Öne Çıkanlar yerelhaber elazığhaber Elazığspor elazığ haber O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı

Bu haber kez okundu.

Elazığ’da Yeni Dönem

Ticaret Bakanlığı'nın lokanta, kafe ve pastanelere yönelik Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yaptığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan yönetmelik değişikliği ile lokanta, kafe ve benzeri yerlerde yiyecek içecek fiyatları işyerinin giriş kapısı önüne asılacak. Ayrıca masa üstlerinde tüketicilerin kolaylıkla görebileceği şekilde ürün fiyatları yer alacak.1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmeliğe ilişkin Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Zülfü Tarhan Günışığı Gazetesi’nde Özgür Yıldırım’a değerlendirmede bulundu. Fiyat listesi uygulamasının talep halinde karara bağlandığını belirten Tarhan, “Bu düzenlemenin olması gerekiyordu. Artan şikâyetler neticesinde Ticaret Bakanlığı böyle bir karar alma zorunluluğunda kaldı. Bu zamana kadar zaten zorunlu olan fiyat tarifelerimizi daha görünür hale getireceğiz. Tüketici ile esnaf arasındaki ihtilafların kaldırılması açısından yararlı olacağını düşünüyorum” dedi

*YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETEDE

Değişiklikten önce yönetmeliğin 8'inci maddesinin 1. fıkrası; işletmelerin, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerlerini, hizmetin sunulduğu iş yerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asması, takması veya koymasını öngörüyordu. Yeni düzenlemeye göre ise yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerlerinin, iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması gerekiyor.

*BAŞKAN TARHAN; “HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ”

Fiyat etiketlerinde yapılan değişiklik ile ilgili 19.12.2023 tarihli 32404 Sayılı Resmi, Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre 01.01.2024 tarihi itibariyle işyerleri özelikle pastane, kafe ve lokanta benzeri işyerlerinde görünür şekilde işletmenin girişinde veya masalarda olması zorunluluğu getirildiğini ifade eden Başkan Tarhan kararın müşteri açısından büyük önem arz ettiğini ancak esnaflar arasında haksız rekabetin önüne geçilemeyeceğini söyledi. 

ZORUNLU HALE GELDİ

Uygulamanın zaten meslek gruplarında var olan bir uygulama olduğunu ancak denetim mekanizmasının çalışmamasından dolayı iş yerlerinin bu uygulamayı çok dikkate almadığını aktaran Zülfü Tarhan; “Bizler zaten normalde raişle çalışan meslek grubuyuz. Bizim meslek gruplarımızda zaten var olan bir durumdu. Ancak bu noktada denetimler olmadığından dolayı çok fazla işyerlerinde maalesef bu fiyat tarifelerini çok dikkate almıyorlardı. Bu yönetmelikle birlikte artık zorunlu hale geldi. İşyerlerinin özellikle dikkat etmesi gerekiyor.” dedi.

*SERBEST PİYASA KANUNU HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR

Sektörün serbest piyasa kanunundan dolayı sıkıntılar yaşadığını ve haksız rekabetin yaşandığına dikkat çeken Tarhan açıklamasında şu ifadelere yerverdi; “Biz zaten tarifelerde üst raiş belirliyoruz. Tavan fiyatı belirliyoruz, tarifeyle çalışan meslek grubu olduğumuz için. Bu tarifeye istinaden işletmeler bizim aldığımız tarifenin üstüne satış yapamıyorlar. Ancak serbest piyasa kanunundan dolayı istedikleri fiyata satabiliyorlar. Bu da sektörde sıkıntılara yol açıyor. Haksız rekabete neden oluyor. Dolayısıyla bizim bu konuda ki talebimiz daha öncede olduğu gibi her platformda dile getirdiğimiz bizler tavan fiyat değil, taban fiyat uygulamasına geçmemiz lazım.

*BAKANLIĞA DİLEKÇE VERDİK

“Bugün örnek veriyorum bir yemeğin maliyeti ne kadar ise veya kar marjının ne kadar konulması gerekiyor ise bunu bir komisyon eşliğinde belirleyip, tarifenin altında satamaması ve belirlenen tarifenin üstünde sattığı zaman o zaman müşteri tercihi devreye girecektir. Özellikle haksız rekabet ortamı ortadan kalkacaktır. Bizim talebimiz bu yöndeydi. Bakanlığa da bu yönde biz dilekçemizi sunmuştuk. Fakat bununla ilgili herhangi bir prosedür uygulanmadı.”

*ESNAF HİZMETİNİ SATAMIYOR

“5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu gereğince tarifeyle çalışan meslek odalarında tavan fiyat uygulandığı için piyasa araştırmaları sonunda odaların birlikler ile almış olduğu karar neticesinde tarifenin üstüne satış yapamıyor. Hizmetini satamıyor. Dolayısıyla bir müşteri işletmeye girdiği zaman fiyat tarifesini görüp ona göre tabiki hizmet alması noktasında önem arz etse de maalesef haksız rekabetin önüne geçilmiyor bu şekilde.”

*ESNAFLARIMIZA GEREKLİ BİLGİLENDİRMEYİ YAPACAĞIZ

“Resmi Gazetede yayınlanan kararla hizmet tarifesinin görünür bir yerde asılı olması müşteri açısından tabiki önemli bir gelişme. Bizlerde Esnaf Odası olarak tüm esnaflarımıza bu konu hakkındaki bilgilendirmemizi yapacağız. 1 Ocak itibariyle artık tüm iletmelerimizde fiyat tarifesinin görünür noktada bulundurulmasına geçeceğiz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol