Öne Çıkanlar yerelhaber Elazığspor O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı ENDİŞELİ BEKLEYİŞ Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti

Bu haber kez okundu.

“MERDİVEN ALTI RUH SAĞLIĞI HİZMETİ VERİYORLAR “

Günümüzde Psikolojik rahatsızlık yaşayan kişilerin sayısı her geçen yıl biraz daha artıyor. Bu durum iyi bir ruh sağlığı uzmanı arayışını da beraberinde getiriyor. Peki önümüze gelen her psikoloğa gidebilir miyiz ? Uzman olduğunu söyleyen herkesten yardım alabilir miyiz ? 

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, gazetemize açıkladı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, günümüzde ruh sağlığı eğitimleri almadan kendilerini psikoterapist, aile terapisti, yaşam koçu, kişisel gelişim uzmanı, pedagog sıfatlarıyla tanıttığını söyleyerek “”Ruh ve beden sağlığı bir bütündür onu ehli olmayan insanlara teslim edersek ciddi sonuçlara yol açıyor ‘”dedi.

Dr. Ömer Deniz, İnsanların ruh sağlığı ile alakalı hizmet alma konusunda biraz mesafeli olduğunu bunun bilgi eksikliğinden yanlış anlaşılmalardan yada etiketlenme kaygılarından kaynaklandığını dile getirerek, tıbbın her türlü ruhsal, psikolojik rahatsızlıkları tedavi eden tek bir bölümünün Psikiyatri olduğunu ve Psikiyatri uzmanı olarak tanımladığımız tıp doktorlarının bu alanda ihtisas yapan kişiler olduğunu vurgulayan Dr. Deniz, bunun dışında kalanların “ Psikolog yada klinik psikolog olarak isimlendirdiğimiz edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünü bitiren kişiler, okullarda rehberlik hizmeti veren rehber öğretmenleri, bunun yanında aile hekimleri ve psikiyatri hemşireleri insanları ruhsal açıdan bilgilendirme tedavilerine destek olma konusunda yardımcı olan meslek gruplarıdır. “ dedi.

“MERDİVEN ALTI RUH SAĞLIĞI HİZMETİ VERİYORLAR “

Merdiven altı ruh sağlığı hizmeti veren bir sektör türediğini, ciddi sıkıntılar yaşandığını son günlerde de  giderek artığını  belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, sözlerine şöyle devam etti; ” Psikiyatrist, Psikolog olmadığı, klinik psikoloji eğitimi almadığı halde kendini psikoterapist, aile terapisti, yaşam koçu, kişisel gelişim uzmanı pedagog sıfatlarıyla tanıtarak ruh sağlığı tedavisi yapan, psikoterapi yaptığını , aile terapisi yaptığını iddia eden bir takım kişilerin olduğunu biliyoruz. Bunların bir kısmı ilaç tedavileri de öneriyor. Bize gelen danışanlardan duyuyoruz.  Buda toplumda çok ciddi bir ruh sağlığı sorunu oluşturuyor. İnsanların zaten ruh sağlığı iyi değil. Birde doğru olmayan ehli olmayan kişilerin bu konuda eğitimi almadan ruh sağlığı tedavisi altında çeşitli sıfatlarla tedavi vermeleri çok ciddi sonuçlara yol açıyor.”

''EN BÜYÜK SORUN ÜLKEMİZİN RUH SAĞLIĞI YASASI YOK''

Yasaların sadece hastalık tedavisini tıp hekimlerine verdiğini, dolayısıyla bu alanda psikiyatri dışında psikolog yada klinik psikologda olsa bile tıbbi tedavi, ilaç tedavisi uygulamasının yasal ve doğru olmadığını ifade ederek'' Edebiyat fakültesi psikoloji bölümünü bitiren kişiler gerekli klinik eğitimi almadıktan sonra terapi eğitimi veremezler. Burada sınır ihlalleri var. Psikolog kendini klinik psikolog olarak tanıtıyor. Yada bir PDR mezunu kendini psikolog yada klinik psikolog olarak tanıtıyor. Burada ki en büyük sorun ülkemizin ruh sağlığı yasasının olmamasıyla ilgili. Ruh sağlığı yasamız olmadığı için kimin ne yapacağı, neye yetkisi olduğu konusunda karışıklık var. Yasal boşluktan yararlanıyorlar. Bizim kliniğimizde Psikiyatri uzmanın, çalışan psikoloğun Sağılık Müdürlüğünden onaylı bir çalışma ruhsatı var. Ama herhangi bir yasal belgesi olmayan bir sağlık kuruluşu tarafından devlet kuruluşu tarafından denetlenmeyen kişiler ne yazık ki ruh sağlığı tedavisi, psikoterapi aile terapisi yaptığını sanarak insanlarımıza hizmet vermeye çalışıyorlar.'' diye konuştu.

''İNTERNET BU KİŞİLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR''

İnsanların  bu kişileri doktor olarak düşündüğü  ve bunların  gerçekten ehil olmadıklarını bilmediklerini söyleyen Dr. Ömer Deniz, “Bu kişilerde ücret vererek arama motorundan kendini en üste çıkarıyorlar. İnsanlar da arama motorlarına girerek yardım aradıkları zaman  bu kişileri en üste görüyorlar. İnsanlarımızı yanıltıyorlar, aldatılma söz konusu oluyor. İnsanlarımızın bunun farkında olması lazım. ''dedi.

''VALİLİĞİMİZE ÖNEMLİ BİR GÖREV DÜŞÜNÜYOR''

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, konu ile ilgili harekete geçilmesini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti; ''Kamu çalışanlarının, resmi kurumlarda yada okullarda rehberlik hizmeti yapan kişilerinde psikolog, psikoterapist sıfatlarıyla dışarıda çalışmalarının engellenmesi gerekiyor. Bu sıfatlara sahip olmadan ofis açan kişiler İnsanların ruh sağlığına zarar verdiğini bizler tanık oluyoruz. Bu vesile ile kamuoyunun bilgisine dikkat çekmek istiyorum .''

GİTTİĞİNİZ PSİKOLOGA DİPLOMASINI SORMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Elazığ Psikiyatri açısından Türkiye’nin en şanslı illerin biri  olduğunu ilimizde 100 yılını dolduran bir Psikiyatri  hastanemizin olduğunu belirterek '' Hastanemiz dışında, Fırat Üniversitemiz, Şehir Hastanemiz ve Özel Hastanelerimizde bu hizmeti veren Psikiyatri uzmanı ve Psikologlarımız var . Bu kurumlardan hizmet alabilir. Gittiğimiz kişinin gerçekten psikolog , Klinik Psikolog yada Psikiyatrist olup olmadığını anlamak için odalarında hangi üniversiteden, hangi bölümden mezun olmuş. Doktor mu, psikolog mu  gösteren diplomanın olması şart.  İnsanlar diplomasına bakabilir. Sağlık Müdürlüğünden onaylı çalışma belgesi olması gerek.Halkımızın buna dikkat etmesi lazım. Bedensel sağlığımızı tehlikeye atmak istemiyorsak ve bununla ilgili hekim ararken titiz davranıyorsak ruh sağlığımızı korumak içinde bu titizlikte dikkat etmeliyiz''dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol