Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

ULAŞ: "AZAP ÇEKTİK"

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mithat Ulaş, esnafın sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Ulaş, Elazığ esnafının deprem ve pandemi sürecinde büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Biz depremi ve pandemiyi fırsata çevirebilirdik. Özellikle depremden ötürü Elazığlılar olarak bunu fırsata çevirebilirdik. Ama başaramadık. Biz bu konuda sınıfta kaldık." dedi.

"EY BANKALAR ALLAH'TAN KORKUN"

Bu süreçte özellikle bankaların kredi verme noktasında esnafa büyük zorluklar yaşattığına dikkat çeken Ulaş, "Ey bankalar Allah'tan kordun. O gün siz neden esnafa yardımcı olmadınız? Siz bu şehirden, bu şehrin esnafından para kazandınız. Eğen o gün krediler verilseydi esnaf rahat bir nefes alırdı." ifadelerini kullandı.

Başkan Ulaş, bu zorlu süreçte esnafların KOSGEB'ten aldıkları kredilerin geri ödemesinin da en az bir yıl ertelenmesi talebinde bulunarak, "Esnafımızın biran önce toparlanması lazım. Siftah etmeyen esnafımız var.  Bırakın kredileri ödemeyi, ekmeğini eve götüremiyor. Çoğunluk için bu bir elzemdir." diye konuştu.
 

Başkan Ulaş'la yaptığımız röportaj şöyle:

Sayın Ulaş, Elazığ ensafının deprem ve pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

"Deprem ve pandemiden 2 yıl öncesinde de biz döviz kurunun ve altının yüklelişiyle beraber sorunlar yaşıyorduk. Malumunuz dünyanın lokomotifi esnaflardır. Şehrimizin lokomotifi de esnaflardır. Bu yüzden o dönem de biz etkilendik. Dolar çıktı, ürünlerde fiyat artışı oldu. İster istemez bu kamuoyuna yansıdı. Vatandaş tepki verdi. Tabi biz o 2 yıl içerisinde zorlandık. Bu sıkıntıları aşacağız demeye kalmadan deprem oldu. Depremin yıkımı, kıyımı bize ağır oldu. Biz bu süreçte biz bırakın iş yapmayı, kendi canımızın derdine düştük. Hiçbir esnaf ben ticaret yapayım düşüncesine girmedi. Can derdine düştü. Depremin akabinde dükkanını açan bile siftah etmeden kepenk kapattılar. İyi olur dedik, ancak az bir zaman geçtikten sonra koronavirüs hengamesinin içerisine girdik. Virüs geldi bizi buldu. Virüsle birlikte ister istemez biz hem kendimizin hem de toplumun sağlığını düşünmek zorundayız. Kurallara uyduk. Ama pandeminin iyice yayılmasıyla beraber kısıtlamalar başladı. Dükkanlar kapatıldı. Elazığ'da bazı güzergahlar kilitlendi. Dükkanlar açıktı ama vatandaş giremiyordu. Düşünün Gazi Caddesinde dükkanlar açık ama vatandaş o dükkana gidemiyor. Vatandaş alışverişini yapamadıktan sonra, esnaf ticaret yapamadıktan sonra ne anlamı var o caddenin kapatılmasına. Biz bunları da yaşadık. Biz depremi ve pandemiyi fırsata çevirebilirdik. Özellikle depremden ötürü Elazığlılar olarak bunu fırsata çevirebilirdik. Ama başaramadık. Biz bu konuda sınıfta kaldık."
 

Bu süreçte devletten destek alabildiniz mi?

"Devletimizin bu süreçte destek vereceğine söylem olarak şahit olduk. Esnafa krediler verildi. O krediler bile ilk etapta verilmedi. Engeller çıktı. Sicilin bozuk denildi, bilmem ne oldu gibi sebeplerle çıktı. KOSGEB Müdürü, Sanayi Ticaret Müdürü bizimi için seferber oldu. Bazı yöneticilerimiz bu kredilerin yaygınlaşması için, tüm bankaların vermesi için seferber oldular. Sesimizi duyan oldu, duymayan oldu. Kulağını kapayan oldu.  Ama  bu süreçte kredileri alırken bile ağzımızdan burnumuzdan getirdiler. Ben geçen gün kredilerin ertelenmesi için talepte bulundum. Elazığ'da 18 Bine yakın esnafımız var. Başvuran esnaf sayısı 13 -14 Bin arası. Ama gelin görün ki krediyi alan esnaf yasıyı 6 Bin 500. Ey bankalar Allah'tan kordun. O gün siz neden esnafa yardımcı olmadınız? Siz bu şehirden, bu şehrin esnafından para kazandınız. Eğer o gün krediler verilseydi esnaf rahat bir nefes alırdı. Bu konuda da yine bazı kesimler sınıfta kaldı. Biz sesimizi duyurmamıza rağmen bazı bankalar bize sitem ettiler. Bu şehrin bu kadar acı çekmesinin sebebi, biz yöneticileriz.

Ben Van, Erzincan depremini araştırdım. Oradaki imkanlar çok mükemmelmiş. Yöneticilerin gayretleri talepleriyle maşallah çok güzel imkanlar elde etmişler. Ama biz elde edemedik. Biz her süreçte azap çektik."

Esnafların en büyük sıkıntıları nelerdir. Bu sorunların çözümü için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

"Esnaflarımızın başlıca sorunu ticari anlamda döngünün dönmemesi. Yani alışveriş yapamıyoruz.

Bunun yanında esnaflarımıza kullandırılan KOSGEB kredileri vardı.

Olmazsa olmazımız bu kredilerin en az bir yıl ertelenmesi lazım. Esnafımızın biran önce toparlanması lazım. Siftah etmeyen esnafımız var.  Bırakın kredileri ödemeyi, ekmeğini eve götüremiyor.

Çoğunluk için bu bir elzemdir. Bizim talebimiz kredilerin ertelenmesi, bununla beraber vatandaşlarımızdan ricam; yerel esnaflardan alışveriş yapmaları. Şehir esnafı kalkınırsa, vatandaşlarımız da kalkınacaktır.

Bunun adı yalvarmaksa, yalvarıyorum. Eğer esnaf batarsa, Elazığ 'da batar."

Bu süreçte kapanan ya da faaliyete geçen esnaflarımız oldu mu?

"24 Ocak 2020'den sonra ilimizde genel olarak terk eden esnaf sasıyı 242.  Kayıt yapan esnaf sayımız 2 Bin 144. Şu anki aktif esnaf sayımız  17 Bin 572.

Sayın Ulaş, 2021 Yılından Beklentileriniz nelerdir?

2021 yılı öncelikle şehrimizin, vatandaşlarımızın, esnaflarımızın, ülkemizin ve milletimizin kazasız, belasız  bir yıl olur. 2020 yılında çok badireler atlattık. Büyük acılar yaşadık. Rabbim sabrımızı ve gücümüzü arttırsın. biz inşallah esnaflar olarak da kazancın bol olduğu, bereketli olduğu bir yıl olur diye Rabbimden temenni ediyorum. Ben ümitvarım."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol