FİFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan yirmi üç ülkeden tek İslam Ülkesi Katar’dır.

Bir başka ifadeyle FİFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan tek İslam Ülkesi vardır; o da Katar’dır.

Katar Projeler Ve Yüksek Miras Kurulu İletişim Dairesi Başkanı Nuaymi ülkesinin 2022 Dünya Kupası organizasyonu konusunda açık bir medya kampanyasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek eksikliklerin dünya kupası başlamadan iki yıl önce bitirileceğini, karşılaşmaların bir başka ülkede de yapılmasını doğru bulmadıklarını, organizasyonun Araplar, Müslümanlar ve bölge için çok önemli bir adım olacağını belirtmişti. Öyle de oldu.

İslamifobia altında saldırılar fırsat bulmuştu sanki! Katar’da organizasyon olsun mu, Katar’ın elinden organizasyonları alınsın mı, Katar ile birlikte bir başka devlet olsun mu gibi dayatmalar sonuç vermemişti ve Katar 2022 Dünya Kupasına hazırdı.

Şu ana kadar yapılan Dünya Kupasına ev sahipliği yapan bir ülke bu düzeyde suçlamalara ve eleştirilere maruz kalıyordu.

Tam zamanı diyerek İslam’a saldırılara aldırış etmeyen Katar ev sahipliği için bazı ön hazırlıklar yapıyordu.

Katar, turnuva sırasında ada ülkesini ziyaret eden yüz binlerce futbol severe İslam'ı anlatmayı ve bu dinle ilgili olumsuz algıları değiştirmeyi hedefliyordu. Katar Ağırlama Merkezi ziyaretçilere İslam'ı anlatmaları için dünyanın her yerinden onlarca Müslüman Vaizi Doha'ya davet ediyordu.

Kültür merkezlerinin yanı sıra Doha'da yabancıların ağırlıklı yaşadığı İnci semtinde de duvarlara Hazreti Muhammed'in ahlak üzerine hadisleri yazılmıştı. Lüks alışveriş merkezlerinin reklam panolarında da İslam'ı tanıtıcı bilgilere yer verilmişti.

Katar, ülkesindeki kültür merkezleri, camiler, alışveriş merkezleri gibi yerlere İslam'ı ve Hazreti Muhammed'i tanıtıcı afişler ve broşürler yerleştiriyordu.

Katar’a gelecek ziyaretçilere daha çok ahlak ve aile bağlarının öneminden komşulara ve gayrimüslimlere saygı göstermenin gerekliliğinden bahsediliyordu. Caminin çevresinde kurulan stantlarda gönüllüler soruları cevaplandırırken kahve ve hurma ikram ediliyordu.

Ülkede bazı kanaat önderleri taraftarların İslam'a davet edilmesi çağrısında bulunarak Dünya Kupası'nın yeni Müslümanlar kazanmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyordu.

İslam'a geçenlerin sayısından öte, İslam'la ilgili görüşlerini değiştirenlerin sayısının artması hedeflenmişti ve AFP’nin bilgi kirliliğine rağmen İslami hoşgörü ağır basmıştı.

FIFA ‘Dünya Kupası’ kurallarını o sene düzenleyecek ülkenin hassasiyetlerine göre belirlenmesi konusunda kurala sahip.

Buna göre Katar’ın stat içi ve ülkede uyulmasını istediği kurallar;

Stada içkiyle gelmek yasak, stat etrafındaki barlar, maçtan sonra bir saat açık kalacak, taraftarlar sadece otellerde ve belirlenen taraftar alanlarında alkol tüketebilecek, bunların dışında olan alanlarda alkol tüketimi ve sarhoşluk kesinlikle yasak olduğu konusundaki açıklamalarında uygulamalarda da taviz vermedi.

İşte dünden 2022 Katar FİFA Dünya Kupasında maç başlayıncaya kadar turnuvalara farklı bir bakış…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol