Cumhuriyetimizin 100.yılı etkinlikleri kapsamından birbirinden değerli eserler okuyucularıyla buluşuyor. Bu buluşmalardan biri de Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde 4 Kasım 2023 tarihinde Duran SAPER’in kitap tanıtım günü vardı. Şairin yeni çıkan ‘BİR DÜŞÜN İÇİNDEYİM’kitabı tanıtım gecesinde bir düş gibi geçti. Şairler Duran SAPER’in kitaplarında yer alan şiirleri seslendirirken, naçizane şairin ‘MUSTAFA KEMALLER BU YURDU KURDU’ şiirini yorumlama mutluluğuna eriştim. Şairimizin kalemi daim okuru bol olsun derken, kitaplarında yer alan şiirleri siz okuyucuların ilgisine sunuyorum.

DURAN SAPER KİMDİR?

29-12-1966 Tarihinde Tokat İline bağlı, Zile İlçesi, Çakırçalı köyünde doğmuştur. İlkokulu, Çakırçalı  İlköğretim Okulunda okuyorken, sekiz yaşında annesini kaybetti. Köyden Turhal'a taşınarak ilk öğrenimi’nin kalan kısmını Turhal Gazi Osman Paşa İlkokul'unda tamamladı. Bu sıralarda hayatın gerçek yüzü ile tanışarak çalışmaya başladı. Hem okuyup hem çalışmak zorunda olduğundan okul dışında kalan zamanlarında çeşitli işlere başvurmak durumunda kalmıştır. Orta Okulu Turhal Cumhuriyet Ortaokul'unda, liseyi Turhal Ticaret lisesinde bitirip, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakülte'sinden mezun olmuştur. Askerlik görevini Samsun (talimgah),İstanbul, Kağıthane (askeri eğitim öğretmenliği) ve Bursa'da As.Hst. (insan kaynakları)' nde tamamladıktan sonra, Özel şirketlerde idareci olarak çalışmaya başlamıştır. Alın terini ve beyin gücünü her zaman alkışlayan, yaşamı boyunca tebessüm ederek, bütün varlıklarda mutluluk arayan bir insandır. Evli Nursema adında eşi, Anıl Aşkıner (Öğretmen sanatçı) ve Mehmet Cem(Avukat) adında iki oğlu vardır. Bursa’da yaşamını sürdürmektedir.

Uludağ üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr.Suna Taneli'den çocuk ve ergen psikiyatrisi dersleri almıştır. 1.nci Uluslarası Bodrum kültür ve sanat şöleninde tertip komitesinde yer almış sunum ve moderatörlük yapmıştır. AHİ Yönetim Danışmanlık'dan başarı belgesine sahiptir. Ayrıca, Yaratıcı drama ile etkili iletişim, takım çalışması ve motivasyon eğitimine katılmıştır. Bursa Kanser Derneği'nden teşekkür belgesi, Bakut'a yazmış olduğu şiirle kendisine onur belgesi verilmiştir. Yine, Ayşad (Aşıklar, yazarlar ve Şairler derneğinden onur belgesi almıştır. Türkü ve şiir akşamları adıyla, Bursa Sevenler derneğinden kendisine teşekkür belgesi verilmiştir.

Hayatında en önemli değer verdiği şey insan sevgisidir. Kendisini geliştirmek için çeşitli eğitim çalışmalarında bulunarak, psikolojik alanlarda konferans ve panellere katılarak topluma daha yararlı olmaya çalışmaktadır. Aldığı birçok eğitimleri bulunduğu kurumlarda çalışanlara da aktarıp bilinçli bir toplum yaratılmasına katkıda bulunmuştur. Bir iş yerinde verimlilik nasıl sağlanır yarışmasında Türkiye derecesi yaparak MPM(Milli Prodüktivite Mertkezi) devamlı üyesi olmuştur. Dergi ve teşekkür belgeleri ile onurlandırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmenlik ve öğretim alanında, Mtsk trafik ve direksiyon, Araç teknikleri, ilkyardım ve eğiticilerin eğitmeni öğretmenliği belgelerini almıştır. Halen MEB' bağlı Mtsk'da teorik ve pratik ders vermektedir.

Kitap okumayı ve yazmayı, Türk Halk ve Sanat Müziği dinlemeyi, gezmeyi, spor yapmayı çok sevmektedir. Hümanizmaya önem vererek bütün dünya insanını kucaklamak arzusundadır. Kültür, sanat ve edebiyata hizmet veren, bir çok kuruluş ve yayımlarda yer almakta,  zaman-zaman radyo ve televizyon programlarına da katılmakta ve programlar düzenleyip, sunum ve şiir yorumları yapmaktadır.

Yazı ve şiirleri ile Bursa'nın bir çok yerinde faaliyet göstererek, Türkiye ve Bursa kültürüne katkı sağlamaya çalışmaktadır. AYŞAD (Aşıklar, Yazarlar, Şairler, Derneği),ve Bursa Kent Konseyi, (Şairler, Yazarlar çalışma grubu) ve Antoloji şairler grubu üyesidir. Şiirleri ve yazıları, Tokat gündem, Güncel sanat ve bunu gibi çok çeşitli dergi, gazete, sosyal medyalarda yayınlanmaktadır. Seni Ben Gibi Sevdim adında şiir kitabı bulunmaktadır. Henüz kitap haline gelmemiş öykü, özlü söz ve roman çalışmalarına devam etmektedir.

Şairin, kitap tanıtım gecesi düzenlediği ‘BİR DÜŞÜN İÇİNDEYİM’ kitabından özlü sözlerinden;

Gövdesi kalın ağaca benzer hayat,

Dallarınla ve yapraklarınla görünürsün.

 = = = = =

Sormuşlar sabra zamanı,

Sabır demiş; ateşi bende kaldı, gitti dumanı.

= = = = =

Bir ateş var yanar içimde,

İnsan pişer insan içinde.

= = = = =

Kim olduğunu bilmeyen anlatamaz kendini,

Anlatsa da bir kaba dolduramaz derdini.

Şairin bir diğer kitabı olan ‘Ekmek Tavında’ şiir kitabına ismini veren şiiri ise şöyle;

Ekilmek gerek önce, ekmek olmak için

Sap olmak, başak olmak

Harman dökülmek, savrulmak gerek

Orada yere serilmek, seçilmek,

Yorulmak, ter akıtmak gerek alında…

---

Un olmak değirmende

Suyla karışıp, tuzunu koymak,

Hamur olmak…

Ve pişmek gerek bir fırında…

İnsan olmak gerek,

Yanmadan çıkmak, ekmek tavında…

Şairin üçüncü kitabı ‘SENİ BEN GİBİ SEVDİM’ kitabına ismini veren şiiri ise mısralar satırlara sığmamış ve şiir iki ayrı aşkla devamı şeklinde yazılmış.

Kayıtsız şartsız teslim oldum

İnan seni ben gibi sevdim

Aşk dedikleri zevke doydum

İnan seni ben gibi sevdim!...

Günahın da benim günahım

Ahım olursa benim ahım

Sen benim dünyam, tek muradım

İnan seni ben gibi sevdim!...

Hızır gibi yetiştin bana

Bağlandım yüreğimden sana

Karıştın bedenimden kana

İnan seni ben gibi sevdim!...

Ağlarken gözümde göz yaşım

Gezerken gövdemde bir başım

Yaşadığım ömrümde yaşım

İnan seni ben gibi sevdim!...

Diyerek şairimizin SENİ BEN GİBİ SEVDİM şirinin ikinci bölümünü siz değerli okuyucularıma bırakıyorum.

Şairimizin okuru bol, kalemi daim olsun.

Sağlıkla kalın…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol