Okumasını en çok sevdiğim yazarlardan biri olan Reşat Nuri Güntekin’in hikayeleri gerçek hayatın kesitlerinden konularını ele alırken, insan yaşamının her döneminde okuması gereken kitaplar listesinin başında gelir.

Günümüzde Reşat Nuri Güntekin’in hikayeciliğini inceleyen DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU yeni kitabı ile adından söz ettireceğe benziyor.

Nostaljiyi ve Yeşilçam hayranı olanların şair, yazar ve akademisyen kişiliğe sahip olan DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU’nun kitaplarını okuyarak ve kendisine ait  (http://www.oguzhankaraburgu.com.tr ) web sitesini takip ederek bu nefis havayı solumasını takip etmelerini isterim.

Beyefendiliği kişiliği ile DOÇ.DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU, 2021 yılına içerisinde çıkarmış olduğu yeni kitabı ‘Bir Sevgi ve Şevkat Ürpermesi’ ile Reşat Nuri Güntekin’in hikayeciliği isimli kitabı ile Reşat Nuri Güntekin’in bütün edebi sanatı boyunca ayrılmadığı ve verdiği tüm eser türlerinde bir leit-motif gibi tekrarladığı hayata ve insana karşı takınılmış -iyimser, müsamahalı, sevgi, iyilik- gibi beşeri duygular şeklinde tezahür eder.

Hikâyelerinde yarattığı tipleri hep bu çerçevede görmeye ve göstermeye çalışan Reşat Nuri, ahlâkî çöküntü içinde bulunan, cemiyetin dışına itilmiş, küçümsenmiş ve acınacak durumda olan kahramanlarını dahi bir sebep-sonuç münasebeti içerisinde değerlendirerek onlarda gizli kalmış insanlık cevherini belirtmeye çalışır.

Bu müsamahakâr, iyimser ve sevgi dolu yaklaşım, onu hikâyelerinde çocuk kahramanlar yaratmaya sevk eder.

Ve bu çocuk kahramanlar onun hikâyelerinde masumiyetin, sevginin ve acımanın hakimiyetini kurar.

O ve yazdıkları Tanpınar’ın isabetle belirttiği gibi Türkçe’nin ortasında bir sevgi ve şefkat ürpermesidir.”

KARABURGU, Reşat Nuri Güntekin’in ferdin psikolojisini tahlil ve müşahede ederek, onu yönlendirmeye ve anlamaya çalışan bir yazar olarak onun hikayeciliği üzerinde incelemelerini bu kitapta toplamıştır.

DOÇ.DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU’nun kitaplarını okuduğunuzda hem kendinizi bulur hem de herkesin yaşamış olduğu olaylar gözünüzün önünde ceyran ederek tanınır bir hal alır.

Yine şair, yazar ve akademisyen KARABURGU’nun kitabında yer alan ve okurken Yeşilçam filmlerini unutulmaz isimlerini şiir mekânında raks ettiren ve dillerinizden düşmeyecek şiirini sizlerle paylaşmak isterim.

ELEM ŞARKISI

Ömür denen bu dert yaşa yaşa bitmedi

Ömrüme katık ettim sevdamı yetmedi

Neyleyim o yar gönlümü bir gün şad etmedi

‘’Artık yeşerecek bir dalım yok

Yağmurlar yağsa da boş yağmasa da’’

Sultanım dedim sığmadı gönlümdeki köşke

Anladım ki bu gemide gerçek başka düş başka

İnancım kalmadı gayrı benim aşka

‘’Üç günlük ömrümü bir günde yitirdim

Yarınlar gelse de hoş gelmese de’’

Kaderimden başka yok kimseye sitemim

Bu saatten sonra ne sevinç ne aşk isterim

Çok sürmez azraille dost olur giderim.

‘’Paydos mutluluğa paydos artık

Kaderim gülse de hoş gülmese de’’

DOÇ.DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU KİMDİR?

1975 yılında Sivas/Şarkışla’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversiteyi Kayseri'de tamamladı. Kayseri'nin Yahyalı ve Sivas'ın Hafik ilçelerinde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. 2001 yılında Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bartın Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi(KKTC), Abant İzzet Baysal Üniversitesi gibi üniversitelerde çalıştıktan sonra 2015 yılından beri Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev yapmakta olan  OĞUZHAN KARABURGU, 2020 yılında ‘Doçentlik’ ünvanını alarak Yeni Türk Edebiyatı alanında çalışmalarına devam etmektedir.

"Reşat Nuri Güntekin'in Hikâyeleri Üzerinde Bir İnceleme" isimli teziyle Yüksek Lisansını, "Abdülhak Hâmid Tarhan'ın Tiyatroları Üzerine Bir Araştırma ve İnceleme" isimli teziyle de doktorasını tamamladı. Pek çok ulusal ve uluslararası dergilerde yazıları ve sempozyumlarda sunulmuş bildirileri var.

Eserleri:

  • Şairin Sahneye Düşen Gölgesi-Abdülhak Hâmid Tarhan'ın Tiyatroları Üzerine Bir İnceleme, Kesit Yayınları, İstanbul, 2012.
  • 100. Yılında Yeni Lisan Hareketi ve Milli Edebiyat, 2b., Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul, 2014 (Hülya Argunşah ile birlikte)
  • Turfanda Mı Yoksa Turfa Mı?, 2b., Kesit Yayınları, İstanbul 2016. (Çeviri) (İnceleme)
  • Gizli İtiraf, Berikan Yayınları, Ankara, 2014. (Şiirler)
  • Hayat Tortusu, Kaldırım Yayınları, İstanbul, 2016. (Deneme-Öyküler)
  • Son/suz Bahar, Kesit Yayınları, İstanbul 2018.  (şiir)

KARABURGU, SON/SUZ BAHAR isimli şiir kitabı ile kitaba ismini veren şiirini siz okuyucularım ile paylaşıyorum.

SON/SUZ BAHAR

Yaralarıma dokunarak geçtin
Son/suz bir baharı uyandırdın
Gözlerim uyandı
Ellerim uyandı
Asırlardır kuytumda uyuyan kısrak
İçimde ağaç,dal,
yaprak uyandı
Sana biriken mevsim, çorak toprak uyandı
Yaralarıma dokunarak geçtin
İçimde son/suz bir bahar uyandı.

Tenha bir sözdü adın içimde
Çiçek vermedi nice bahardır
Bir ergen düşü gibi
Bitmedi, dinmedi...
Yaralarıma dokundun
Yaram oldun,
yarim oldun
Dinmez gayrı içimde rüzgârın
Yankılanır durur dağlarımda adın

Yaralarıma dokunarak geçtin
İçimde son/suz bir baharı uyandırdın..

KARABURGU, GİZLİ İTİRAF isimli şiir kitabı ile ‘Her kitap bir hikaye ile doğar.’mottosuyla kırkına merdiven dayamış olan şair ilk şiir denemelerini bu kitapta toplar.  Kitaba ismini veren şiirini ise aşağıda siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.

GİZLİ İTİRAF

Utangaç düşler bıraktım

Gül kokan bahçenize.

Ve dahi yüreğimi;

sevmiş yorulmuş

sevmiş yorulmuş

yüreğimi.

Yorgun ümitler taşıdım sabahınıza,

Buhran artığı gecelerden.

Ve uyanmasın diye içimde sancı kuşları,

Milyon kez sınadım yüreğimi sabır ateşiyle

yandım uslanmadım,

yandım usanmadım

Bir tebessüm uğruna,

Koştum kapınıza…

Meded ya Sultanım, meded.

KARABURGU, Hayat Tortusu kitabı ile ‘Ayrılıklar Suskun Olmalı’ deneme yazısında ise;

‘’Ayrılıklar suskun olmalı. Susarak ayrılmalı… O ana kadar zaten söylenecek her şey söylenmiştir. Sözün bittiği yerde eylem sahneye çıkar. Eylemin de bir dile ihtiyacı yoktur. O zaten başlı başına bir dildir. Ayrılıklar suskun olmalı…’’ diyerek ayrılığı suskunluğa çağırır.

Siz değerli okurlarım;

Sizlere kitaplarından bahsettiğim çok değerli ve sevgili DOÇ.DR.ÖĞRETİM ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU’nun kitaplarının her birini okurken akıcı, kendisine has üslubunu hissettiren, kelimeleri yazımda raks ettiren ve şiirlerinde şekilsel nizama önem veren hocamızın eserleri ile yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Şimdiden iyi okumalar dilerim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol