Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

“İHTİYACA GÖRE BARAJLARIMIZI HAZIRLIYORUZ”

HABER:ESMA YILDIRIM-GÜLÇİN TURGUT

Şehrin nüfusuna göre barajların hazırlandığını ifade eden Müdür Kenan Akyürek, “2035 yılında nüfus artışına göre devreye girecek olan Hatunköy barajını şekillendiriyoruz.” dedi.

DSİ Bölge Müdürü Kenan Akyürek düzenlediği toplantı da basın mensupları ile bir araya geldi. Müdür Akyürek, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak, Elazığ’da devam eden çalışmalar hakkında bilgiler verdi.  Müdür Akyürek, toplulaştırma çalışmalarında arazilerden büyük bir oranda verim elde ettiklerini belirterek, çiftçilerin ve vatandaşların ön yüklemeli kartlarla artık rahatça su alabildiklerini kaydederek, sulama sistemlerinde de tamamen kapalı boru sistemine geçtiklerini belirtti.

 “ÖNCELİK YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Elazığ’da kanunlar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden DSİ Bölge Müdürü Kenan Akyürek, ”Ülkemizdeki su kaynaklarının gelişmesi açısından çalışmalarımıza devam ediyoruz. İçme suyu kaynaklarını geliştirip sulama suyunda vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Taşkın sellere karşı tarım arazilerimize koruyucu önlemler alıyoruz. Yeraltı sularının korunması ile ilgili faaliyetlerimiz var. 2018 yılında gerçekleştirilen kanuni değişiklik ile tarım formu genel müdürlüğünün hazırlamış olduğu toplaştırma faaliyetleri de devam ediyor. Tarım arazilerindeki toplulaştırma işlerini bizler yürütmekteyiz. Bunları yaparken ülkemizin ekonomik kaynaklarını proje ve planlarını masaya yatırarak öncelik yapılması gereken çalışmalarımızı da değerlendirip işlerimize yön veriyoruz ” dedi.

İHTİYACA GÖRE BARAJLARIMIZI HAZIRLIYORUZ

İçme suyunda öncelikle su kaynağını temin ettiklerini söyleyen Müdür Akyürek, ”Bunun içinde ilk olarak barajlarımızı yapıyoruz. Şehrimizin nüfusuna göre şimdi ve gelecekte ne kadar içme suyuna ihtiyacı olduğunu planlayıp barajlarımızı hazırlamaya çalışıyoruz. İnsan hakları ve arıtma tesislerini de DSİ olarak biz üstleniyoruz. Sadece şehir içi dağıtım şebeke kısmında belediye ilgileniyor.” ifadelerini kullandı.

TAMAMEN KAPALI BORU SİSTEMİNE GEÇTİK”

Akyürek, tarım arazilerinin sulanması ile ilgili de baraj ve göletler inşa ettiklerini ifade ederek ”Su kaynağımız yeterli geliyor ise düzenleyici sulama da yapıyoruz. Hiç depolama yapmadan direkt dereden ve nehirden suyu alarak da sulama işlemlerimize devam ediyoruz. 2020 yıllarından sonraki dönemlerde geliştirdiğimiz sulama sistemlerinde tamamen kapalı boru sistemine geçtik. Şu anda sulamayı kapalı sistemle yapıyoruz.

Tasarruf ve verimde bize çok büyük avantajlar sağlıyor. Açık sistemi artık kullanmıyoruz. Yeni projelerimizi hazırlarken eski kanal sistemini de gözden geçiyoruz. Rehabilitasyon projeleri hazırlayıp bunları da kapalı sisteme çeviriyoruz. Bununla ilgili Elazığ’da yapmış olduğumuz projelerimiz var. Kapalı sistemimizi iyi bir noktaya taşıdık. Çiftçilerimizin su alması noktasında vanalara sayaç taktık. Çiftçilerimize kartlı sistem hazırladık. Çiftçiler ön yüklemeli kartlarla artık sayacı okutup su alabiliyorlar.” Dedi.

“TAŞKIN KORUMA İÇİN PROJELER HAZIRLIYORUZ”

Taşkın korumaların son zamanlarda gündemden düşmediğini aktaran Müdür Akyürek, ”Geçmişte yaptığımız enerji üretim barajlarımız var. Bunların çoğunu bitirip geliştirdik. Potansiyel olarak yapılması gereken enerji amaçlı barajlarımız da devam etmekte. Projenin durumuna ve ekonomik şartlarına göre yatırım programına alıyoruz. Taşkın korumalar son zamanlarda gündemimizden düşmedi. Yağış rejiminin değişmesi ile sel felaketi artış gösteriyor. Bu yönü ile düşündüğümüzde bizim taşkın koruma projesine büyük önem vermemiz gerekiyor. DSİ olarak taşkın koruma için projeler planlayıp hazırlıyoruz.” dedi.

“TARIMA ELVERİŞLİ ALAN 286 BİN HEKTAR”

Müdür Akyürek, tarıma elverişli alanların yaklaşık 286 Bin hektar olduğunu ifade ederek; ”Elazığ’da tarımsal üretim olarak, sulayabileceğimiz alanlarımız var. Tarıma elverişli alanlarımız yaklaşık 286 Bin hektardır. Bunun içinde bizi en çok ilgilendiren tarafı ekonomik olarak sulanabilecek alan kısmıdır. Elazığ ili genelinde ise bu alan 182 Bin Hektar. DSİ tarafından şu ana kadar sulamaya açılan 182 Bin Hektarın 18.6 Binini sulamaya açtık. Yeraltı sulamalarımızda 6.5 bin hektardır.” diye konuştu.

“ARAZİLERİMİZ VERİMLİ HALE GELDİ”

Toplulaştırma çalışmalarının arazilere verim sağladığını belirten Müdür Akyürek, ”Toplulaştırma çalışmalarına da devam etmekteyiz. Toplulaştırma çalışmaları tıpkı tarım alanlarındaki imar çalışmalarına benziyor. Farklı alanları birleştirip parsel haline getiriyoruz. Parsel sayısını da azaltıp büyüklüğü arttırarak tarım arazilerini daha da işlenebilir hale getiriyoruz.

“ULUOVA ELAZIĞ İÇİN ÖNEMLİ”

Uluova sulama projesi hakkında da bilgi veren Müdür  Akyürek, “Elazığ için en önemli diyebileceğimiz bir diğer sulama da Uluova sulama çalışmasıdır. Uluova’da herhangi bir sulama yapılmıyor. Uluova ile ilgili rehabilitasyon çalışmaları ve ihale yapıldı. Şöyle bir durum var ki malzeme alımı ve yapım işi oldukça büyük bir iş. Bu konuda ihale aşamasındayız. Bu sene içerisinde ihalesini yapıp malzemeleri temin edeceğiz.” diye kaydetti.

“HAMZABEY BARAJINDA POMPALAMA İŞLEMLERİ TAMAMLANDI”

Hamzabey barajının tamamlandığını da aktaran Akyürek, ”Baraj kaynağımız artık hazır. İsale hattı bitirildi. Arıtma tesisinin yapım işleri de tamamlandı. Arıtma tesisinden çıkacak suyun temini için pompalama işlemlerimiz de sonlandı. Bunlar içme suyunun birinci kısmında yapılan işlerdi. İkinci ihale kapsamında ise basma havuzdan suyu alıp şehirdeki ara depolara ve pompalara iletimini sağlayacak olan boru sistemlerimizi yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ortalarında bu projemizi de bitirip hizmete sunmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“HATUNKÖY BARAJI ŞEKİLLENİYOR”

Hatun köy barajındaki suyun yarısını sulamaya yarısını da içme suyuna takviye olarak kullandıklarını kaydeden Akyürek, ”Buradaki içme suyu kısa süreli değildir. 2035’lerden sonra Elazığ için ön gördüğümüz projeksiyonlardan şu an da yeraltı suyu ile ihtiyacımızın çoğunu karşılıyoruz. 2035 yılında nüfus artışına göre devreye girecek şekilde Hatun Köy barajını şekillendiriyoruz. Bu projemizin faydası da yine içme suyunda ve sulamada vatandaşlarımıza fayda sağlaması olacaktır.” Dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol