Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

100 Bin Depremzedeye 100 BiN Sosyal Konut

HABER DİLARA MENGÜNOĞUL

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, "Cumhuriyetin 100. Yılında depremzedeye 100 Bin Sosyal Konut Projesi”nin toplumun en yoksul kesimini oluşturan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan deprem bölgesi olarak adlandırılan ve Elazığ’ın da içinde bulunduğu 11 ili kapsadığını belirtti.

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban tarafından hazırlanan "Cumhuriyetin 100. Yılında depremzedeye 100 Bin Sosyal Konut Projesi”nin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

"Cumhuriyetin 100. Yılında depremzedeye 100 Bin Bedava Sosyal Konut” Projesini yüzyılın iyilik hareketi olarak niteleyen HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban bu çalışma kapsamında hazırlamış olduğu proje ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kahvaltılı toplantıda projenin detayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan HAZARSAM Başkanı Çoban, Elazığ’ın da içinde bulunduğu 11 ili kapsayan, deprem sonrası evsiz kalmış ve hak sahipliği noktasında herhangi bir tutar dalı olmayan aileleri, Sosyal Konut Projesi ile ev sahibi yaparak barınma sorunlarını kökten çözmeyi planladıklarını söyledi. Bilal Çoban yüzyılın iyilik hareketine tüm dünya devletlerinin destek verebileceğini söyledi.

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti ile Elazığ Basın - Medya Cemiyeti ve Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Derneğinin de desteklediği "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi” kapsamında depremden etkilenen 10 ili ziyaret edip oradaki Gazeteciler Cemiyetleriyle bir araya gelip detaylı bir sunum yapacaklarını dile getiren Prof.Dr. Bilal Çoban, 11 ilde 100 bin yoksul ailenin barınma sorununu devlete hiçbir yük getirmeden tamamen yurt içi ve yurtdışı bağışlarla çözebilecek bir vizyon içeren projeyi 11 ilin Gazeteciler Cemiyet Başkanlarıyla birlikte Cumhurbaşkanına sunmayı planladıklarını söyledi.

"DEPREMİ AYNI ACI VE AYNI TAZELİKLE YAŞIYORUZ"

Konuşmasına başlarken Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını belirten Başkan Çoban, “24 Ocak depremini yaşamış ve tüm acıları aynı tazelikte koruyan bir ilin ferdi olarak Deprem bölgesinde yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara acil şifalar ve tüm vatandaşlarımıza sabır ve dayanma gücü diliyorum. Bizler zor zamanları yaşamış bir kentiz. Dolayısı ile yaşam kaldığı yerden devam ediyor. Hayatta kalanlar ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için barınma probleminin kökten çözümü noktasında çok önemli bir proje hazırladık" dedi.

"20 BİN AİLEYE BEDAVA SOSYAL KONUT PROJESİ"

Başkan Çoban, HAZARSAM olarak Elazığ depremi sonrasında ihtiyaç sahibi 20 bin aileye bedava sosyal konut projesini bu kez geliştireceğini söyleyerek; "Devletimiz ve gönüllü kuruluşlar tüm imkan ve insan üstü bir gayretle deprem bölgesinde gece gündüz büyük bir mücadele vererek yaraların sarılması, acıların hafifletilmesi için çalışıyorlar. Temel ihtiyaçlar en üst düzeyde koordine ediliyor. Ancak bu süreç sonrasında geçici konutların ardından nihai konut ve hak sahiplik süreci başlayacak. İşte HAZARSAM olarak Elazığ depremi sonrasında ihtiyaç sahibi 20 bin aileye bedava sosyal konut projemizi bu kez geliştirerek tüm deprem bölgesi için 100 bin konut olarak revize ettik" dedi.

PROJEMİZİN DÜNYA DEVLETLERİNCE DESTEKLENMESİ KAÇINILMAZDIR"

Projenin tüm dünya devletlerince desteklenmesinin ve kabul görmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Çoban "Bu proje tüm dünya için yüzyılın iyilik hareketi olarak görülebilir. Çünkü ABD ve tüm dünya ülkemizin maruz kaldığı bu depremi son yüzyılın en büyük felaketi olarak dile getirmiştir. Zaten deprem sonrası ulusların ve uluslararası kuruluşların deprem için yardım ve seferberlikleri de bunu göstermektedir. Dolayısıyla, projemizin tüm dünya devletlerince desteklenmesi ve kabul görmesi kaçınılmazdır." Dedi.

"PROJE ELAZIĞ’IN DA İÇİNDE BULUNDUĞU 11 İLİ KAPSAMAKTADIR"

Başkan Çoban, Projenin 100 bin konutla toplumun en yoksul kesimine oluşturan Elazığ’ın da içinde bulunduğu 11 ili kapsadığını ifade ederek; "Projemiz 100 bin konutla toplumun en yoksul kesimini oluşturan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan deprem bölgesi olarak adlandırdığımız ve Elazığ’ın da içinde bulunduğu 11 ili kapsamaktadır. Deprem sonrası evsiz kalmış ve hak sahipliği noktasında herhangi bir tutar dalı olmayan bu ailelerimizi Sosyal Konut Projemiz ile ev sahibi yaparak barınma sorunlarını kökten çözmeyi planlıyoruz" dedi.

"10 İLİ ZİYARET EDEREK GAZETECİLER CEMİYETLERİYLE BULUŞACAĞIZ"

Projeye Elazığ’da faaliyet gösteren üç ayrı Gazeteciler Cemiyetinin tam destek verdiğini aktaran Bilal Çoban; "Bugün Sayın Semih Erdem ve Nafiz Koca beyler aramızdalar. Sayın Mustafa Doğan Başkanımız ise deprem vesilesiyle Malatya’da olduğunu bildirerek projeye Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak tem destek verdiler. Projemizi bugün Elazığ’da yaptığımız ilk toplantı ile kamuoyuna açıklıyoruz. 15 Şubat 2023 tarihi itibarı ile de Başkanlarımızla birlikte deprem bölgesindeki 10 ili ziyaret ederek oradaki Gazeteciler Cemiyetleriyle bir araya geleceğiz. Hem İlimizin taziyelerini bildirecek hem de proje hakkında detaylı bir sunum yaparak o il için bu sosyal sorumluluk hareketine desteklerini talep edeceğiz." dedi.

"PROJE DOSYASI HAZIR"

HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban proje dosyasını tüm detaylarıyla oluşturduklarını belirterek, “24 Ocak Elazığ depremi sonrasında HAZARSAM olarak hazırladığımız ve Elazığ Gazeteciler ve Medya Cemiyeti ile Kent Meclisi Başkanı Sayın Nafiz Koca beyle İçişleri Bakanımıza sunduğumuz 20 bin yoksul vatandaşımıza bedava konut projemiz ne yazık ki hayata geçmemişti. O dönem acıları yaşayan bir il olarak bazı kesimlerin olayı farklı noktalara çekmemesi için projeyi kamuoyu ile paylaşmadan doğrudan Sayın Bakana sunmuş ve sonuçlanmasını umut etmiştik. Maalesef süreç beklediğimiz şekilde gelişmemişti. Ancak o dönemin birçok tecrübesi ve projemizin üzerinde daha geniş bir ekiple yaptığımız çalışmalar neticesinde çok daha olgunlaştırmış bulunuyoruz. Bugün sizlerle paylaştığımız bu proje deprem bölgesindeki 11 ilimizde 100 bin yoksul ailenin barınma sorununu devlete hiçbir yük getirmeden tamamen yurt iç ve yurtdışı bağışlarla çözebilecek bir vizyon içermektedir" dedi.

 "PROJE LANSMAN VE TÜM TOPLUMUN SAHİPLENİLMESİ BOYUTUDUR"

Projenin STK’lar olarak sadece lansman ve tüm toplumun sahiplenilmesi boyutu içerisinde yer alacağını kaydeden Başkan Çoban,  Bağışların toplanması, konut yapım süreçleri, hak sahiplerinin belirlenmesi, konutların kullanım hakkı ve koşulları tamamen devletimizin himayesinde ve kontrolünde olacaktır. Hazırlamış olduğumuz ve bugün sizlerle paylaşmış olduğum bu raporda işte tüm bunların detayları yer almaktadır” dedi.       

"100 BİN SOSYAL KONUT PROJEMİZİ CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ EDECEĞİZ"

Çoban yapılacak 100 bin konutu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaşacaklarını ifade ederek “Bugün projenin ilk başlangıç toplantısını yapıyoruz. Yarın Sayın Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve Yöneticilerimizle deprem bölgesindeki illeri ziyarete çıkıyoruz. Hem taziyelerimizi bildireceğiz hem de projeyi anlatacağız. İnanıyorum ki, her ilin Cemiyet Başkanı da kendi ilindeki bu büyük felaketin yaralarının sarılması ve acıların hafifletilmesini hedefleyen projeye yürekten destek verecektir. İllerdeki tanıtım toplantılarımızın tamamlanmasına müteakip, tüm Cemiyet Başkanlarımızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızdan alacağımız randevu ile Projeyi arz edeceğiz" dedi.

Dünyaya örnek olacak büyük bir projeyi ülkeye kazandırmanın heyecanı aktaran Başkan Çoban, "Yüzyılın felaketini aşmış bir ülke olarak Yüzyılın iyilik hareketiyle de dünyaya örnek olacak büyük bir projeyi ülkemize kazandırmanın heyecanı içerisindeyiz. Ben bu vesile ile, ülkemizin bir daha böyle açılar yaşamaması temennisiyle, projemize omuz veren üç Gazeteciler Cemiyeti Başkanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, sürecin ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

 "PROJENİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANIYORUM"

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem, "Bu proje ile ilgili neler gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, "Bu çok güzel bir proje ve bu Projenin de gerçekleşeceğine inanıyorum. Bundan dolayı Bilal Hocam, Nafiz Hocam 10 ilin Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarını ziyaret edip bu proje hakkında bilgilendirme yapacaklar. Bizler Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak, Türkiye de Gazeteciler konfederasyonu başkanına bağlı bir cemiyetiz. O illerdeki Cemiyetlerle ilişkilerimiz çok iyi, bizler bugünler için varız ve bugünler için dayanışma içerisindeyiz.  Bu Projeden kimse kendisi için bir şey istemiyor Bu evsizlere ev projesidir. Bundan dolayı ben Bilal Çoban'ı bu projesinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum."

"RABBİM BÖYLE ACIYI VATANIMIZA ÜLKEMİZE GÖSTERMESİN"

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçelerinde 9 saat arayla aynı gün meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde şuana kadar hayatlarını kaybeden 15 gazeteciye rahmet dileyerek, "Rabbim bir daha böyle bir acıyı vatanımıza ülkemize göstermesin" dedi.

"ELAZIĞ İNSANI ACIDAN ANLAYAN KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRENDİR"

Günışığı ve Yeni Ufuk Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda Elazığ Basın Medya Cemiyeti Başkanı M. Nafiz Koca, sözlerine başlamadan önce depremde hayatlarını kaybeden 15 gazeteci meslektaşlarımıza rahmet ve sabır diledi.

"ELAZIĞ İNSANI ACIDAN ANLAYAN KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRENDİR"

Başkan Koca, Bilal Çoban'ın yapmış olduğu bu projenin 2020 yılında yaşanan depremin projesi olduğunu aktararak; "Bu proje 2020 yılı depreminde Bilal Hocamın projesiydi. O dönemlerde Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak, Bilal Hocam Elazığ STK Platformu şehir meclisi ve Elazığ Basın Medya Cemiyeti olarak bir araya geldik. Bu projeyi İçişleri Bakanımız ile paylaştık, Fakat başarılı olamadık, ama şunu söyleyebilirim ki Elazığ insanı münevver insandır, Elazığ insanı acıdan anlayan ve bazı krizleri fırsata çeviren yapıya sahip olduğu için, bu dönemde kendi acımızı bir tarafa bırakarak bizimle birlikte aynı acıyı yaşayan 10 ile ilham olma adına bu projeyi yeniden Bilal başkanımın nezdinde gündeme getirdik" dedi.

"BU PROJEYİ  CUMHURBAŞKANINA İLETECEĞİZ"

Bu projeyi hayata geçirmek için depremi yaşayan 10 ilin gazeteciler cemiyetlerini ziyaret edeceklerini ve bu projeyi cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaşacaklarını söyleyen Başkan Koca; "Depremi yaşayan 10 il olarak ve diğer 10 ilde gazeteciler cemiyetlerini ziyaret ederek hem acılarını paylaşacağız hem de bu projeyi hayata geçirmek için bugün itibari ile deprem bölgelerini ziyaret edeceğiz. Ve bu anlamlı projeyi de Cumhurbaşkanına ileteceğiz. Bu proje de Türkiye'nin yeni 100. Yılında 100 bin konutla insanların acılarına merhem olup konutların yeniden inşa edilmesi için bir kıvılcım başlatacağız. Bundan dolayı bizleri yalnız bırakmayan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem, işlerinden dolayı aramızda olmayan, Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Derneği başkanı Mustafa Doğan ve bu Projenin mimarı olan değerli hocamız Bilal Çoban'a çok teşekkür ediyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol