Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA Dağoğlu hayatını kaybetti 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ

Bu haber kez okundu.

“Kapsamlı Kentsel Dönüşümden Başka Çaremiz Yok!”

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir geçtiğimiz gün yaşanan depremin ardından kent genelinde bulunan yorgun yapıları hatırlatarak kentsel dönüşüm projesinin önemine vurgu yaptı.

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir yaptığı açıklamada geçtiğimiz gün meydana gelen deprem konusunda açıklamalarda bulunurken, Elazığ’da bulunan 65.000 adet riskli yapının tehlike arz ettiğini dile getirdi.

* ARTAN NÜFUS NEDENİYLE YENİ YAŞAM ALANLARI ÜRETMEYE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

Hakan Özdemir; 15 Ocak Pazar günü yaşanan depremin 2020’de 6,8 şiddetindeki depremin ağır psikolojik yükünü hemen her vatandaşta tekrar hissettirdiğini belirterek 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan yapılarda veya orta hasarlı yapılarda vatandaşlarını ikamet ettiğini belirterek endişesini dile getirdi.

Özdemir;  “Bu deprem her ne kadar şehrimizde herhangi bir maddi hasara sebep vermemiş olsa dahi 24.01.2020 tarihinde yaşamış olduğumuz 6,8 şiddetindeki depremin ağır psikolojik yükünü hemen her vatandaşımızda tekrar hissettirmiş bulunmaktadır. Vatandaşlarımız hali hazırda 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan yapılarda veya orta hasarlı yapılarda ikamet etmekte olup, bir gece ansızın gelen depremle hangi yakınımızın göçük altında kalacağı haberini duyma endişesiyle irkiliyoruz. Ülkemiz yoğun ve yıkıcı depremlerin yaşandığı bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Bunla birlikte bu yaşamış olduğumuz depremler ne ilktir, nede son olacaktır. Dünyamızda ve ülkemizde artan nüfus nedeniyle yeni yaşam alanları üretmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle nüfusun hatırı sayılır rakamlara ulaştığı şehrimizde yeni yapılar için yeni alt yapılar, yeni yollar ve yeni imarlar açmak yerine mevcut yapılarımızın kentsel dönüşüme sokularak alt yapı masraflarını en aza indirip hem vatandaşlarımızın emniyet içinde barınma imkânlarını sağlamak, hem de milli sermaye sarfiyatını minimum düzeyde tutmamız icap etmektedir.” dedi.

HASARSIZ GİBİ GÖRÜNEN YORGUN YAPILAR BULUNUYOR

özellikle bitişik nizamda  ve blok nizamda inşa edilmiş  daha çok merkez mahallelerde yorgun yapıların olduğuna dikkat çeken Özdemir; “İlimizde 65.000 adet riskli yapı tespit edilmiş olup bunun yanında meselenin sadece riskli ve orta hasarlı yapılardan başka bir boyutu daha bulunmaktadır Yapmış olduğumuz araştırmada irili ufaklı depremlere maruz kalmış , görünürde herhangi bir yapısal hasarı bulunmasa da  kolon ve kirişlerde oluşan  kılcal çatlaklar dolayısı ile yapı tasarım dayanımından farklı davranarak YORGUN  YAPI  dediğimiz durumda pek çok bina bulunmaktadır.  Yorgun yapılar özellikle bitişik nizamda  ve blok nizamda inşa edilmiş  daha çok merkez mahallelerimizde bulunuyor. (Nailbey, Şehit İlhanlar , Rızaiye v.b) bu yapılar kendi başlarına hasarsız gibi görünse dahi yorgun yapı pozisyonunda olduğundan dolayı deprem sırasında tasarım dayanımın ön gördüğü ötelemeden daha fazla öteleme yaparak yandaki binaya  çekiçleme etkisi ile hasar verip , çoğu zaman göçük olmasına sebep vermektedir. Çekiçleme hasarları geçmişte birçok depremde gözlemlenmiştir. 1985 Mexico City depreminden sonra yıkılan binaların %15 inde çekiçleme hasarı tespit edilmiştir (Rosenblueth ve Meli, 1986). Ayrıca 1999 yılında Kocaeli depreminde pek çok yapıda aynı durum söz konusudur.  Geçmişteki depremlerden de tespit edilebileceği gibi olası şiddetli bir deprem sırasında zaten 65.000 adet gibi  gereğinden fazla riskli konut stoku bulunan ilimizde birde bu hasarsız gibi görünen yorgun yapıların  kaçınılmaz olarak  göçmesiyle aziz şehrimiz geri dönüşü olmayan bir yıkımla  baş başa kalacağı acı bir gerçektir. Hemen her durumun bizi ivedilikle kapsamlı bir kentsel dönüşümden başka çıkar yolumuzun olmadığı gerçeğini hatırlatıyor.”dedi.

* KENTSEL DÖNÜŞÜM KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM

Özdemir son olarak; “Biz elbette ki talep makamında bulunmaktayız. Mevcut yorgun ve orta hasarlı binaların şu anki ekonomik koşullar dolayısı ile yıkılıp yeniden yapılması tek başına sivil örgütlerin ve firmaların altından kalkamayacak büyüklüktedir.  Devlet büyüklerimizin insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yapmış olduğu ,kamu kurum binaları, devlet yolları, köprüleri ve mega yapıları gibi projelere verdiği önem kadar insanların hayatlarına mal olacak bu kentsel dönüşüm problemine de bir çözüm bulacağından eminiz. Bu çözümün kısa zamanda hayata geçmesi için biz elimizden gelenden daha fazlasını yapacağımıza inanabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol