Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI suriye

Bu haber kez okundu.

Görür: İstanbul'da deprem olasılığı yüzde 70-80'lere çıktı

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci GörürKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hangi bölgelerde deprem riskinin arttığına yönelik NTV yayınına açıklamalarda bulundu. İstanbul için uyarıda bulunan Görür, "Yabancı ve Türk araştırmacılar dediler ki 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 62, bu yer bilimlerinde çok yüksek bir olasılık. 23 senesi geçti. Deprem olasılığı yüzde 62 değil yüzde 70-80'lere çıktı" diye konuştu.

"İSTANBUL'DA TEDİRGİNİZ, DEPREM OLMA OLASILIĞI ARTTI"

Naci Görür, İstanbul depremi için uyarılarda bulundu:

"Bu bölgede Parsons diye yabancı bir araştırıcı; bizlerinde ilişkisi olan bir bilim insanı, bizim Türklerden de bir ekiple bir çalışma yaptılar. O çalışmayı tarihi depremlerden, GPS verilerinden, buradaki fayların, sismolojik veri özelliklerinden yararlanarak 1999'dan sonra bunu 2000 senesinde yaptılar. Dediler ki 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 62, bu yer bilimlerinde çok yüksek bir olasılık. 23 senesi geçti. Bu olasılık daha da arttı. Yüzde 62 değil yüzde 70-80'lere çıktı. Onun için İstanbul'da tedirginiz. İstanbul'da deprem olma olasılığı arttı diye düşünüyoruz."

"BU ÜLKEDE DEPREM BİR GERÇEKLİKTİR"
Görür, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'de deprem oluşturma mekanizması 13 milyon sene önce başladı. 13 milyon seneden beri bu coğrafyada depremler oluyor. Bu bölgedeki jeolojik yapı deprem üretiyor. Bu depremlerin ürememesi demek dünyanın sonu olması demek. Şimdi biz 13 milyon seneden beri bu ülkemiz deprem görüyor. Daha milyonlarca sene devam edecek. Biz bu depremleri durduramayız, engelleyemeyiz ama bize vereceği zararları azaltabiliriz. Bilimin ışığıyla, teknolojiyle biz bu işi becerebiliriz. Yeter ki millet ve yöneticiler, hükümet ve devlet olarak; bugünkü hükümeti de kastetmiyorum, genel anlamda diyorum. Bu ülkede deprem bir gerçekliktir.

Ekmek kadar su kadar, yarın güneş doğacak demek kadar doğal bir olaydır. Bizlerde depremin zararlarından kurtulmak ve korkuyu üzerimizden atmak, çoluk çocuğumuzun, nesillerimizin devamını bu topraklarda sağlamak istiyorsak yapacağımız yol basit. Bilimin ışığı altında deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmak zorundayız. 20 senede bütün Türkiye'yi deprem dirençli hale getirebiliriz. Çok basit bu ülkede yönetim iradesini kullanır. Bunu en önemli beka projesi alarak bir bakanlık oluşturulabilir. Buraya ciddi bütçe ve liyakatla yarın işe başlarsa bunu başarabiliriz."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol