Öne Çıkanlar GÜRKAN: HER YENİ İŞ ZİRVESİ YENİ BİR EKONOMİK HEYECAN VE TİCARİ FIRSATTIR Bursa Yıldırımspor BAŞKAN YILDIRIM BALIĞA ALKIŞ BASKİLE YATIRIM MÜJDESİ

Bu haber kez okundu.

Başkan Ertan: Elazığ’a Acilen Çözüm Bulunmalı

  Deprem şehri Elazığ’ın sırtındaki yükün azaltılması yönünde çağrıda bulunan Ertan, "Deprem şehri Elazığ’da üretmeden vergi alırsak üretimden istediğimiz gerçekleşmez" dedi.

Genel seçimlerde milletvekili seçilemeyen ancak Cumhur İttifakı’na destek veren Büyük Birlik Partisi (BBP) Elazığ İl Başkanı Ömer Ertan, deprem bölgesinde bulunan Elazığ’a ayrıcalıkların tanınması gerektiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinde yeni bir dönemin başladığını belirten Ertan, deprem yaralarını saramayan Elazığ’a vergi yükünün azaltılması yönünde çağrıda bulundu. Yatırım-istihdam-üretim-ihracata dayalı ekonomik model olduğuna değinen Ertan, "Lakin şu anda Elazığ’da bize gelen şikayet niteliğindeki serzenişler özellikle üreticilerimizin, sanayicilerimizin, iş kurmak isteyen kesimlerimizin finansa erişmekte büyük bir zorluk yaşadıkları yönünde" diye konuştu.

Ertan şöyle konuştu:

"Seçimlerden önce yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı bir ekonomik model vardı. Bu yatırım, istihdam, üretim ve ihracattan vazgeçildiğini düşünmüyoruz. Lakin şu anda Elazığ’da bize gelen şikayet niteliğindeki serzenişler özellikle üreticilerimizin, sanayicilerimizin, iş kurmak isteyen kesimlerimizin finansa erişmekte büyük bir zorluk yaşadıkları yönünde. Devlet bankalarından bunu bir nebze de olsa çözebildiklerini, ama özel bankalarda bugünlerde finansa ulaşmalarının kendileri açısından adeta imkansız bir hale geldiğini söylüyorlar. Buna acilen çözüm bulunması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

'ELAZIĞ’DA BÜTÜN ÜRETİCİLERİN MUAF TUTULMASINI İSTİYORUZ'

Biz ekonomindeki problemlerimizi, üreticilerimizi, sanayicilerimizi, destekleyerek ve üretimi, istihdamı, ihracatı artırarak çözebiliriz. Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Eğer fabrika için yer lazımsa yer tahsis edilmeli, eleman ihtiyacı varsa bunları temin etmeli ya da mali olarak desteklenmeli. Bunun için biz özellikle Özel Tüketim Vergilerinden (ÖTV) bütün üreticilerimizin muaf tutulmasını istiyoruz. Başta çiftçilerimiz olmak üzere sanayicilerimizin ve diğer üreticilerimizin kim ne üretiyorsa ÖTV'den muaf tutulması gerekiyor."

'ELAZIĞ’DA EKONOMİNİN İKİ PROBLEMİ VAR: CARİ VE BÜTÇE AÇIĞI'

Benzer uygulamaların geçmişte de yapıldığına dikkat çeken Ertan, "Deprem şehri Elazığ’da birtakım sektörlerde KDV indirimi hatta KDV alınmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Üreticilerimizin, sanayicilerimizin sırtından vergi yükünün üretim boyutunda hafiflemesi lazım. Üretir, satar, kazanır ondan sonra kazancından vergisini alırsın. Lakin deprem yaralarını saramayan Elazığ’da üretmeden, üretime başlamadan önce bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakırsak o zaman üretim istediğimiz şekilde gerçekleştirilmez. Bizim ekonomimizin 2 temel problemi var. Bunlar, cari açık ve bütçe açığı. Cari açık dış ticaretten dolayı kaynaklanıyor, dış ticaretteki ihracat ve ithalat oranımızdan kaynaklanıyor. Şu anda da dünyada özellikle pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşından sonra enerji fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle cari açığımız dengesizleşti. Daha önce enerji almak için 40-50 milyar dolar öderken, şu anda 100 milyar doların üzerinde bir parayı sırf enerji almak için ödüyoruz. Bu da ihracat ve ithalat arasındaki dengeyi aştı" ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol