Öne Çıkanlar yerelhaber Türkiye türkiyede deprem elazığ haber elazığsonhaber

Bu haber kez okundu.

Fü’nün Öğretim Üyeleri Dünyanın En Prestijli Bilim İnsanları Arasında

 NATURE dergisinde “Machine learning models for efficient characterization of Schottky barrier photodiode internal parameters” isimli makalesini yayınlayarak Üniversitemizin ismini dünyanın en prestijli dergilerinde geçmesini sağladıklarını belirten Prof. Dr. Yakuphanoğlu, yapılan çalışmanın, YÖK’ün öncelikli alanı olan Elektro-optik ve Fotonik uygulamaları ile ilgili olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, “Günümüzde yapay zeka (AI) sistemleri, birçok alanda vasıflı insan performansına denk veya onu aşan yetenekler sergiliyor. Yapay zeka tekniklerinin fiziksel ve uygulamalı bilimlerde veri çıkarma ve analiz uygulamalarına giderek artan bir ilgi var.

Çalışma da, yapay zeka yöntemi ile Schottky fotodiyotunun (SPD) elektronik parametrelerini, aygıt akımının doğrusal olmayan termiyonik emisyon (TE) ifadesine ilişkin herhangi bir bilgi sunmadan analiz etmek ve çıkarmak için yapay sinir ağları (YSA) tabanlı modeller kullanılmıştır.

Bu çalışmada, Schottky fotodiyotun (SPD) elektronik parametrelerini analiz etmek ve çıkarmak için çeşitli YSA tabanlı modelleri başarıyla tasarladık ve geliştirdik. Çalışmanın, özellikle sensör teknolojisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.  

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, çalışmalarına vermiş olduğu destekten ötürü Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ’a da teşekkür ettiklerini belirtti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ ise, Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin YAKUPHANOĞLU ve Teknik Bilimler MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Dere’nin yer aldığı makalenin NATURE dergisinde yayımlanmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Üniversite olarak bilimsel çalışmaları var gücümüzle destekliyoruz. Araştırma Üniversitesi olan Üniversitemizde her geçen gün bizleri mutlu eden bilimsel çalışmalar ve bunların devamında da çeşitli başarılar geliyor. Bu kapsamda gayret gösteren ve başarı sağlayan akademisyenlerimizi yürekten kutluyorum” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol