İnsan olarak yaratılmışsın ve ne muazzamdır ki yaratılanlar içerisin de aklı olan tek canlısın.

Akıl sahibi olmak gerçekten çok büyük kazanım, farklılık da asıl mesele kullanım şeklinde!

Aklını kullanıp, gözlem yaparak, çıkarımlar elde ederek, mantık süzgecinden geçirip sonuca ulaşıyor, bu yöntemle yapılan tüm buluş ve keşifleri de birbirine ekliyorsan, insan olmanın, akıllı olmanın gereğini yapıyor olmakla övünç duyabilirsin.

Gözlem yapmakta çok eksik ve yetersiz kalıyoruz.

Doğrudur bazı deney ve araştırmalar için çokça rakamlı para ihtiyacı vardır.

Doğa önümüzde ya da birkaç kilometre ötemizde canlıları izlemek, yaşamlarını ve kendi aralarındaki alışverişi, tepkiyi, tezatlığı ya da uyumu keşfetmek hiç de zor olmasa gerek.

Çıkarım yapmak, bir meseleyi, olayı, deneyi yaparken ya da izlerken mecazen çıktı almak, Anadolu hikâyesinde ki tabirle püf noktasını fark etmektir, fark ettiklerini altını çizerek kendi hafızana kaydetmektir.

Mantık aklın görüp hafızada biriktirdiklerini bilinçle süzgeçten geçirme halidir. Mantık kullanımında başarılı bir süreç yaşamanın tek ve kestirme yolu tarih boyunca yapılmış araştırma, geliştirme çalışmalarına ve analizleri ve sentezleri bilmek, göz atmış, okumuş, izlemiş olmaktır.

Aklım var diye daha bir övünmen, insan olmaktan her zamankinden daha mutlu yaşayabilmenin yolunu açtın artık, gözlem, çıkarım, mantık gidişatını kendine temel, anayol edinerek. Şans, tesadüf, kader, kısmet, nasip kelimelerinin manaları kafanda değişim halinde farkında olsan da olmasan da.

Bir torbada yüzlerce aynı büyüklükte toplar var ve tek top çekeceksin, hangi renk olur

? Torba içerisinde hangi renk toptan kaç tane var, bu bilgiye sahipsen, çıkacak topun rengi de ihtimalide apaçık bildiklerin arasındadır. İdeal olan, aklı olan insan, insan dışı canlılar, dünya üçlemesi arasındaki bağları, etkileşimleri görüp keşfetmek değil mi?

İnsan, insan dışındaki canlılar ve dünya denklemine dair asgari seviyede bilgi birikimine sahip olmadan evren, gezegenler, yıldızlar, denge ve döngü problemini çözmeye yeltenmen, ne büyük gaflet değil mi?

Tüm aşamaları geçmiş olmanın güveni ve kıvancıyla yaşamaya devam et, bilmelisin ki süreç ve kırılma noktaları da var, dünya ömrünün 4-5 milyar yıl olduğuna dair varsayımları da bilmelisin.

Elbette, evren, dünya, yaşam, insan, kopyala yapıştır sistemi ile var edilmedi ve tüm olan biteni cüzi aklınla kavrama yeterliliğinde değilsin.

Önceki kuşaklardan aldığın, gözlemlerinde teyit edip mantık süzgecinden geçirip çıktısını alıp kendi çalışmalarına eklediğinde muazzam bir laboratuvar zemini oluşturuyor, sonraki çalışmalara da tetikleme yapıyorsun.

Evrim dediğimiz, evrim diye tarif ettiğimiz insan ve insan aklı olmadan, insan katkısı olmadan nasıl ve ne şekilde bir gidişat içerisinde olurdu?

Hayır, ben bilim insanı değilim, siz değerli okurlarım için bir yol gösterici ya da yönlendirici de değilim, çok yönlü ve geniş açıdan düşünmenize ve ayrıntıda ki püf noktalarını da atlamadan, fark ederek, tetikleme yapabildi isem, ne mutlu…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol