Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

2.Tur; Sandığa Yansımayan Oylarda!

ÖZEL HABER-GÜLÇİN TURGUT

Elazığ’da ki seçim analizinde; seçmen sayısı, seçime katılan vatandaşların sayısı ve geçersiz oylar dikkate alındığında ülke genelinde olduğu gibi  Elazığ’da da dikkat çekici bir durum ortaya çıkıyor. Sonuçlarda çıkan geçersiz oyların fazlalığı seçimlerde Elazığ’ın siyasi tarihinde önemli bir yer aldı.  

  2023; 13 BİN GEÇERSİZ OY- 2018;  8 BİN 505 GEÇERSİZ OY

2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında Elazığ’da 378 bin 389 seçmen 14 Mayıs Pazar günü sandık başına giderek oy kullandı. İl Seçim Kurulu'nun kesin sonuçlarına göre 364 bin 825 oy geçerli sayıldı. 431.293 seçmenin bulunduğu Elazığ’da 1631 sandıkta, 370.038 seçmen oy kullandı. Katılım oranının yüzde 86,05 olduğu kentteki seçimde, 360.396 oy geçerli sayıldı. 61 bin 255 kişi oy kullanmadı. Kullanılan oyların 13.564’ü ise geçersiz sayıldı. 2018 yılında yapılan Genel seçimlerde ise Elazığ’da 8 bin 505 oy geçersiz sayılmıştı. Böylelikle Elazığ tarihindeki en çok geçersiz oy sayısı 14 Mayıs 2023 seçimlerinde çıkmış oldu.

 HEDEFTE SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN VAR

28 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci tur Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi sandık başına gitmeyenler ve geçersiz oylar, adayların gündeminde. İki lider de seçim propagandalarında ‘sandığa gidin’ çağrısını yapıyor.  Elazığ’da ise yine siyasi partilerin hedeflerinde sandığa gitmeyen seçmen var. Sahada gece gündüz demeden vatandaşlaralar bir araya gelen siyasilerin sandığa gitmeyen seçmeni ikna etme çalışmaları devam ediyor.

 SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Geçtiğimiz 14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri yüzde 50+1 oy oranına ulaşamayınca seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci tur Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi sandık başına gitmeyenler ve geçersiz oylar, adayların gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkının yaklaşık 2,5 milyon olması nedeniyle sandığa gitmeyenlerin ikinci turda ne yapacakları büyük önem taşıyor.

YENİDEN SEÇMEN KÂĞIDI ALINMAYACAK

Elazığ’da ilk turda olduğu gibi 28 Mayıs’ta da 1631 sandık kurulması bekleniyor. Bu sandıklarda oy kullanacak seçmenlerin yeniden seçmen kâğıdı alması gerekmiyor. Seçmen 14 Mayıs’ta hangi numaralı sandıkta oy kullanmışsa ikinci turda da aynı numaralı sandığa giderek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartıyla oy kullanabilecek. Sandık numaraları e-devlet üzerinden de öğrenilebilecek.

 OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ SAYILACAK?

 Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Bu işlemlerin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekecek. "EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmayan, birden fazla adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.

 Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak. Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.

 YANLIŞ OY KULLANDIĞINI SÖYLEYEN SEÇMENE YENİ PUSULA VERİLİR Mİ?

  Seçimde, seçmene bir oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin bir oy pusulası tek zarfa konulacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol