Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

FERYADIMIZI DUYAN YOK!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Yapılacak olan 5’ci Etap TOKİ konutlarının zemin etüdünde 20 metreye kadar kum çıktığını belirten vatandaşlar, “Aynı riskli alanda 4-5 katlı bina yapmak istiyorlar. Buraya 4-5 katlı bina yapmak, insanlara mezar yapmaktır.” diyen vatandaşlar, Projenin değiştirilip iki katlı müstakil ev yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Çok çaresiz ve korku içinde olduklarını, evleri hakkında ise hiçbir kurumdan bilgi alamadıklarını belirten vatandaşlar, “Soruyoruz bilgi vermiyorlar. Biz nereye gideceğiz, derdimizi kime anlatacağız. Siyasiler gelip halimizi sormuyor, devlet görevlileri sormuyor.” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

 “Sivrice’de nüfus değişimi mi yapmak istiyorlar. Sivriceliler, gitsin biz burayı başkalarına satarız diye mi düşünüyorlar.” diye soran vatandaşlar böyle devam ederse Sivrice’nin kendi halkından kimse kalmayacağını belirtiler.

Gazetemiz ihbar hattından ulaşan Sivrice’li vatandaşlar, yapılan TOKİ konutlarında sıkıntılarının had safhada olduğunu, siyasiler başta olmak üzere hiçbir yetkiliye seslerini duyuramadıklarını söylediler. Konutların ihalesi yapılana kadar kat sayılarını vatandaştan gizlediklerini belirten Sivriceliler, zemin olarak alanın 4+5 kata uygun olmadığını, fay hattı üzerine yapıldığına dikkat çektiler. Binalarda oturmak istemediklerini, iki katlı müstakil evler yapılmasını isteyen vatandaşlar, “Zorla insanları evinden çıkarmaya çalışıyorlar. Hasarsız evlere bile çıkın diyorlar. Biz anlamadık, aynı yerde, riskli alan dedikleri yerlere ev yapıyorlar. Riskli alanlara nasıl bina yapıyorlar? ” dediler.

2020 DEPREMİNDEN SONRA SİVRİCE RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

24 Ocak 2020 depreminden sonra Sivrice’nin  riskli ilan edildiğini belirten Sivriceli  Vatandaşlar, “ Acele şekilde birinci etap TOKİ konutları başlatıldı. İyi, kötü konutlar yapıldı teslim edildi. Bir kısmı da zeminleri su basıyor diye kimse almadı ellerinde 26-29 tane konut duruyor.” dediler. 

KUMUN ÜSTÜNE BİNA YAPACAKLAR

Yapılacak olan TOKİ konutlarının zemin etüdünde 20 metreye kadar kum çıktığını belirten vatandaşlar, “Şimdi 5. Etaba başladılar fakat 5. etapta yapılan zemin etüdü 20 metreye kadar çürük çıktı, kum çıkıyor halen. Aynı riskli alanda bina yapacaklar.” şeklinde konuştular.

BAKANIN TALİMATI 500 METRE FAY HATTINDAN UZAK OLMASI

Yapılacak konutlarda bakanlığın talimatına uyulmadığını kaydeden vatandaşlar, “Bakanın talimatı var. 500 metre fay hattından uzak olması lazım, ama fay hattının üzerine kuruyorlar. Yetmiyor, 5 katlı ev yapmaya kalkıyorlar. Sivrice halkının böyle bir kültürü yok.  Biz çok katlı evde yaşamak istersek Elazığ’da otururuz, neden Sivrice’de oturalım. “ ifadelerini kullandılar.

ÇOK KATLI OLDUĞUNU HALKTAN GİZLEDİLER

Konutların ihalesi yapılana kadar kat sayılarını vatandaştan gizlediklerini belirten Sivriceliler, “ İhale olana kadar çok katlı olduğunu halktan gizlediler. Çok katlı çıkınca vatandaş şimdi itiraz ediyor. Her ne kadar Sivrice turistik yer deseler de, değil.  Sivrice’ye kaç tane turist gelmiş söylesinler. Kimseyi kandırmasınlar.” dediler. 

MÜSTAKİL EV İSTİYORUZ

Binalarda oturmak istemediklerini, iki katlı müstakil evler yapılmasını söyleyen vatandaşlar, “İnsanların bir ineğini elinden almaya çalışıyorlar. Bir inekle adam ailesini geçindiriyor. İnsanlar, Doğanyol, Manavgat,  Antalya Kepez’ de gibi ya da Artvin Yusufeli’nde ki gibi iki katlı altta deposu olan müstakil ev istiyoruz.” diye konuştular.

RİSKLİ ALAN DEDİKLERİ YERLERE BİNA YAPIYORLAR

Evlerin yapılacak olan yerlerinin riskli alan olduğunu, hasarsız binalara bile çıkın dediklerini iddia eden vatandaşlar, “Zorla insanları evinden çıkarmaya çalışıyorlar. Hasarsız evlere bile çıkın diyorlar. Biz anlamadık, aynı yerde, riskli alan dedikleri yerlere bina yapıyorlar. O zaman benim müstakil evimi niye yıkıyorlar? Benim evim riskli alan üzerinde hasarsız müstakil ev. Onlar çok katlı bina yapacaklar, daha çok tehlikeli olacak. En azından şuan riskli alan olsa da. Tek katlı evim.  “

İNSANLARIN, YAŞAM TARZINA UYMAYAN EVLER YAPIYORLAR

Sivricelilerin kültüründen çok uzak evler yapıldığını, o binalarda oturamayacaklarını kaydeden vatandaşlar, “ İnsanların, kültürüne, inancına, yaşam tarzına uymayan evler yapıyorlar. Sivrice’de geçmişe yönelik husumetli olan insanlar var. Allah korusun bunun yerinen gündeme gelir. Onları aynı katta oturtturamazsınız.  Bunlarda sorun.” dediler.

BİLGİ VERMİYOR

Evleri hakkında hiçbir kurumdan bilgi almadıklarını belirten vatandaşlar, “Kaymakamlık, Belediye, GEDAŞ bilgi vermiyor. GEDAŞ’a gittik 2020’ de bir değer belirlediniz. Bugün ki değerini soruyoruz. Evim yıkıldıktan sonra ben nasıl bedel tespit edeceğim. Yıkıldıktan sonra ne kadar olduğunu nasıl bileceğim. Sorunumuz çok.” şeklinde konuştular.

HAYVANI NEREYE GÖTÜREYİM

Hayvancılıkla uğraştıklarını, bina olarak yapılan evlerin kendilerini uygun olmadığına bir kez daha vurgu yapan vatandaşlar, “Hayvancılık yapıyoruz. Koyunumuzu, odunumuzu, otu, yemi her şeyi koymuşuz. Şimdi nasıl çıkayım. Hayvanı nereye götüreyim. Nisan sonuna kadar bekleseler. Köylerimize gideceğiz zaten. Depremden dolayı kiralık evde yok, konteynerler yok, buna rağmen bizi zorluyorlar. “ dediler.

SİVRİCE İMDAT DİYOR, AMA SESİMİZİ DUYAN YOK

Seslerini hiç kimseye duyuramadıklarını, çaresiz olduklarını söyleyen vatandaşlar, “Sesimizi duyurmak için Milletvekili Zülfü Demirbağ’la görüştük. Yardımcı olacağını söyledi. Büyük deprem olunca bazı şeyler durdu. Cumhurbaşkanı’na mektup yazdık. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, Sivrice imdat diyor, ama sesimizi duyan yok.” ifadelerini kullandılar.

İNSANLARA MEZAR YAPIYORLAR

Karşı çıktıklarının, TOKİ değil, binaların yapım şekli olduğunu, 4-5 katlı binaların insanlara mezar olacağına dikkat çeken vatandaşlar, “Bizim karşı çıktığımız TOKİ değil, yapı şekli.  Zemin etüdün de 20 metreye kadar rapor var kum çıkmış, baksınlar. Zemin güvenli değil, buraya 4-5 katlı ev yapmak insanlara mezar yapmaktır. Aktif fay hattı üzerinde. Bu projenin mutlaka revize edilip, müstakil evlere dönüştürülmesi lazım. Biz Sivriceliler olarak bunu istiyoruz.” dediler.

DEPREM EVLERİNİ BİLE YIKIN DEDİLER

 2007-2010 tarihleri arasında Sivrice’de Çevre Şehircilik Bakanlığının projesiyle deprem evleri yapıldığını, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından evlerin yıkılmasının istendiğini söyleyen vatandaşlar,  “2007 depreminde sonra, Çevre Şehircilik Bakanlığının projelendirdiği 16 tane deprem evleri var, bunların halen ödemesi devam ederken bunlara yıkın dediler. Bunlar depreme dayanıklı yapılmış yeni  evler.”  diye konuştular.

SESİMİZİ DUYURAMAMANIN ACISINI YAŞIYORUZ

İlçe olarak tedirgin, kırgın ve korku içinde olduklarını kaydeden vatandaşlar, “Sivriceliler halkı olarak tedirginiz, üzgünüz, kırgınız, sesimizi duyuramamanın acısı yaşıyoruz. Soruyoruz bilgi vermiyorlar. Biz nereye gideceğiz, derdimizi kime anlatacağız. Siyasiler gelip halimizi sormuyor, devlet görevlilere sormuyor.” ifadelerini kullandılar.

AK PARTİ’YE YÜZDE 80 DESTEK VERMİŞ BİR HALKIZ

Sahipsiz kaldıklarını, destek görmediklerini belirten vatandaşlar, “Bize çıkın, evinizi yıkarız diyorlar. Çok mağduruz. Cumhurbaşkanlığına kadar mektup yazdık, cevap veren yok. Ak Parti kurulduğu günden bugüne oy oranı yüzde 80 destek vermiş bir halkız. Bugün sahip çıkan yok. Proje değiştirilmezse hiç birimizde almayız. Mecburiyetten oturacak olanlar var.  Sivrice’de nüfus değişimi mi yapmak istiyorlar. Sivriceliler, gitsin biz burayı başkalarına satarız diye mi düşünüyorlar. Böyle devam ederse Sivrice’li vatandaşlardan kimse kalmayacak.” dediler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol