Öne Çıkanlar işte son sayılar! nüfüs müdürlükleri Bizmişen TOKİ Konutlarında İncelemelerde Bulundu Türkiye Futbol Federasyonu PTTDEN 182. MÜŞTERİYE

Bu haber kez okundu.

Güneş Çarpmasına Dikkat

ÖZEL HABER: İREM KARAKAYA- GÜLÇİN TURGUT

Yaz aylarının gelmesiyle sık görülen güneş çarpmasına (hipertermi) karşı uyarılarda bulunan Sağlık Memuru Fatih Orhan, Vücut hızlıca soğutulmazsa organ hasarı ve ölüme kadar giden riski olduğunu belirtti.

Son zamanlarda Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da artan hava sıcaklıkları sebebiyle vatandaşlara özellikle yaşlı, hasta, hamile ve çocuklara gazetemiz aracılığıyla uyarılarda bulunan Fatih Orhan “ Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem ortalaması nedeniyle güneş çarpması vakaları görülmektedir. Çocuk ve bebekler de dahil olmak üzere her yaştan bireyi etkileyebilen güneş çarpması yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve bilinç kayıpları gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Vücut sıcaklığı anormal seviyede seyreden bireylere ilk yardım uygulamaları ile hemen müdahale edildiği takdirde kalıcı hasarların önüne geçilebilmektedir.”dedi.

TEDAVİDE GEÇ KALINDIĞINDA CAN KAYBINA YOL AÇABİLİYOR

Sıcak ortama uzun süre maruz kalmanın veya sıcak ortamda aşırı aktivite sonucunda gelişen bitkinlik ve koma halinin can kaybına bile neden olduğuna değinen Orhan; “ Özellikle yenidoğan bebeklerde ve 5 yaş üstü çocuklarda görülen güneş çarpması, sıcak ortama uzun süre maruz kalmak veya sıcak ortamda aşırı aktivite sonucu gelişen bitkinlik ve koma hali olarak tanımlanıyor. Bu durum tedavide geç kalındığında beyin kanaması, böbrek ve kalp yetmezliği gibi kalıcı hasarlar bırakabiliyor, hatta can kaybına bile yol açabiliyor. İşte bu nedenle ebeveynlerin sıcaklarda daha dikkatli olmaları yaşamsal öneme sahip.” diye konuştu.

MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

Özellikle havanın çok sıcak olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmaması gerektiğine vurgu yapan Orhan, “Dış ortam aktiviteler için sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih edin. Mecbur kalmadıkça çocuğunuzu güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkarmayın “ ifadelerini kullandı.

SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM

Orhan, Sıcak çarpması yaşayan bir kişiye ilkyardımın nasıl yapılacağına dair bilgiler vererek, “Hasta serin ve havadar bir yere alınır, giysiler çıkarılır. Sonra hastanın üstüne ıslak havlu ve çarşaflar konulur. Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için sıvı ya da soda içirilir.” diyerek güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol