Öne Çıkanlar DEPREM a ya komisyonların iptal edilen incelemesinin yapılmasını istedi 23 Nisanda çocukları ağırladı. GENÇLİK VE SPOR BAKAN YARDIMCISI BAYDAŞ

Bu haber kez okundu.

DEVLETİMİZ BUNUN HESABINI SORACAK!

Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak ve El-Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, deprem sonrası yaşanan konut sıkıntısını fırsata çevirmek isteyenlerin ev kiralarını bir gecede iki ve üç katına çıkardıklarını belirterek “Tespit ettiğimiz fırsatçıları Ticaret İl Müdürlüğü ile paylaşacağız. Çok ağır cezalar kesilecek” dediler.

HABER: GÜLÇİN TURGUT

DEPREM SONRASI İSYAN ETTİREN VİCDANSIZLIK!

Türkiye'de en büyük felaket yaşanırken fırsatçılarda gün yüzüne çıktı. Evleri hasarlı olduğu için taşınmak zorunda kalan bazı vatandaşlar ve

Malatya’da depremden etkilendiği için Elazığ’a gelmek isteyen depremzedeler fırsatçıların yüksek fiyat talepleriyle karşılaştılar. Emlakçılar, fırsatçılıktan vazgeçilmesini isterken, kiralık ev arayan depremzedeler de ev sahiplerine insaflı olmaları çağrısında bulundu. Fırsatçılara seslenen Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak ve El-Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz  deprem sonrası kira fiyatlarını artıranların tespit edileceğini söylerken, “Devletimiz bunun hesabını soracak.” dediler.

GÜLYÜZ: YAPTIKLARI İNSANLIĞA SIĞMAZ

Fırsatçılara fırsat vermeyeceklerini söyleyen El-Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz,  “Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diler ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Yüzyılımızın yaşadığı en büyük doğal felaketten sonra çok önemli dersler almamız gerekiyor. Herkes elini başının arasına koyması gerekiyor ve nerelerde hatalar yaptığımızı görmemiz gerekiyor.24 Ocak 2020 ilimizde yaşanan deprem sonrası devletimiz, depremzedelerimize 30 bine yakın konut yaptı. Devletimizden Allah razı olsun. Çoğu vatandaşımız, evlerinde şuanda korkusuzca oturuyor. Ama bazı kişiler yapılan evlerde oturmuyorlar ve kiraya veriyorlar.” dedi.

BİN TL İSTENEN EVLERE ŞUANDA

3 – 4 BİN TL İSTEMEYE BAŞLADILAR

Yaşanan büyük depremi fırsata çevirmek isteyenlerin fiyat güncellemesi yaptığını belirten Gülyüz, “ Kahramanmaraş depremini sonrası, ilimizde bulunan TOKİ konutlarındaki evlere bazı ev sahipleri kira artışına gitti. Deprem öncesi 1000 TL istenen evlere şu anda 3 – 4 bin TL istemeye başladılar. Bunlara yapan kesinlikle insan bile demek istemiyorum. Bunları tabir edecek kelime bulamıyorum.10 ilimizde vatandaşlarımız günlerdir dışarda bu soğuk havada aileleriyle yaşam mücadelesi veriyorlar. Ama bazı insanlarımızda, felaketi fırsata çevirmek istiyor.” diye konuştu.  

ÇEVRE ŞEHİRCİLİĞE YA DA AFAD’A BİLDİRSİNLER

Fahiş fiyat talep eden ev sahiplerini Çevre Şehirciliğe ya da AFAD’a bildirmeleri yönünde vatandaşları uyaran Gülyüz, “Ben kesinlikle bu şekil yapan insanlara fazla kira vermesin, vatandaşlarımız, bu daireleri not alsınlar ve Çevre Şehirciliğe ya da AFAD’a bildirsinler. Ve devletimiz kesinlikle bu şekil yapanlardan evlerini geri alsın. Çünkü o evler evsiz kalan depremzedelere yapılmıştı. Kiraya veriyorsa şuan da eve ihtiyacı yok demek.   Biz, El Aziz Emlakçılar Derneği olarak bu konunun takipçisi olacağız.”dedi.

“DERS ALAMIYORUZ” 

Bazı insanların, yaşananlardan ders almadığını dile getiren Başkan Nuri Gülyüz, “3 yıl önce ilimizde yaşanan depremden sonrası bizler o zaman ne yaşadıysak şuanda Kahramanmaraş depremini sonrası oradaki vatandaşlarımızda onu yaşıyor. 3 yıl önce biz evsiz kalmıştık. O, zaman yine kira artışı yapanlar olmuştu. Şimdi bunu yapanlar yine yapıyorlar. Allah bunlara fırsat vermesin. Ama çoğu Elazığlı vatandaşlarımızda elinde bulunan TOKİ konutlarında artış yapmadı hatta 1-2 ay kira alamayanlar var. Onlardan Allah razı olsun. Elazığlı’ya yakışanı yapıyorlar. Allah onlardan razı olsun” dedi. 

ALBAYRAK; BİR GECEDE İKİ VE ÜÇ KATINA ÇIKARDILAR

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak ise fırsatçıların ev kiralarını bir gecede iki ve üç katına çıkardıklarını belirterek, “Deprem felaketinin yaşandığı ülkemizde konut sorunu başladı. Yaşanan konut sıkıntısını fırsata çevirmek isteyenler ev kiralarını bir gecede iki ve üç katına çıkardılar. Ülkemizin kenetlendiği bu zor dönemde sizin yaptığınız fırsatçılık yanınıza kalmayacak. Tespit çalışmaları başladı devletimiz bunun hesabını soracak.” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ’DA SAHA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Başkan Albayrak, deprem nedeniyle ev kiralarını artıran mülk sahiplerini tespit amacıyla saha çalışmaları başladığını belirten Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak ,“Ülkemiz son yıllarda büyük imtihanlardan geçmektedir. Kahramanmaraş merkezli büyük deprem Elazığ’da da etkisini gösterdi. Özellikle deprem sonrası ilimizde Gazi Caddesi başta olmak üzere bir çok binanın ağır hasar almasını ve Malatya’dan, Elazığ’a kiralık ev bulmaya gelen depremzede vatandaşların yoğun taleplerini fırsat bilerek kiraları fahiş oranlarda artıran ev sahipleri hakkında şikâyetler aldık. Şikayetler üzerine odamız, deprem nedeniyle ev kiralarını artıran mülk sahiplerini tespit amacıyla saha çalışmaları başlatmıştır.” dedi.

FIRSATÇILIĞA TEPKİSİZ KALAMAZDIK

Başkan Albayrak, Elazığ depremlerinde de yaşanılan kira fırsatçılığının bu büyük depremde de yaşandığını kaydederek, “24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen deprem sonrası oluşan konut açığını fırsata çevirenler şimdi aynı senaryoyu tekrarlıyorlar. Ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımız deprem bölgesine yardım etmek, enkaz altından hayatlar kurtarmak için uğraşırken bazı kendini bilmez mülk sahiplerinin bu fırsatçılığına tepkisiz kalamazdık.” diye konuştu.

VERİLER TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜYLE PAYLAŞILACAK

Mağduriyetlerin önüne geçmek için kiralık ev fiyatlarıyla alakalı bir takip mekanizması oluşturduklarını kaydeden Albayrak, “Bu nedenle odamız, mağduriyetlerin önüne geçmek için daha önce kiralık ev fiyatlarıyla alakalı bir takip mekanizması oluşturmuştu. Bu takip sistemiyle aldığımız verileri deprem sonrası verilerle karşılaştırmaya başladık. Lokasyon ve binanın genel durumuna bağlı olması gereken makul kira fiyatlarını deprem sonrası verilerle karşılaştırıyoruz. Bu çalışmayı hem dijital platformlarda hem de sahada bire bir görüşmelerle tespit ediyoruz. Tespit ettiğimiz fırsatçıları Ticaret İl Müdürlüğü ile paylaşacağız. Çok ağır cezalar kesilecek.” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol