Öne Çıkanlar Alt Liglere Devam Kararı AKILLI KAVŞAK VE EBUKOM PROJE İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ 2023 ELAZIĞ YILI İLAN EDİLSİN Karakoçlar Seyircisine Kavuşuyor! BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK

Bu haber kez okundu.

Aile Baskısı Üniversitede Mutsuz Edebiliyor!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Ailelerin öğrencileri mutlu olacağı meslek konusunda desteklemelerini söyleyen Uzman Psikolog Çağla Yılmaz, “Köklü ve uzun devam edecek olan bu hatadan kaçınmak için aile desteği, doğru yönlendirme ve stres yönetimini öğrenmek esas çözümün parçasıdır.” dedi.

 Uzman Psikolog Çağla Yılmaz, çocukları üniversite ve meslek tercihi yapacak öğrencilerin ailelerine gazetemiz aracılığıyla önerilerde bulundu. Gençler için stresin ana nedenlerinden biri gelecek endişesi olduğunu belirten Uzman Psikolog Yılmaz, “Kaygı insan yaşamının ciddi anlamda etkilemektedir. Aileler, duyguları ve bedensel şikâyetleri iyi gözlemlemelidir.” dedi.

  GELECEK ENDİŞESİ

Üniversite sınavının hem gençler hem de aliler için stresli bir süreç olduğunu kaydeden Uzman Psikolog Yılmaz, “İnsan hayatının en önemli dönemeçlerinden biri olan meslek seçiminin ilk adımı üniversite sınavı hem gençler hem de aileleri için stresli bir süreç. Bu süreçler gençlerin ailelerinden, eğitimcilerinden yeterli doğru desteği alabilmesi verecekleri kararın da doğruluğunu etkileyecektir. Her ne kadar gençlerin görünen en büyük stresi sınav ve tercih kaygısı gibi görünse de bunun altında yatan gelecek endişesi esas belirleyicidir.” şeklinde konuştu.

KAYGI İNSAN YAŞAMININ CİDDİ ANLAMDA ETKİLEMEKTEDİR

Kaygının bedensel belirtileri olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Yılmaz, “Kaygı insan yaşamı içinde beklide en yorucu, yıpratıcı duygulardan birisi olup eşlik eden bedensel belirtilerle beraber bazen günlük hayatın akışını belirgin olarak bozmaktadır. Kas ağrıları, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrıları, sık idrara gitme, mide ve bağırsak problemleri, uykusuzluk gibi pek çok bedensel belirti gösterir. Beraberinde eşlik eden neşesizlik, umutsuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, hafıza problemleri ile kaygı insan yaşamının ciddi anlamda etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.

ENDİŞE, GENLERİN YANLIŞ KARAR VERMESİNE SEBEP OLMAKTADIR

Sınavda beklediği sonucu alamayan öğrencinin yaşadığı endişe yanlış karar vermesine sebep olduğunu dile getiren Uzman Psikolog Yılmaz, “Yapacağı tercih ile belki de tüm bir geleceğini şekillendirecek gencin kaygılı olması çok olağan bir durumdur. Sınavda beklediği sonucu alamamış genç için tekrar sınava hazırlanma düşüncesi yaşadığı endişe, tercih yapacak gencin yanlış karar vermesine sebep olmaktadır. Aile baskısı ile yapılan hatalı seçimler mutsuz meslek elemanlarına ve çalışma hayatı boyunca devam eden mutsuzluk ve pişmanlıklara sebep olmaktadır.” dedi

AİLELER, DUYGULARI VE BEDENSEL ŞİKÂYETLERİ İYİ GÖZLEMLEMELİ

Aileler sinirli,  durgun, mutsuz görünen çocuklara karşı anlayışlı olmaları konusunda uyarılarda bulunurken, Uzman Psikolog Yılmaz, “Daha köklü ve uzun devam edecek olan bu hatadan kaçınmak için aile desteği, doğru yönlendirme ve stres yönetimini öğrenmek esas çözümün parçasıdır. Aileler daha sinirli, daha durgun, daha mutsuz görünen çocuklarına karşı daha anlayışlı olmaları gereken bir sürece gireceklerdir. Bu bağlamda değişen duyguları ve bedensel şikâyetleri iyi gözlemlemeli doğru müdahalelerde bulunulmalıdır. Aksi takdirde duygularını yönetemeyen bireyler beraberinde kaybettikleri aile desteği ile birlikte şiddetlenerek devam eden bedensel ve duygusal şikâyetlerle karşı karşıya kalabilirler.” dedi.

GENÇLER UMUDUNU KAYBETMESİN  

Sınavlara çalışmanın yanı sıra mutlu, dinç, enerjik ve sosyal olmak çalışmanın kalitesini arttıracağına dikkat çeken Uzman Psikolog Yılmaz, “Öncelikli olarak gençlerin umudunu kaybetmemesi, çabalamaya devam etmesi gerektiğini hatırlatmalıyım. Günlük rutinlerini aksatmamalı ve sosyal hayatlarını devam ettirmelidirler. Akademik başarı bir bütün halinde sağlanır. Sadece çalışmak yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda mutlu, dinç, enerjik ve sosyal olmak çalışmanın kalitesini arttıracak ve sağlığımızı korumamıza yardım edecektir. Esas doğru programlı olmaktır.”dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol