Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK

Bu haber kez okundu.

“ALTIN, UZUN VADEYE YATIRIM ARACIDIR”

Kuyumcular Oda Başkanı Fikret Çakmakçı,Merkez Bankasının yüzde 13 baz puana indirmesinin döviz fiyatlarında hareketlenmeye neden olduğunu ifade ederek, gram altında yaklaşık 25-30 civarında bir düşüş olduğunu söyledi.

İhracatın beklediklerinden daha da fazla olduğunu vurgulayan Çakmakçı, “Günümüze baktığımız da eski bir Türkiye ve ekonomisi yok. Gaz aramaları ve maden aramalarında ciddi anlamda çalışmalar yürütülüyor ”dedi.

Ekonomimizi ayakta tutanın gurbetçilerin olduğunu ifade eden Kuyumcular Oda Başkanı Fikret Çakmakçı, Geçen sene kıyaslama bakıldığı zaman bire dört oranında hayat pahalılığı yaşandığını kaydetti.

ÖZEL HABER: ESMA YILDIRIM

ÇAKMAKÇI'DAN ALTIN YORUMLARINA TEPKİ

Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı açıklamasında, bazı yorumcuların vatandaşı yanlış yönlendirdiğine dikkat çekerek; ”Geçtiğimiz hafta Merkez Bankamızın yüzde 13 baz puana indirmesi özellikle döviz fiyatlarında hareketlenmeye neden oldu. Ayrıca uluslararası piyasada da altındüştü. Gram altın TL bazında geçen hafta ki rakamlara göre yaklaşık 25- 30 civarında bir düşüş yaşadı. Tabiilerleyen günlerde altın düşecek mi çıkacak mı takip etmekteyim. Bazı yorumcular 1400’lü rakamları söyledi. Neye göre söyledikleri belli de değil. Ben bu duruma tepkimi gösteriyorum. Vatandaşları yanlış yönlendirmemelerini söylüyorum. Altın uzun vadeye dayalı yatırım aracıdır. Uzun vade de her zaman yükselmiştir. Yani günü birlik bu rakamları nereden çıkarıyorlar bilmiyorum. Son 13 yılın ortalamasına baktığımız da altın her yıl yüzde 33 birimle başlıyor. Altına yatırım yapılır mı yapılmaz mı buna vatandaş karar versin ”ifadelerine yer verdi.

“DIŞARIDAN GELEN PARA TAHMİNİMİZDEN FAZLA”

Eski bir Türkiye ve ekonominin olmadığını belirten Çakmakçı,”Yaz sezonu olması nedeniyle şu anda gurbetçilerimiz arttı.İhracatımız da fazlasıyla iyi gidiyor. Dışarıdan gelen para tahminimizden de fazla. Tabi bu demek olmuyor ki yarın veya diğer günler de enerji fiyatları yüksek olsun. Çünkü devam eden bir Rusya-Ukrayna savaşı var. Buradan gelecek olan sonuçlarla Avrupa’nın doğalgazını kapatıyoruz. Bu durumun bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Alternatif olarak bizim de bir gazımız var. Sonuçta küresel piyasa olduğu için fiyatlarda da biraz yükselme yaşanabilir. "  diye konuştu.

"SEÇİM DÖNEMİNE GİRİYORUZ"

Çakmakçı, seçim öncesi hükümetin alacağı kararları umutlu beklediklerini belirterek; "Seçim dönemine giriyoruz. Hükümetin alacağı kararlar var. Bu kararların ne olacağını umutla bekliyoruz. Döviz de Aralık ayında ki bir hamlenin tekrar olabileceği konusunda bazı şeyler duyuyoruz. Ama ne derece tutar bilmiyoruz. Bunların hepsini yaşayarak göreceğiz. Şu anda ki en büyük avantajımız turizm ve gurbetçi gelirinin olmasıdır. Esnaf olarak bunların olmasını her zaman istiyoruz. " dedi.

ÜRETİM DEVAMLI OLMALIDIR

Üretimin önemine dikkat çeken Çakmakçı; " Üretim devamlı olmalıdır. Bunu hükümetimiz de destekliyor. Ne olursa olsun üretim yapmalıyız. Üretimde ki amacımız da dışarıdan alacağımıza kendimiz üretelim. Bunun mutluluğunu yaşamak çok farklıdır. Çünkü paramız dışarıya gitmiyor.Gaz aramaları ve maden aramalarında ciddi anlamda çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar bizim umutlarımızı daha da arttırıyor. Avrupa’nın yaşadığı ekonomik zorluğu inşallah bizler yaşamayacağız ”ifadelerini kullandı.

“GURBETÇİLER EKONOMİYİ ETKİLİYOR”

Pandemi sürecinde gelmeyen gurbetçilerin bu sene geldiğini belirten Çakmakçı, “Ekonomimizi gerçekten dimdik ayakta tuttular. Ekonomik anlamda ülkelerine sahip çıkarak verimli hareketler de bulundular. Onlar da kendi bütçelerine göre harcamalar yapıyor. Tabi ki gurbetçilerimizin olması bizler açısından iki aylık bir süreçtir. Esnaf olarak istediğimiz bu durum365 gün devam etsin. Çünkü hayat şartları ortada. Geçen seneyle kıyaslama yaptığımız da bire dört oranında hayat pahalılığı yaşıyoruz.10 liraya aldığımız bir ürünü bu sene 30 liraya alıyoruz. İnşallah güzel şeylerin olmasını umutla bekliyoruz “dedi.

“HER BANKANIN SİSTEMİ ÇOK FARKLI”

Son olarak döviz fiyatlarından bahseden Kuyumcular Oda Başkanı Fikret Çakmakçı, “Merkez Bankasının almış olduğu bir baz puanlık indirim döviz fiyatlarını yükseltir. Sekiz aylık bir sürede Merkez Bankası hiçbir şekilde müdahale etmedi. Son yapılan toplantı da bir bazpuanlık indirim oldu. Bunun ihracatçıya ve sanayiciye yansıması konusunda bir bilgimiz yok. Sonuçta bunlar bankaların uygulamış olduğu bir sistem. Devlet ve özel bankaların kendilerine göre uygulamış olduğu farklı  bir sistemdir. Yani faizin düşürülmesinin mutlaka ekonomiye katkısı vardır “ diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol