Öne Çıkanlar 2023 yeniufuk elazığyeniufuk spor aday Türkiye

Bu haber kez okundu.

1,5 Milyardan Fazla İnsan Etkilenecek

Yeni araştırmaya göre iklim değişikliği nedeniyle yaşanan küresel sıcaklığın 3 santigrat derece artması durumunda her yıl 1,5 milyar insanın 'ölümcül' tehditle karşı karşıya kalacak. Hindistan, Pakistan ve Körfez ülkeleri kısa süreliğine de olsa tehlikeli sıcaklıklara maruz kalsa da bu durum devam ederse Lagos, Nijerya'dan Chicago, Illinois'e kadar büyük şehirler de etkilenecek.

Yeni bir araştırmaya göre, bu yüzyılda milyarlarca insan ölümcül, nemli sıcakların yaşandığı dönemlerde hayatta kalma mücadelesi verebilir. Delhi'den Şanghay'a kadar dünyanın en büyük şehirlerinden bazıları artan sıcaklıklardan sert bir şekilde etkilenebilir.
Euronews'te yer alan habere göre, ısınma senaryolarının üst sınırında ise ABD'nin orta batı bölgelerinde ölümcül ısı ve nem kombinasyonlarının yayılabileceği yer alıyor. ABD'nin Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi’nden Dr. Matthew Huber konu hakkında şunları söyledi:
“Bu durum özellikle, zengin olmayan ve önümüzdeki yıllarda hızlı nüfus artışı yaşaması beklenen bölgelerde çok daha kötü bir şekilde yaşanacak. Sonuç olarak milyarlarca yoksul insan acı çekecek ve birçoğu ölecek. Ancak zengin uluslar da bu sıcaktan zarar görecek. Bu durum birçok insanı acil tıbbi bakıma gönderecek”

‘3 DERECELİK ISINMADA 1,5 MİLYARDAN FAZLA İNSAN ETKİLENECEK’
Huber'in, George Mason Üniversitesi iklim bilimci Daniel Vecellio ve diğer bilim adamlarının geçmiş araştırmalarına dayanan çalışması sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derece üzerine çıkması durumunda yaklaşık 750 milyon insanın yılda bir hafta potansiyel olarak ölümcül nemli ısıya maruz kalabileceği ortaya çıkardı.
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan makaleye göre, 3°C'lik ısınma durumunda ise 1,5 milyardan fazla insan böyle bir tehditle karşı karşıya kalacak.
2022 Birleşmiş Milletler Emisyon Açığı raporuna göre dünya, mevcut politikalar uyarınca 2100 yılına kadar 2,8°C ısınma yolunda ilerliyor.

‘DAHA ÖNCE DÜŞÜNMEDİĞİMİZ YERLERDE KARŞIMIZA ÇIKIYOR’
Hindistan, Pakistan ve Körfez ülkeleri son yıllarda kısa süreliğine de olsa tehlikeli nemli sıcaklara maruz kalmış olsa da, araştırma, dünya ısınmaya devam ederse bunun Lagos, Nijerya'dan Chicago, Illinois'e kadar büyük şehirleri etkileyeceğini ortaya koydu.
Güney Amerika ve Avustralya'da artan riskin altını çizen Vecellio, "Daha önce düşünmediğimiz yerlerde ortaya çıkıyor" ifadesini kullandı.
4°C'lik ısınma durumunda, Yemen'in Hudeidah kentinde yılda yaklaşık 300 gün, ölümcül sıcaklıklar görülecek.
Araştırmacılar ayrıca eylül ayının ortalama üstü sıcaklıklarına da dikkat çekti. Londra Imperial College’dan iklim bilimcisi Dr. Paulo Ceppi ise şunları söyledi: “Bu sadece kayıtlardaki en sıcak eylül ayı değil. Açık ara en sıcak olanı. Sera gazı konsantrasyonlarının giderek artmasıyla birlikte sıcaklıkların da artmaya devam etmesini bekliyoruz. Ancak bu durum oldukça çarpıcı.” HABER MERKEZİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol