlerimizi düşürüyor. Vatandaşın talebi var, fakat çekinerek alıyor. 4 kilo domates alacak olan bir insan 1 kilo, yarım kilo alıyor. Karnı baharın kilosu 12 lira, brokolin kilosu 15 lira. Tam mevsimi, ucuz olması lazımken, fiyatlar çok faiş. Geçen seneye göre kıyaslarsak Karnıbaharın kilosu 7 liraydı. Bu sene 12 lira olmuş.  Brokolinin kilosu geçen sene 8 liraydı bu sene 15 lira. Büyük bir fark var neden kaynaklanıyor bizde bilmiyoruz. Türkiye’de yetişiyor, tarım yeri  olmasına rağmen fiyatlar çok yüksek. Tek isteğimiz fiyatların düşmesi, fiyatlar düşerse talep artar. Geçen sene 4 kişi bakıyorduk bu tezgâha bu sene iki  kişi bakıyoruz. Bizi çok etkiliyor. İş olmayınca elamanda olmuyor. ''dedi.

''PAZARCI ESNAFI OLARAK SIKINTIMIZ BÜYÜK''

Pazarcı esnafı Aykut Özbey, pazarda ki fiyatların makul seviyede olduğunu fakat ekonomik krizin alıp başını gittiğini belirterek her şeyin çok pahalı olduğunu vurguladı. Bununda hem pazarcı esnafını hem de vatandaşı etkilediğini anlatan Özbey, '' Sebze fiyatları bana göre normal. Çünkü arabaların kiraları, işçilerin ücretleri, poşetlerin yükselmesi, benzin fiyatlarının yükselmesinden dolayı domatesin kilosu 5  TL olması normal. Piyasaya bakarsak en ucuzu sebze. Altına, mazota  bakılırsa tavan yapmış durumda. Elektrik,  su, doğalgaz yükselişte. Pazar fiyatlarına bakarsak Domatesin 5 Lira, biberin 3 Lira olması bana göre normal. Şuan yerli sebze var. Yerli bittikten sonra fiyatlar yükselince vatandaş daha çok tepkili olacak. Pazarcı esnafı olarak sıkıntımız büyük, Allah sabır versin diyelim. Sıkıntımız söylemekle çözülseydi. Şimdiye kadar çözülürdü.  Dünya geneline bakarsak her şeyin en pahalısını  biz kullanıyoruz. Buda her şeye yansıyor. Mesela, bir tırın geliş gidiş kirası bin liraysa, iki bin liraya gidecek. Çünkü benzin 10 liraya dayanıyor. Bir depo önceden 250 liraya doluyorsa şimdi 500 liraya doluyor . Pazar da bir işçi 200 lira yevmiye değil de 300 lira alıyorsa pazar fiyatlarına yansır. Kâr etmem lazım ki işçiye de vereyim, kiramı da vereyim masraflarımı da karşılıyayım. '' diyerek yakındı.

BİR MİLLETVEKİLLİ 60-70 MİLYAR MAAŞ ALIYOR

AMA BİZİM 1 LİRAMIZ ONLARIN GÖZÜNE BATIYOR

 Devlet yetkililerine sitem de bulanan Özbey,''Önceden iyiydi 1 liradan alıp 2 liradan satıyorduk. Günümüzde öyle değil 4 buçuktan alıp 5 liradan satıyoruz. Şuan devletin kurduğu sistemle biz dere olarak, onlara deniz akıyoruz. Yani onların bize destek çıkması lazımken biz onlara destek çıkıyoruz. Bir Milletvekilli 60-70 milyar maaş alıyor. Maaşları bizimkisinin 10 katı ama bizim 1 liramız onların gözüne batıyor. ''şeklinde konuştu.

“SEBZE HALİNDE HER ŞEYİ PAHALIYA ALIYORUZ”

Pazarcı esnaflarından Erol Şekerçi ise, vatandaşın fiyatları yüksek bulduğunu müşterileri memnun edemediklerini dile getirerek' Fiyatlar piyasaya göre normal , halkımızı göremiyoruz, vatandaş fiyattan memnun değil. Sebze halinde her şeyi pahalıya alıyoruz,  mecburen bizde de fiyatlara yansıyor. Vatandaşta almakta zorlanıyor. '' ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI KİM BELİRLİYOR

Esnaf Rahim Gengörü  satılan ürünlerin fiyatların yüksek olduğunu nedeninin bilinmediği dile getirdi. Gengörü, ''Sebze fiyatlarımız gecen seneye göre yüksek.  Roka gecen sene 1 buçuktu bu sene 2 liraya çıktı.  Havuç 3 liraydı gecen sene, bu sene 5 lira. Sebze bu sene pahalı. Fiyat yükselişini kim yapıyor bilemiyoruz. Tek isteğimiz fiyatlar uygun olsun vatandaş alsın bizde satış yapalım. ''diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol