Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

BÜYÜK ZAFER 100 YAŞINDA

30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir onur ve gururla kutlanacak olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, ülkemizin her karış toprağında anılacak. Biz de Günışığı okurları için  30 Ağustos hakkında merak edilenleri derledik.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferiyle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.

30 AĞUSTOS'TA NE OLDU?

Yunan ordularının Anadolu'daki ilerleyişinin Dumlupınar yakınlarında durdurulduğu tarih 30 Ağustos 1922'dir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi olarak adlandırılan savaşta, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Türk ordusu düşmanı hezimete uğratarak işgalin önüne geçmiştir. Bu zaferi takiben 9 Eylül'de Türk ordusu İzmir'e girmiş, Yunan ordusunun Anadolu'yu tamamen terk etmesi sağlanmıştır.

ZAFER BAYRAMI ÖNEMİ VE ANLAMI

Zafer Bayramı olarak kutladığımız bu galibiyet, dünyanın en büyük ve kesin zaferlerinden biridir. Büyük Taarruz'un kesin galibiyetle sonuçlandığı bu tarih, milli egemenliğin ve bağımsızlığın nişanesidir. Kadim bir Türk savaş geleneği olan Turan taktiğinin uygulandığı bu eşsiz zafer, Atatürk'ün "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdiği savaş olarak tarihe geçti.

ZAFER BAYRAMI NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

Zafer Bayramı, ilk olarak 1924 yılında Dumlupınar'da Atatürk'ün katılımıyla Başkumandan Zaferi olarak kutlandı. 1922 yılında kazanılan zaferi kutlamaları, 1923 yılının yeni Türkiye için kritik bir yıl olması nedeniyle geç başlamıştır. Meçhul Asker Abidesi'nin temelleri de, 1924'deki tören sırasında Atatürk ve eşi Latife Hanım tarafından atıldı. 1 Nisan 1926'da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtildi. Hava Kuvvetlerinin savunmadaki önemi nedeniyle Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini "Tayyare Bayramı" olarak adlandırdı.

ELAZIĞ'DA YAPILACAK TÖRENİN DETAYLARI

30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında Elazığ'da program düzenlenecek. Program, Valilik hizmet binası önünde Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayacak. Çelenk sunumunun ardından 09.15’te Valilik makamında tebriklerin kabulü gerçekleştirilecek. Daha sonra program 10.00’da Elazığ Belediyesi Hizmet Binası önündeki geçit göreni ile devam edecek. Program geçit töreninin ardından 19.30’da kabul töreni ile son bulacak.

187 ŞAHIS, 95 ARAÇ SORGULANDI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol