Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

FÜ HASTANESİ’NDE KOLERA KONULU EĞİTİM VERİLDİ

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz tarafından Kolera konulu bir eğitim verildi.

“KOLERA ŞİDDETLİ KUSMA VE İSHAL İLE SEYREDEN BULAŞICI BİR HASTALIKTIR”

Dr. Öztürk Kaygusuz, Koleranın Kolera bakterisinin neden olduğu şiddetli kusma ve ishal ile seyreden bulaşıcı bir hastalık olduğunu, koleranın bölgesel hastalıklara neden olabildiği gibi pandemilere de neden olabilen uluslararası bir hastalık olduğunu, insanların vücudunu ciddi bir şekilde susuz bırakarak insanları ölüme kadar götürebilen bir hastalık olduğunu ifade etti.

Dr. Öztürk Kaygusuz, Kolera dendiğinde kişisel hijyenin ve su hijyeninin olmadığı, özellikle savaş, göç nedeni ile başka bölgelere gitmek zorunda kalan kişilerin yaşadığı yerler, toplu bulunulan yerler, doğal afetler, kanalizasyon sistemini bozan olayların Kolera salgınına davetiye çıkardığını ve bu bölgelerde çok daha fazla görüldüğünü dile getirdi.

“DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ KOLERAYI YOK ETMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, Koleranın günümüzde gelişmemiş toplumların hastalığı olarak karşımıza çıktığını, bu neden ile eşitsizliğin sosyal adaletsizliğin bir hastalığı olarak hala ön planda olduğunu sözlerine ekledi.

Dr. Öztürk Kaygusuz, Dünya Sağlık Örgütü’ nün Kolerayı yok etmek adına 2017 yılında küresel bir strateji başlattığını, bu alanda eğitim, lojistik destek ve yönetimsel destekler sağlayarak 2030 yılına kadar Koleradan ölümleri yüzde doksanın altında tutmayı planladığını ve Dünya Sağlık Örgütü’ nün bu yönde çalışmaları olduğunu söyledi.

“KOLERA CİDDİ SIVI KAYBI VE ÖLÜMLE SONUÇLANAN BİR HASTALIKTIR”

Dr. Öztürk Kaygusuz, Koleranın ciddi sıvı kaybı ve ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu, tedavisinin kolay olduğunu, sadece kişilerin kaybettiği sıvıları yerine koyarak bu hastalığın tedavi edilebildiğini, toplum olarak hijyene önem göstermemiz gerektiğini, mutlaka yemek hazırlamadan önce, çocuk bakımı öncesinde ve sonrasında, tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız gerektiğini, içtiğimiz suların temiz olmasına hijyenik su bulanamıyorsa muhakkak şişe suyu kullanmaya özen göstermemiz gerektiğini, tuvaletleri yerleşim alanlarından ve kuyu sularının olduğu bölgelerden otuz metre uzağa yapılmasının ve en az derinliğinin yarı metre olması gerektiğini ifade söyledi.

Dr. Öztürk Kaygusuz, ‘Koleranın aslında tedbirler ile hayatımıza sokmayacağımız bir hastalık’ olduğunu dile getirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol