Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

MELİKE ASLAN :DOĞAL BİR SÜREÇ

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Melike Aslan, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Melike Aslan, menopozun kadının hayat yolunda adet ile beraber başlayan doğurganlık çağının geride bırakıldığı bir dönem olduğunu, menopozun hastalık olmadığını doğal bir süreç olduğunu, dünyada ortalama 50-51 yaşında menopoza girilirken ülkemizde bu aralığın da 46-48 olduğunu sözlerine ekledi.

ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Dr. Aslan, menopozun tıbbi olarak son âdetin üzerinden 1 yıl geçmesi olarak tanımlanabileceğini, tıpkı doğurganlığa giriş gibi menopoza da birden bire değil basamak basamak girildiğini, bu döneme de perimenopoz denildiğini, perimenopozda kadınları doktora getiren en önemli semptomun yumurtlamanın da bozulması ile beraber hormonlardaki değişkenlik ve bunun da sonucundaki adet düzensizliği, ateş basmaları, yüzde kızarıklık, terleme nöbetleri, özellikle gece terlemeleri, depresyona eğilim, ruhsal değişikliklerin az ya da çok olarak kişiye özel olarak meydana gelebileceğinin altını çizdi.

Dr. Aslan, kadınları etkileyen, çevreye uyumu etkileyen semptomları azaltmak veya tamamen yok etmenin mümkün olduğunu söyledi. Postmenopozal dönemde yaşla beraber başlayan kemik yıkımının hormonların da azalması ile beraber oldukça hızlandığını, idrar yaparken yaşanan ağrı, idrar kaçırma, sık sık idrara çıkma ya da vajinal kuruluk gibi durumların postmenopozal hastaların yüzde ellisinde görülebildiğini vurguladı.

MENOPOZDA YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

D. Aslan, menopoz sürecinin daha kolay geçirilebilmesi, kadınların hayat kalitesinin kendilerinin hak ettiği düzeyde devam edebilmesi için bir sağlık profesyonelinden ya da kadın doğum uzmanından yardım alınmasının önemli olduğunu dile getirdi. Bu dönemde kadınların sigarayı bırakmak, beslenmeye dikkat etmek, kalsiyumu yüksek gıdalar almak, kafeinden uzak durmak, yürüyüş yapmak gibi fiziksel aktivitelerin kendilerini destekleyeceğinin altını çizdi.

Dr. Öğretim Üyesi Melike Aslan, jinekologlardan tamamen bireyselleştirilmiş, kişiye özel planlanan destekler alabileceklerini, menopoz geçiren bayanlara hormon replasman tedavisi, destek tedavisi, kalsiyum, D vitamini desteği, hormon alamayacak kişilere de hormon içermeyen bazı tedaviler önerdiklerini sözlerine ekledi.  

  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol