Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır

Bu haber kez okundu.

BAŞKAN ERDEM : MESLEKTAŞIMIZ GÜRTÜRK MESLEĞİNİN GEREĞİNİ YAPARKEN CEZALANDIRILAMAZ

FHGC Başkan Semih Erdem, geçtiğimiz günlerde Ayrıntı gazetesi imtiyaz sahibi Serkan Gürtürk’ün yaptığı bir haber dolayısıyla para cezası ile karşı karşıya kalmasına tepki gösterdi. Peki gazeteci Gürtürk’ün başına neden bu olaylar geldi? Bunun detayları ve Başkan Erdem’in meslektaşını destekleyen açıklaması da haberimizin detayında…

NELER YAŞANDI?

Tunceli'nin Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız,  ilçe Kaymakamı Önder Koç'a doğum günü pastası alarak kaymakamlık makamında doğum gününü kutladı. Belediye ve Kaymakamlığın sosyal medya hesaplarından da paylaşılan kutlamayı haberleştiren gazeteci Serkan Gürtürk'e, Koç'un şikâyeti üzerine haberi kaldırmadığı gerekçesiyle haber erişim yasağı ve 10 bin 31 lira idari para cezası geldi.

GAZETECİ GÜRTÜRK NEDEN CEZALANDIRILDI?

Sözcü gazetesinin haberine göre, Tunceli’nin AK Partili Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, ilçe kaymakamı Önder Koç’un doğum gününe özel pasta yaparak kaymakamlık makamında kutlama yaptı. Elazığ'da da Haber Ayrıntı gazetesi imtiyaz sahibi Serkan Gürtürk bu bilgileri kaymakamlık makamında doğum günü kutlaması şeklinde haberleştirdi. Gürtürk, haber sonrasında ifadeye çağrıldığını ve yayın yasağı getirilmesine ilişkin bilgi verilmediğini ileri süren Gürtürk, kaymakamın şikâyeti üzerine Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 10 bin 31 lira idari para cezası kesildiğini söyledi. Bu kutlamayı belediyenin de sosyal medya hesaplarında gören gazeteci Gürtürk, bunu haberleştirdi ama bu haberi yapması kabarık bir ceza faturası ile karşılaşmasına neden oldu.

GAZETECİ GÜRTÜRK, BAŞINDAN GEÇENLERİ SÖZCÜ GAZETESİ’Nİ ANLATTI

Gazeteci Gürtürk, Sözcü gazetesine bir demeç vererek olayı da aktardı. Gürtürk; “8 Şubat tarihinde Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız pasta alarak Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç'un doğum gününü kutladı. Bu kutlama ise kaymakamlık makamında yapılarak Çemişgezek Belediyesi ve Çemişgezek Kaymakamlığı’nın resmi hesaplarından paylaşıldı. Ben de bu paylaşımları gördükten sonra bir gazeteci olarak devlet kurumu olan kaymakamlık ve belediyenin resmi hesaplarında vatandaşı bilgilendirici ve yararına kullanılması gerekilirken şahsi hesaplarıymış gibi doğum günü paylaşımı yapmalarının haber değeri olduğunu düşünerek ‘Devlet adabına yakışmadı' diye bir haber yaptım. Daha sonra haberi kaldırmam için gecenin yarısı Çemişgezek Kaymakamlığı adına aracılar tarafından arandım. ‘Bunları kaldır, gerek yok böyle şeylere' diye söyledi. Ancak ben haberi kaldırmadım. Nisan ayında bir polis memuru beni arayarak ‘hakkınızda şikâyet var ifade vermeniz gerekiyor' dedi” diyerek süreci aktardı.

“HABER YASAĞI KARARINI KARAKOLDA ÖĞRENDİM”

Sürece dair detaylı bilgileri Sözcü gazetesine aktarmaya devam eden Gürtürk; “Haber verilmesinin ardından karakola ifade vermeye gittim. İş yeri adresimi sordu yerimi söyleyince evrakın kendilerine yanlış geldiğini söyledi. Daha sonra Fevzi Çakmak karakolundan evrakımı alabileceğimi söyledi. Aradan zaman geçti evrakımın gönderildiği Fevzi Çakmak karakolundan arandım. İfademi Abdullahpaşa polis karakolunda vermem gerektiğini söylediler. Sonrasında karakola gittim ifadeyi alacak polis memurunun karakolda olmadığını daha sonra gelmemi söylediler. Daha sonra Çemişgezek ilçesinden bir polis memuru aradı ifade vermediğimi söyledi bende 1-2 gün içerisinde ifade vereceğimi söyledim. Daha sonra karakola ifade vermeye gittim. İfade vermeye gittiğimde oradaki memur arkadaş ‘Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç'la ilgili haber yapmışsınız haber yasaklanmış siz o haberi kaldırmamışsınız' dedi. Haber yasağı kararını karakolda öğrendim. Ben de bu yasağı ilk defa kendisinden öğrendiğimi kararla ilgili gazeteme ya da bana bir mahkeme kararının ulaşmadığını söyledim. Görevli polis arkadaş haber yasağının bana mail yoluyla geldiğini söyledi. İfadem de yapmış olduğum haberin arkasında olduğumu, kimsenin kişilik haklarını zedelemediğimi, hakaret ve iftira atmadığımı söyledim. Eğer haber yasağı gelmişse ve mahkeme kararı varsa haberi kaldıralım dedim. Ancak hangi haber, içeriği nedir onunla ilgili de bilgi verilmedi. Daha sonra 24 Mayıs tarihli Haziran ayında gazetemin adresine Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığından 10 bin lira idari para cezası geldi. Ancak ben ne haberden ne konusundan ne de bu habere yayın yasağının neden geldiğini bilmiyordum. Yasak kararı sonrası haberi kaldırdık. İdari parası cezası gelmesi sonrasında avukatlarımla görüştüm. Avukatlarım bu cezanın ve tebliğinin hukuksuz olduğunu söyleyerek bu karara itiraz ettik” diye kaydetti.

GAZETECİ GÜRTÜRK: YARGI ÖNÜNDE HESAPLAŞACAĞIZ!

Konuyu yargıya taşıyacağını da Sözcü gazetesinde verdiği demeçte aktaran Gürtürk, “Bu habere yasak geldiğini karakolda öğrendik ancak kaldırmamıza rağmen 10 bin 31 lira para cezası geldi. Haber yasağının gerekçesinin gönderilmesini talep ettik. 14 yıldır bu işin içerisindeyim ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu tür cezalarla gazeteciler otokontrole alınmak istiyor. Kaymakam bey yasaları kendi kişisel olaylarına mal ediyor ve kullanıyor. Ama bu işin peşini bırakmayacağım para cezasını da ödemedim yargı önünde hesaplaşacağız. Daha öncede Çemişgezek Belediye Başkanı’yla ilgili haberler yapmıştım, bu haberlerin önüne geçilmesi adına da böyle bir girişimde bulunduklarını düşünüyorum” diyerek gazetedeki demecini sonlandırdı.

ERDEM: YAŞANAN ÜZÜCÜ GELİŞMELER, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AĞIR BİR DARBEDİR!

Tüm bu üzücü gelişmelerin ardından FHGC Başkanı Semih Erdem de bir açıklama yaptı. Başkan Erdem; “Yaşanan gelişmeler, basın özgürlüğüne ağır bir darbedir. Meslektaşımız sadece kamu kuruluşlarının sosyal medya hesaplarının vatandaşı bilgilendirici şekilde kullanılmasının faydalı olacağını aktararak, bu mecraların kamuoyunun aydınlatılması noktasında daha faydalı kullanılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Gazeteci Gürtürk bunları yaparken hiçbir yöneticinin kişilik haklarını da zedelememiştir. Zaten 14 yıldır bu mesleğe değer katarak ilerleyen bir meslektaşımızın haberini sağlıklı bir zemin üzerine oturtmadan vermesi de söz konusu olamaz. Meslektaşımız geçmiş olsun dileyerek, hukuk önünde bu haksızlığın giderileceğine de inancımızın tam olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

ERDEM: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE BASIN ETİĞİ AYAKLAR ALTINA ALINAMAZ!

Sözlerini sürdüren Başkan Erdem; “Basın demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Basın mensuplarının işlerinin yapılmasının engellenmesi asla kabul edilemez! Ayrıca basın mensupları işlerini yaparken bu tarz yakışıksız şeylerle karşılaşmaya devam ederse basın etiği de ayaklar altına alınmış olur. Bu mesleğe yeni başlayan kişiler ise mesleğe başlamadan meslekten soğur. Yani bu olay hafife alınmamalı ve bugün bir meslektaşımızın karşılaştığı bu üzücü ve çirkin hadise ile başka bir meslektaşımız da karşılaşabilir. İşte bu nedenle bizler bunun için bu yaşananları kınıyor ve basının özgür olmasının son derece önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Basının özgür olmadığı bir yerde unutmayın ki demokrasi can çekişir. Bir kez daha gazeteci meslektaşımız Gürtürk’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bütün meslektaşlarımızın haklı davalarında onların sesi olmaya devam edeceğimizin sözünü de veriyoruz. Basın ne kadar özgürse demokrasi de o kadar güçlüdür” diyerek açıklamasını tamamladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol