Öne Çıkanlar SAĞLIK BAKANLIĞI TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN TARİHİ BELİ OLDU DERBİNİN GALİBİ Doğukentte 6 Puanlık Maç! Savunma Sanayi Başkanı  BordoBeyazlı Temsilcimiz Elazığspor

Bu haber kez okundu.

“DEVA OLMADAN  DERT OLDULAR”

 ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Hiçbir siyasi grubun ne ön, ne de arka bahçesi olmadıklarını belirten Kantin İş-Sen Kadın Kolları Başkanı Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, yapılan açıklamaların meslektaşlarını derinden etkilediği söyledi.

Kantinci esnafının güncel sorunlarını gazetemize değerlendiren, Kantin İş-Sen Kadın Kolları Başkanı Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, Deva Partisi Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Av. Yusuf Şahin’in , ‘Aksaray’da bulunan tüm okul kantinlerinde sabit fiyat uygulamasının Elazığ’da da yapılması yönünde yaptıkları açıklamalara tepki gösterdi. Hiçbir partinin siyasi rant ve oy çalacakları alanlar olmadıklarını kaydeden Yıldırım; “Bizim fiyatlar odalar tarafından belirlenen fiyat tarifesine göre yapılır. DEVA olacağınızı söylüyorsunuz da, şimdiden dert olmaya başlamışsınız bile.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Kentte faaliyetlerini sürdüren kantin işletmecilerinin sorunlarını gazetemize anlatan Kantin İş-Sen Kadın Kolları Başkanı İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, sınavlardan sonra notların E devlete işlenmesiyle birlikte ara tatile yakın öğrencilerin okula gelmediğini, iş yapamadan kira ödediklerini kaydederek; kantincilerin eğitim öğretim döneminde birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirtti. Depremde ve pandemi de en çok etkilenen sektör olduklarına dikkat çeken Yıldırım, ekonomik krizle birlikte kantincilerin iflas noktasına geldiğini belirterek “Hükümetimizden, destek bekliyoruz.” dedi.

DEVA’DAN TALİHSİZ AÇIKLAMA

Kantin İş-Sen Kadın Kolları Başkanı Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, açıklamanın kendilerini üzdüğünü ifade ederek; “ DEVA Partisi’nin biz kantincileri ilgilendiren yakın tarihte 2. bir çağırısı, açıklaması oldu. Bu konu meslektaşlarımı, şahsımı, sendikamızı derinden etkilemiştir. Siyasi bir partinin seçim öncesinden seçmenlerini etkilemek, açıkçası oy devşirmek amacıyla yapılmış bir talihsiz açıklama.  Bu konuda DEVA Partisi’nin yetkililerine buradan çok açık yüreklilikle çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer samimilerse vatandaş, çocuk üzerinde bu kadar ince düşünceleri varsa, vali beyden, çocukların alışveriş yaptığı kırtasiyelerden, bindikleri okul servislerine, gittikleri AVM’ler de ki Fast Foodlar’dan, dershanelerine, özel okullarından, anne, babalarının evde kullanmış olduğu elektrik,  doğalgaz faturalarına, babalarının araçlarına aldıkları yakıtlarına,  sabit fiyat gelmesini beklediklerini talep etsinler. Eğer samimilerse bu hareketi kendilerinden bekliyorum.” dedi

HİÇBİR PARTİNİN SİYASİ RANT VE OY ÇALACAKLARI ALANLAR DEĞİLİZ

Kantincilerin okul idaresi ve okul aile birlikleriyle yapmış oldukları bir sözleşme olduğunu kaydeden Yıldırım; “Bizler hiçbir partinin siyasi rant ve oy çalacakları alanlar değiliz. Hiçbir siyasi grubun ne ön nede arka bahçesi değiliz. Kimsede kanundan üstün değildir. Esnaflarımızın alın teri emeği siyaset üstüdür. Biz kantincilerin okul idaresi ve okul aile birlikleriyle yapmış olduğumuz bir sözleşmemiz vardır. Bu sözleşme dâhilinde bizler çalışma şartlarımız, açılış kapanış saatlerimiz. Hangi kriterlerde satış yapacağımız çok açık ve net belirlenmiştir. Sözleşmemizin 20. maddesinde de belirtildiği gibi ‘kiracı, 4/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62’nci maddesine göre belirlenen fiyat tarifesi 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ve uygulaması ile ilgili yönetmenlik gereği öğrencilerin rahatlıkla görebileceği yerlere asar.’ Bu demektir ki bizim fiyatlar odalar tarafından belirlenen fiyat tarifesine göre yapılır. Deva Partisi’nin bahsetmiş olduğu fiyatların valiler tarafından sabitlenmesi ve kâr konmaması, kârında belirlenmesi tekrardan söylüyorum talihsiz bir açıklama kanunlar üzerinde uygulanması mümkün olmayan bir ifadedir.” şeklinde konuştu.

ALET EDİLMEK BİZİ ÜZÜYOR

Seçim çalışmalarında esnaf ve sanatkârların alet edilmemesi gerektiğini belirten Yıldırım; “Yaklaşan seçimler elbette ki demokrasinin bir parçasıdır. Ama buna esnaflarımızın, sanatkârlarımızın özellikle kantinci meslektaşlarımızın alet edilmesi, emek ve onurlarının  rencide edilmesi bizi üzüyor.” ifadelerini kullandı.   

ŞİMDİDEN DERT OLMAYA BAŞLAMIŞSINIZ

 “Politikalarında, eylem planlarında, çocuk, kadın  ve esnaflara yer vermeyen hiçbir siyasi iradeye ne gönlümüzü, nede oyumuzu veririz.” diyen Yıldırım, “Lakin kapımız herkese de açıktır, herkeste bizim misafirimiz olabilir. Bizleri de yakından tanıya bilir. DEVA olacağınızı söylüyorsunuz da, şimdiden dert olmaya başlamışsınız bile.” diye konuştu. 

 HER HAFTA ÜRÜNLERE ZAM GELMEKTE

Yükselen enflasyonda birlikte zamların kaçınılmaz olduğunu dile getiren Yıldırım; “Son yılarda yaşanan yüksek enflasyonla birlikte tabiri caizse her hafta ürünlere zam gelmekte. Ürünlere gelen zamlardan sonda, sizin zam yapmadan bir önceki senenin tarifesinden satmak mümkün değildir.  Ticarete aykırı, kişinin zarar etmesine, iflas etmesine neden olur.” dedi.

PANDEMİNİN ZARARLARINI KARŞILAMADAN, EKONOMİK KRİZ BİZLERİ DERİNDEN ETKİLEDİ

Kantincilerin  ve esnafların yaşadığı ekonomik zorluğa dikkat çeken Yıldırım; “24 Ocak’ta yaşanan depremde yıkılan okullarımız oldu, yıkılan okullarda işletme arkadaşlarımız, işlerini durdurmuşlar boştalar. Yıkılan okulların bir an önce ihalelerinin yapılıp tekrar eğitim öğretime kavuşturulmasını, boşta kalan meslektaşlarımındı bir an önce işlerine kavuşmalarını umuyorum.  Depremin ardından pandemi dönemi oldu. Bu dönemde 2 yıl kapalı kalan işletmeleriz bizler. En çok etkilenen, pandeminin ilk anından itibaren müşteri gelmeyen kapanan meslekleriz. Pandeminin zararlarını karşılamadan yaşamış olduğumuz ekonomik kriz bizleri derinden etkiledi.” diye konuştu.  

 ÜCRETSİZ YEMEK DAĞITILACAKSA KANTİLCİLER ARACIĞI İLE YAPILMALI

Ücretsiz yemek uygulamasına da değinen Yıldırım;  “Son günlerde yaşanan almış olduğumuz duyumlara göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz yemek dağıtım olayı var. Bunun nasıl, ne şartlarda yapılacağı, bütün okullar mı, okul öncesi eğitim alan öğrencileri mi verileceği  netlik kazanmamıştır. Meslek taşlarımızı derinden üzmüş, iş tedirginliğine yol açmıştır. Bununla da ilgili hükümetimizden açıkça çağrımız bu konunun devam ettirilecekse kantinciler üzerinden temin edilmesidir. Bir okul idaresinin işi değildir yemek dağıtım işi , bir okul müdürünün bugün çocuklara ne yedirsem, yemekte ne çıkacak işi iş değildir.” dedi. 

YEMEK İŞİ BİZ KANTİNCİLERİN İŞİDİR

“Yemek işi kantincinin işidir bıraksınlar yemek işini bez yapalım.” diyen Yıldırım; “Yemek işi biz kantincilerin işidir. Mutfaklarımız hijyen, çalışan personeller hijyen kurallarını uygun olarak çalışıyorlar. Yemekler dağıtılacaksa kantinciler aracılığıyla verilsin. Meslektaşlarımızda bu zorlu süreçte ekonomi anlamında rahat bir nefes almış olur.” ifadelerini kullandı.

YASAKLI ÜRÜNLER

Kantinde yer alması yasak olan onlarca atıştırmalık raflara değinen Yıldırım; “Kantincilerin en önemli sorunlarından biri de, yasaklı ürünler. Bakkalda, markette satılan, çocukların okula dahi getirip yeme içmeleri serbest. Evinde yemesi serbest, bakkalda, markette den alması serbest bizde yasak. Çocukları obezite ediyor nedeniyle. Gazlı içekler, cipsler, krakerler, bisküviler, döner, her şey yasak.  Bize sadece yumurta haşla, zeytin bırak, peynir, ceviz içi, sıkma meyve suyu bırak diyorlar. Çocuk tezgâhta bunları gördüğü zaman kaçıyor. Evinde yemiyor ki.” dedi.

OBEZİTEYLE MÜCADELE EVDE BAŞLAR

Kantinde yer alması yasak olan ama öğrencilerin dışarıdan alıp okula getirdiği ürünlerin haksız rekabete yol açtığını ifade eden İl Temsilcisi Yıldırım; “Çocuklar tabi Obezite olmasını istemeyiz. Obeziteyle mücadele yapalım ama  bu mücadele evde başlar. Burada yediği bir öğün evinde bütün öğünleri yiyor. Çocuğun küçüklüğünden beri yasaklı ürünlere yeme içme alışkanlığı varsa, ödül olarak annesi, babası Fast Food’a götürüp kola ile hamburger yediriyorsa, dedesi bir poşet bisküvi, çikolata alıyorsa bu mücadeleyi sadece kantinler üzerinden yapamazsanız.   Haksız rekabete yol açıyor.  Bizim isteğimiz; ya yasaklı ürünler yelpazesinin genişletilmesi, ya da bizlere de bunların satışına izin verilmesi.” diye konuştu.

RAMAZAN KİRASI DESTEĞİ TALEP EDİYORUZ

Bir çok okul kantinin ramazan ayında kapandığını için Ramazan kirası desteği verilmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım; “ Ramazan ayı 4-5 dönemdir eğitim- öğretim döneminde yaşanıyor. İlkokullar, ortaokullar bir nebzede olsa açık, özellikle imam hatip kantinleri tamamen öğrencinin yeme içmesinin kesildiği ay. Biz Ramazan Ayı’nda kantilleri kapatırız, ancak kirasını da öderiz. Bunanla ilgili bakanlığımızdan, hükümetimizden kira desteği gibi bir açıklama gelmedi.  Bizin isteğimiz Ramazan Ayı’nda, kapatan kantincilerden kira alınmaması. Ramazan kirası desteğinin tekrardan verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN ARA TATİLİNİ TEBRİK EDİYORUM

Öğrencilerin ara talini de tebrik eden Yıldırım; “ Okul yarıyıl tatiline giriyor. Çocuklarımızın ara tatilini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum. Onlar bizim evlatlarımız. İnşallah bu tatilde de güzel dinlenirler.” diye konuştu.

25 OCAK’TA GENEL KURULUMUZ VAR

Son olarak 25 Ocak’ta Kantin İş- Sendika ’sının Ankara’da Genel Kurulu Toplantısı olduğunu belirten Yıldırım; “ 25 Ocak’ta Kantin İş sendikamızın Ankara’da genel kurulumuz var. Ben buradan bütün meslektaşlarımı, üyelerimizi genel kurula davet ediyorum. Sendikamız meslekte Türkiye’de  tek sendika. Genel Merkezi Ankara’da bulunuyor. İnşallah 25 Ocak’tan sonra genel merkezimiz ile birlikte bahsetmiş olduğumuz meslektaşlarımız yakından ilgilendiren onların kanun hak ve hukuklarını koruma anlamında sendikamızın çalışmaları devam edecektir. Kendilerinden bizlere güvenmelerini, inanmalarını bizlerle birlikte bu yolda mücadele etmelerini istiyorum.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol