Öne Çıkanlar Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi satın alınacaktır

Bu haber kez okundu.

KAÇAR KÖYÜ’NDE VEFA TOPLANTISI

Elazığ Belediyesi ve Kovancılar Belediyesi’nin katkılarıyla Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği ile Manas Yayıncılık tarafından gerçekleştirilen programa Elazığ’ın Kültür Çınarı Şükrü Kacar, Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar, AK Parti Kovancılar İlçe Başkanı Selami Sarıpolat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Kaya, İl Genel Meclisi Üyeleri, Kainat Bağbudar ve Eyüp Çelik, Kacar köyü muhtarı Hayrullah Kaçar, Manas Yayıncılık Koordinatörü M. Şener Bulut, Dr. M. Naci Onur, Elazığ Musiki Cemiyeti, Elazığ Devlet Korosu ve Elazığ Belediye Konservatuvarı kurucusu Naci Sönmez, mahalli sanatçı Nihat Kazazoğlu, bestekâr Doğan Sever, Elazığlı şair ve yazarlar R. Mithat Yılmaz, Tuncer Sönmez, Hadi Önal, Yurdal Demirel, Murat Bilgin, Muammer Aksoy, M. Faik Güngör,  İlhami Bulut, Hüseyin Göçeri ve M. Yalçın Azizoğlu katıldı.

Program, Kovancılar Belediyesi tarafından Çaybaşı Mahallesinde inşa edilerek hizmete açılan Şükrü Kacar Parkında saat 13.00’te başladı.

Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar, yaptığı konuşmada Şükrü Kacar’ın Kovancılar ilçesinin ve Elazığ’ın çok kıymetli bir değeri olduğunu ifade etti.

Program daha sonra Ak Parti Kovancılar İlçe Başkanı Selami Sarıpolat, İl Genel Meclisi Üyeleri Kainat, Bağbudar ve Eyüp Çelik, Kovancılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Kaya, Dr. M. Naci Onur ve araştırmacı yazar Yurdal Demirel’in Şükrü Kacar’ın kültür ve sanat hayatı hakkındaki konuşmalarıyla devam etti.

Şükrü Kacar Parkı’nda gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşayan Elazığlı şair, yazar ve sanatçılar; Kovancılar’da gerçekleştirdiği önemli hizmetlerinin yanı sıra büyük bir vefa örneği göstererek Şükrü Kacar ismini Kovancılar’da bayraklaştıran Başkan Hacı Akpınar’a tebriklerini sundu.

“Şükrü Kacar’a Vefa Toplantısı” saat 15.30’da Kacar Köyü’nde devam etti. Şükrü Kacar Parkı’nda yapılan törenin ardından Kacar Köyü’ne hareket edildi.

Köy muhtarı Hayrullah Kacar ve köylüler tarafından karşılanan şair, yazar ve sanatçılar, yazı hayatının 70. Yılı münasebetiyle düzenlenen toplantıya katıldı. Oturum başkanlığını araştırmacı yazar Yurdal Demirel’in yaptığı programda Doğumunun 95. Yılında Şükrü Kacar anıldı.

Yurdal Demirel, Kacar’ın hayat hikâyesi hakkında bilgi verdi. Selami Sarıpolat, Naci Onur, Tuncer Sönmez, Doğan Sever, Murat Bilgin, Hadi Önal, Muammer Aksoy, M. Faik Güngör,  İlhami Bulut, Hüseyin Göçeri ve M. Yalçın Azizoğlu da Şükrü Kacar ile ilgili anılarını anlattılar ve şiirler okudular.

Programa renk katan Naci Sönmez, güftesi Şükrü Kacar’a, bestesi Doğan Sever’e ait iki şarkıyı icra etti. Nihat Kazazoğlu da günün 30 Ağustos Zafer Bayramı olması münasebeti ile “Zafer Marşı”nı okudu ve mahalli musikimizden türküler icra etti. R. Mithat Yılmaz ise Şükrü Kacar’ın şiir dünyası hakkında bir konuşma yaptı.

Köy Muhtarı Hayrullah Kacar’ın konuşmasının ardından eğitimci yazar Şükrü Kacar yaptığı konuşmasında toplantıyı değerlendirdi. Şükrü Kacar, Manas Yayınevi’ne ve Elazığ Musiki Cemiyeti’ne böylesine güzel bir faaliyeti gerçekleştirdikleri için çok duygulandığını ve çok mutlu olduğunu dile getirdi. Bu faaliyette emeği, katkısı olan ve katılan herkese teşekkür etti.

Programın tamamlanmasının ardından söz alan Manas Kültür Evi sorumlusu M. Şener Bulut, Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği ve Manas Kültür Evi olarak Şükrü Kacar’a Vefa toplantısına katkılardan dolayı Elazığ Belediye Başkanlığı’na ve Kovancılar Belediye Başkanlığı’na teşekkürlerini ifade etti.

ŞÜKRÜ KACAR’IN HAYATI VE ESERLERİ

Şükrü Kacar, 19 Mayıs 1927 tarihinde Kovancılar İlçesine bağlı Kacar Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu Çaybağı İlkokulu’nda tamamladıktan sonra Akçadağ Köy Enstitüsü’nden 1944 yılında mezun oldu. 24 Kasım 1944 tarihinde Kacar İlkokulu’na başöğretmen olarak atandı. Sonra sırasıyla Kovancılar ilkokulu Başöğretmenliği (1947-1950), Palu Bölgesi Gezici Başöğretmenliği (1950), Kaçar İlkokulu Başöğretmenliği (1951-1955), Hankendi İlkokulu Başöğretmenliği (1955) görevlerinde bulundu. 1955 yılında Gazi Terbiye Enstitüsü Pedagoji Bölümü’nü kazandı.

İki yıllık tahsil hayatından sonra Mardin’de ilköğretim müfettişliği (1957-59) ve Akçadağ’da öğretmen okulu meslek dersleri öğretmenliği (1959-1962) yaptı. 1962 yılında Elazığ Halk Eğitimi Başkanlığına getirildi. Halk Eğitimi Başkanlığından sonra kısa bir süre Niğde Ulukışla Ortaokulu Türkçe öğretmenliği yaptı.

Haziran 1968 seçimlerinde bağımsız olarak Elazığ Belediye Başkanı adayı oldu ve seçimi kazanarak 1973 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Bu görevinin ardından çocuklarını okutmak amacıyla İstanbul’a gitti. 1978-80 yılları arasında Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü görevini yürüttü. 1981 yılında Genel Müdür Danışmanı iken ikinci kez emekliye ayrıldı. Bu ikinci emekliliğinden sonra Elazığ’a döndü ve halen burada hayatını sürdürmektedir.

Şükrü Kaçar yazı hayatına 1945 yılında Akçadağ Köy Enstitüsü’nün yayın organı olan Yeşil Kuşak Dergisi’nde deneme, öykü ve şiirler yazarak başladı. Ankara’da eğitim hayatını sürdürürken Köy ve Eğitim, Eğitim Hareketleri gibi dergilerde yazıları yayımlandı.

Mardin’de Mardin’in Sesi Gazetesi’nde yazı hayatına devam etti. Elazığ’a geri döndükten sonra Yeni Harput, Turan, Yeni Fırat, Elazığ, Nurhak ve Hâkimiyet gazetelerinde yazı hayatını sürdürmeye devam etti.

Elazığ basınının yanı sıra İlköğretim Gazetesi, Cumhuriyet, Medeniyet Gazetesi, Bizim Ece, Gülpınar, Varlık, İmece, Sesimiz, Zamantı gibi Anadolu ve ulusal basında birçok dergi ve gazetede yazıları ve şiirleri yayımlandı. Elazığ Kanal E televizyonunda “Kayabaşından” programını hazırlayıp sundu (1992-99). Anadolu Basını Özendirme Yarışmalarında 1974, 1981, 1982, 1983 ve 1993’te Elazığ ve Turan gazetelerindeki yazılarından dolayı Türk Dili ve Makale dalı ödüllerini aldı.

1990’da Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyetince de makale ödülüne değer görüldü. 2001 yılında TRT GAP Televizyonu Diyarbakır Bölge Müdürlüğünce hakkında tanıtım belgeseli hazırlandı. Ailesi, 1998 yılında Elazığ’da yılın örnek ailesi olarak seçilerek, dönemin Kadın Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın tarafından kendilerine “Örnek Aile Beratı” verildi. Bir dönem Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini de yürüttü.

Şükrü Kaçar’ın Öğretmenin Meslek Savaşı (1965), Köyü Tanıma Semineri Notları. Damdaki Saksağan - Fırtınalı Yıllar (1999), Düşünceleri Devrimleri İlkeleriyle Yaşayan Atatürk (2000), Alamadılar Benden Beni (2003), Bulutlara Kaptırdım Umutlarımı (2003), Bu Toprağı Yaşayan Ozanları (1. cilt: 1993, 2. cilt: 1995, 3. cilt: 2002) adlı dokuz eseri bulunmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol