Öne Çıkanlar işte son sayılar! nüfüs müdürlükleri Bizmişen TOKİ Konutlarında İncelemelerde Bulundu Türkiye Futbol Federasyonu PTTDEN 182. MÜŞTERİYE

Bu haber kez okundu.

Boğulmalara Karşı İlk Yardım Hayat Kurtarır

ÖZEL HABER: İREM KARAKAYA- GÜLÇİN TURGUT
 
 
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte havuz, gölet ve denize serinlemek için giren vatandaşların boğulma vakalarında artış yaşanmaya başladı. Türkiye'de her yıl çok sayıda vatandaş boğularak hayatını kaybediyor. Suya giren kişilerin boğulma tehlikesiyle karşılaşmamak için tedbirler alınması gerektiğini belirten Sağlık Teknikeri Fatih Orhan, “Suda boğulan kişi karaya çekildikten sonra hemen ilk adım olarak 112 yardım çağrısı yapılır.” dedi.
 
İLKYARDIM KURALLARINI İYİ BİLMEK HAYAT KURTARIR


Ülkemizde trafik kazalarından sonra en fazla ölümün yaşandığı boğulma vakalarına karşı ilk yardım hakkında gazetemize bilgiler veren Fatih Orhan,  “Her acil durumda olduğu gibi suda boğulma vakalarında da ilkyardım kurallarını iyi bilmek ve doğru uygulamak birçok durumda hayat kurtarıcıdır.” dedi.


112 YARDIM ÇAĞRISI YAPILIR


Suda boğulan bir kişi için uygulanabilecek ilk yardım müdahalelerini sıralayan Fatih Orhan,  “Boğulma tehlikesi yaşayan kişiye ilk olarak can yeleği, can simidi gibi batmaz araçlar atılmalıdır. Bunlar bulunmuyorsa uzun sopa ve ip gibi araçlarla yardım edilebilir. Suda boğulan kişi karaya çekildikten sonra hemen ilk adım olarak 112 yardım çağrısı yapılır.” şeklinde konuştu.


KİŞİ KURTARMA POZİSYONUNA GETİRİLİR


Ekipler gelene kadar suda boğulma tehlikesi yaşayan kişinin sırt üstü yatırılarak soluk alıp vermediği ve nabzının kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden, Orhan,“Nabız ve solunum varsa kişi kurtarma pozisyonuna getirilir ve sağlık ekipleri beklenir. “ ifadelerini kullandı.


KALP MASAJI YAPILMALIDIR


Kişinin bilinci kapalı, soluk alıp vermiyor ve nabzı da alınmıyorsa sağlık ekiplerinin gelmesi beklenir ve sırtüstü pozisyonda kalp masajı yapılmasını öneren Orhan, “Bu masaj dakikada en az 100 kere yapılmalıdır. Kalp masajı yaparken başka bir yardımcı yok ise her 30 kalp masajının ardından 2 defa ağızdan soluk verilmelidir. Kalp masajı sağlık ekipleri gelene değin devam ettirilmelidir.” Dedi.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol