Öne Çıkanlar türkiyede deprem Belediye ELAZIĞIN İHRACAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR TAŞIMALI EĞİTİMDEKİ MAĞDURİYET GİDERİLİYOR ELEKTRİK FATURALARINDA İNDİRİM SAĞLANACAK

Bu haber kez okundu.

Hayvanlardan Bulaşan Hastalıklara Dikkat!

 ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Kurbanlık almak isteyen vatandaşların küpe numarasıyla Tarım Bakanlığı'nın Küpe Sorgulama ekranından hayvana ilişkin her türlü bilgiye ulaşabileceklerini belirten Başkan Bulut, tüyleri parlak, hareketli hayvanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut,  kurban kesimi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Hayvan sağlığı konusunda Elazığ’da problem yaşanmadığını belirten Başkan Bulut, kesim öncesi veteriner hekim tarafından muayene yapılmadan tüketilen etlerin ve çevreye yayılan atıkların halk sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

AŞILAMA PROGRAMLARI DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR

Havyan hastalığı olarak bilinen şap hastalığının Elazığ’da görülmediğini belirten Başkan  Bulut, “Her işletme sahibinin çalıştığı bir hekim olduğu için genel anlamıyla sağlık kontrolünden geçiliyor. Hasta olduğu zaman hayvanlarını tedavi ettiriyorlar. Onun dışında zaten bakanlığın rutin olarak yapmış olduğu programları var. Onunla ilgili de aşılama programları da düzenli olarak yapılıyor.”dedi.

UFAK ŞÜPHELERİNDE VETERİNERDEN BİLGİ ALSINLAR

Kurbanlık alacaklara uyarılarda bulunan Başkan Bulut, “Sağlıklı hayvan canlı olur, kılları parlak olur. Hasta hayvan ise genelde depresif olur. Kulaklarını indirmiş, düşünen, gözyaşı akıntısı veya burun, ağız akıntısı, öksürük, benzeri, ishal gibi durumlar görülür. Hem satın alma hem de kesimden sonra en ufak şüphelerinde bir veterinerden bilgi alsınlar.” diye konuştu.

YAŞINI DOLDURMUŞ OLMASI ŞART

Kurbanlık hayvanların 1 yaşını  doldurmuş olması gerektiğini aktaran Başkan Bulut, “Kurbanlık büyükbaş havyanlar (sığır-manda)  2 yaşını, küçükbaş hayvanlar da  (koyun-keçi) 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Hayvanların yaşı konusun da tereddütte düşüldüğü durumlarda hayvan satış yerlerindeki resmi görevlilerden yardım istenmelidir.” ifadelerini kullandı.

SATIŞ YERLERİNE KONTROLLÜ GİDİN

Kurbanlık hayvan satış yerleri çok fazla gezmenin sağlık açısından uygun olmayacağını işaret eden Başkan Bulut, “Fiyat belirlemiş durumda. Şablon da olarak da belli lokal olarak belli. Vatandaşların kurbanlık alırken çok fazla işletmelere girip çıkması doğru değil. Gittikleri yerlere de mutlaka kontrollü gitsinler. Çünkü bir çok hastalığın yayılmaması açısından çok önemli”  dedi.

"HAYVANLARIN KÜPELENMESİ ÖNEMLİ”

Vatandaşların kurbanlığı satın almadan önce küpe sorgusunu yapmaları gerektiğini belirten Başkan Bulut, “Küpe demek, hayvanın kontrolden geçtiği, kayıt altına alındığı ve hareketlerinin izlendiği anlamına geliyor. Veteriner hekimler sahada gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hayvanları kayıt altına alıyor. Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınması önemli. Hayvan satış yerlerine gelen bütün hayvanların kulak küpesi olmak zorundadır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinden hayvanın küpesini yazıp, sorgula dediği zaman hayvanın sağlık sorunlarını, yapılan aşılamaları, yaşının nereden nereye geldiği, hangi işletmede bulunduğuna dair çok rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Pasaport daha çok kimlik anlamına geliyor” diye konuştu.

GÖREVLİ MESLEKTAŞLARIMIZ SAHADA OLACAK

Başkan Bulut satış ve kesim yerlerinde görevli veterinerler olduğunu, kırsal yerlerde ise vatandaşların anormal bir durum gördükleri halinde il müdürlüğüne ihbar etmeleri konusunda çağrıda bulunarak; “Gerek işletmelerde, gerekse de hayvan pazarlarında zaten görevli meslektaşlarımız olacak. Kesimhanelerde de aynı şey geçerli. Fakat köylerde, kırsal kesimde kesilen hayvanlarda veteriner hekimlerin görevlendirilmesi söz konusu değil. Burada ki vatandaşlarımızda gözle görülebilir anormal bir şey görüldükleri zaman il müdürlüğüne telefonla ihbar yapabilirler.”ifadelerini kullandı.

EN AZ 24 SAAT BEKLEMESİ GEREKİYOR

Etlerin tüketimine ilişkin ise, Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin en az 24 saat beklemesi gerektiğini söyleyen Başkan Bulut, uzun süre tüketilmeyecek etlerinde belli bir ısıya düştükten sonra parçalara bölünerek, buzdolabı poşetlerine konularak muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.

OLUMSUZ BİR ŞEY GÖRÜNMÜYOR

Elazığ’da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını son olarak yineleyen Başkan Bulut, vatandaşların gönül rahatlığıyla kurbanlık alabileceklerini kaydederek, “Çok yaygın olan bizi riske sokabilecek olan bir anormal durum söz konusu değil. Bize ihbarı gelen herhangi bir hastalık söz konusu değil. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kurbanlarını gerek işletmelerimizde gerekse hayvan pazarında veya gerekse işte belediyenin belirlemiş olduğu satış noktalarında alabilirler.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol