İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümünde ikinci sınıflar ile dersteyiz. Gençlerle ‘kendimizi nasıl diğerlerinden farklı bir birey olabiliriz, nasıl kendimizi geliştirebiliriz?’ diye beyin fırtınası yaparken hobilerimizden, sanata ve spora olan ilgiden vs derken sorular sordum. Gençler birbir hobilerinden bahsederken öğrencilerimden biri elinde telefonuyla geldi ve ‘hocam şiirimi okur musunuz’ dedi. Heyecanlandım. Okudum. Bir cevher vardı karşımda.. Ümmügülsüm..Gözleri parlıyordu. İkinci dersime de yine şiirini getirmişti. ‘Tüm şiirlerini bana getirebilir misin? Şiirlerini bir araya getirip kitap çıkartalım.’ dedim. Belki de böyle bir teklifle karşılaşmamıştı. Ben bir öğretmen olarak çok heyecanlıydım. Ümmügülsüm tereddütle baktı. Hemen Telmih Yayınevine gönderdik. Kitaplaşma süreci vardı ve sabırsızlıkla bekliyorduk. Özsuyu anlamına gelen ve şiirine adını veren ‘USÂRE’ isimli şiiri Ümmügülsüm’ün ilk şiir kitabının ismi olmuştu. Böyle güzel bir mutluluğu bana yaşattığın için teşekkür ederim Ümmügülsüm. 

Kalemin daim, okurun bol olsun.. Nice kitaplarında beni hatırlaman dileğiyle.. 

Ümmügülsüm MARAL KİMDİR? 

Ümmügülsüm MARAL. 13 Şubat 2002;İstanbul doğumlu şair, yazar, düşünür.  Van’lı inşaat ustasının beş çocuğundan üçüncüsü.  İstanbul’da evine yakın 75. Yüzyıl İlkokulu’nu bitirdi. O daha tatildeyken imam hatip olduğu için babası onu yine evine beş dakika uzaklıkta olan Mimar Sinan Ortaokulu’na kaydetti. Burada dine merak salan ve resim yapmanın günah olduğunu öğrenen Maral resim çizmeye son verdi. Okulun ilk yılı kapanık, erken yaşlarda namaza başladı ve okulda hatrı sayılır derecede ismi geçen Hayrettin Karaman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne gitmeye karar verdi. Burada bir yıl hafızlık yaptıktan sonra okul sistemini sevmediği için kaydını Ahmet Şişman Kız Anadolu İman Hatip Lisesi’ne aldı. Aynı zamandan annesinin kanser hastası olduğunu öğrendi. 2019’da mezun olduktan sonra bir yıl gönüllü olarak hazırlığa kaldık. İkinci yıl daha annesi iyileşmeden babası kanser hastalığına yakalanınca sınava hazırlanmayı bırakıp eve ve kardeşlerine baktı. 2021’de sınava tekrar hazırlanarak İstanbul Gelişim Üniversitesin’de sağlık yönetimi bölümüne girdi. Şuan ikinci yılında olan Maral öğretim üyesi Aslı Kaya’nın yönlendirmesi ile Telmih yayınları ile yolu kesişti. İlk kitabı olan Usare bu yayın evi ile basıldı.  

Küçüklüğünden beri günlük tutar, masallar yazar, şiir okur ve yazar. İlk başlarda eğlencesine başlayan bu yönelimler zamanla ciddileşerek hayatında yer aldı.  Edebiyat onun için duygularını anlatan, başını döndüren ve merakla araştırdığı psikolojiye ışık tutan bir parçası.  Zaman içinde birçok yazı ve şiir yazarak edebiyat öğretmenlerinin ilgisini çekti. Arkadaşları başı sıkıştığında ondan şiiri ya da yazı yazmasını isterdi. 2022’de şiirlerini internet sitelerinde yayınlamaya başladı. Buralardan iyi dönüşler alsa da hiçbir zaman onu tatmin etmedi. Şiirlerini ve yazılarını kutularda biriktiriyor zaman içerisinde çıkarıp okuyarak tekrar düzenliyor. 

2024’de çıkan ilk kitabı Usare tanınmayan ve çevresi olmayan yazar için zor bir başlangıç olsa da öğretim üyesi Aslı Kaya’nın desteği ile ilerlemeye devam ediyor. Kendine bu kadar desteği olan ve bu yola çıkmasını sağlayan Aslı Kaya’ya sonsuz minnettarlık duyuyor. Aynı zamanda lise yıllarında adına Rosa dediği bir arkadaşına ithafen  Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitabından esinlenerek yazdığı Bugün Yaşarken Dün Öldüm başlıklı yazısı Telmih Yayınlarının dergisinin 30.sayısında yayınlandı.  Aynı zamanda üniversite yıllarında birden fazla etkinliklere katılarak sertifika aldı.  

Şuan okumakta olan ve yolun daha çok başında olan Ümmügülsüm Maral arayışını sürdürmektedir. 

Şimdi Maral’ın şiirleriyle sizleri baş başa bırakıyorum. 

USARE 

Öylesine bir kase olasım var 

Belki olur da gözyaşlarını toplarım içime 

Az değerlenir bakırım 

Olur da senden bir parçayı 

Kendimde barındırırım 

Eskimiştir benim içim 

Viranedir yalnızdır boştur küf kokar 

Olur da kokundan bir parça alırım 

Diline yakışmaz 

Dünya sularını doldursam içime 

Bir ihtimal beklesem dudaklarının dokunuşunu 

Mucizelere gebe sen 

Olur da bu pejmurdeya bir can olursun 

BİLMESİNLER 

Bir gün dayanamazsam 

Seni görmemeye sesini duymamaya 

Yokluğunda bende erir gidersem 

Bir saç teli ile idam edeceğim bu yüreği 

Demek bu kadar yakışmamış sevgine. 

Bu kadar güçsüz imiş senin için 

Ama ben cimri biriyim senin için 

Sana olan duygularımı seni tatmasınlar diye 

Tek saç teli ile idam edeceğim bu yüreği. 

Gömülürken mezarıma  

Elime bir buket gibi tutuşturacaklar ellerini 

Başucumdaki taşta ‘bir mahı seven deli’ yazacaklar 

Öyle istedim son isteğim dedim çünkü 

Kıskanacaklar şaşacaklar bir dua bile okumayacaklar 

Olsun anlamasınlar diye duymasınlar diye 

Bir saç teli ile idam edeceğim bu yüreği. 

Sağlıkla kalın, 

Şiirle kalın.. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol