Bu haber kez okundu.

ÖĞRETMENLER AYRIŞTIRILIYOR

Öğretmenlerin somut adımlarla ayrıştırıldığını söyleyen Eğitim Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, “Öğretmenler zaten uzmandır, mesleğini en iyi şekilde icra ediyor. Bu sınavla öğretmenlerin güvenini ve motivasyonunu kaybettik.” dedi.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Eğitim Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, öğretmenlerin talep ve önerilerini dile getirerek Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Başkan Bahşi, öğretmenlerin yetiştirilmesinden, sosyal ve özlük haklarından, görevde yükselmelerinden, emekliliğine kadar olan süreci barındıracak gerçek bir meslek kanununa ihtiyaç olduğunu kaydederek, meslek kanununun eksikliklerinin giderilmesini talep etti.

Başkan Bahşi, kariyer basamakları sınavının yapıldığını da hatırlatarak her öğretmenin zaten uzman olduğunun altı çizdi.

BİRÇOK SINAVDAN GEÇEREK GÖREVE GELİYORUZ

Kariyer Basamakları Sınavı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim  Bahşi ; “Türkiye’de yaklaşık öğretmenlik mesleğini yapan 1 milyon 200 bin öğretmen var.

Bu öğretmenler sınava karşı. Biz zaten birçok sınavdan geçerek göreve geliyoruz. Meslek  kanunu çıktığı zaman hazırlandığında gizli tutuldu.

Öğretmen camiasıyla paylaşılmadı.

En başta sınavın içeriği belli olmadığı için çok büyük tepki olmadı.” dedi. 

ÖĞRETMENLERİ BUNALTTI

240 saatlik video izleme şartı ve 485 sayfalık not çıkarma şartının eğitim camiasını bunalttığını aktaran Başkan Bahşi, “Yazın Bakanlığın hazırladığı 485 sayfalık notlar 180 video başöğretmenlik için hazırlanan 240 yakın videolar öğretmenleri bunalttı. Tepki giderek büyüdü.

Biz sendikalardan ‘karşıyız diye’ sesimizi yükseltmemizi talep ettiler. Biz alanda gezdiğimizde bunu gördük.

Bizde basın açıklamalarıyla tepkimizi, sınavın yanlış olduğunu dile getirdik. ” diye konuştu.

10 YILI DOLDURANA UZMAN, 20 YILI DOLDURANA BAŞÖĞRETMEN OLMA TALEBİ

Sınava giremeyen öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yılını doldurana sınavsız unvan talep ettiklerini belirten Başkan Bahşi, “2006 yılında bir defa mahsus sınav yapıldı.

O tarihte 8 yılını dolduran arkadaşlarımız sınava girdi sonrası yeni bir sınav yapılmadığı için bu haktan yararlanmadı.

Bu 16 yıllık süreçte 100 bine varan bir kayıp, zarar meydana var.

Biz 10 yılı dolduran arkadaşlarımıza uzman, 20 yılı dolduran arkadaşlarımızın başöğretmen olmasını talep ettik.

Dedik ki sınava giremeyen arkadaşlarımızın mağduriyetini bu şekilde giderebiliriz.

Ama maalesef bakanlık sınavda diretti.” ifadelerini kullandı.

422 BİN 368 ÖĞRETMEN BAŞARILI OLDU

Sınav sonuçları ile ilgili bilgiler aktaran Başkan Bahşi, “Gerekli şartları taşıyan arkadaşlarımız başvurdular. 19 Kasım’ da bu sınav yapıldı.

Uzman öğretmenlik sınavına başvuran 432 bin 672 öğretmen.

Sınav sonucunda 422 bin 368 öğretmen başarılı oldu. Başöğretmenlikte ise 68 bin 67 öğretmen başvurdu, 66 bin 422 öğretmen başarılı oldu.

257 uzman öğretmen de doktora yaptığı için başöğretmen oldu.

Bu sınav sonucuna göre toplam başöğretmen sayısı 66 bin 679 oldu.“ dedi.

OCAK AYINDAN İTİBAREN MAAŞLARA YANSIYACAK

Sınavda başarılı olan öğretmenlerin maaşlarına değinen Başkan İbrahim Bahşi, “Ocak ayında itibaren bir uzman öğretmen yaklaşık 2 bin 500 -3 bin bandında farklı bir maaş alacak.

Başöğretmen de 3 bin - 3 bin 500 bandında farklı maaş alacaklar.

Tabi bu Ocak ayında ki enflasyon farkını dâhil etmeden söylediğimiz rakamlar.” diye konuştu.

YÜZDE 98’E VARAN BİR BAŞARI GRAFİĞİ GÖSTERDİLER

Öğretmenlerin uzman olduğunu sınavın yanlış olduğunu bir kez daha altını çizen  Başkan Bahşi, “Bu sınav sonucuna göre arkadaşlarımızın yüzde 98’e varan bir başarı grafiği gösterdiği ve sınavın ne kadar gereksiz olduğunu ortaya koydu. Öğretmenler zaten uzmandır, mesleğini en iyi şekilde icra ediyor.” dedi

YAPILAN BU SINAVLA ÖĞRETMENLERİN GÜVENİNİ KAYBETTİK

Sınavla alakalı tepkilerini sürdürün Başkan Bahşi, “Yapılan bu sınavla öğretmenlerin güvenini kaybettik, motivasyonunu kaybettik aynı zamanda boşuna masraf edildi.

Soru kitapçığından, sınavda ki gözetmene kadar diğer görevlilerin masraflarına kadar boşuna masraf edildi. Buna gerek yoktu.” ifadeleri kullandı.

ÖĞRETMENLERİ RENCİDE ETMEDEN DÜZELTİCİ BİR HAMLE OLARAK YAPILMIŞINI TALEP ETMİŞTİK

İtirazlara rağmen MEB’in bu sınavı yapmasının öğretmenleri rencide ettiğini söyleyen Başkan Bahşi, “Bizde öğretmenliğin bir kariyer mesleği olmasını talep ediyoruz.

Ama bunu öğretmenleri rencide ederek değil, motivasyonunu bozmadan, özlük haklarını açıcından mesleki itibarlarını iyileştirici, düzeltici bir hamle olarak yapılmasını talep etmiştik.

Ama arkadaşlarımızın sınavda başarı göstermesi sevindirici mutlu etti bizleri.

Ben uzman ve başöğretmen olan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

BİZ YILLARDIR ÖĞRETMENLERE MESLEK KANUNU TALEBİNDEN BULUNUYORUZ

Eğitim-öğretimde kronikleşen birçok sorun olduğunu bunların bir an evvel çözülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Bahşi, “ Biz yıllardır pandemi süreci de dahil olmak üzere her öğretmenler gününde öğretmenlere meslek kanunu talebinden bulunuyoruz. Ziya Selçuk Bakanımız dönemimde bu gündeme geldi. Masaya yatırıldı.

Bütün sendikalar davet edildi. Bir taslak hazırlandı ama bu taslağın hiçbir maddesi gündeme gelmeden sadece 3 maddeli bir meslek kanunu çıkarıldı.” diye konuştu.

İÇİNDE SADECE 3 MADDELİK BİR MESLEK KANUNU

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının yetersiz olduğunu taslakta yer alan ‘Uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ gibi ayrımlara karşı olduklarını belirten Başkan Bahşi, “Meslek kanunu desek meslek kanunlarına hakaret etmiş oluruz çünkü içi boş adını hakketmeyecek bir kanun. İçinde sadece 3 maddelik bir kanun birincisi kariyer sistemi var uzman öğretmenlik, başöğretmenlik buda çok eksik bırakılmış. Mesela uzman öğretmen olduktan sonra fazladan derse girecek mi?  Veya nasıl bir sınıf verilecek.

Başöğretmen olduktan sonra nöbet tutmayacak mı?  Aynı işi yapacaksa devletin burada adalet sistemi sıkıntı yaşamayacak mı ? Gibi sorular akla geliyor.

Ziya bakanımız döneminde hazırlanan taslakta eğitim fakültelerinin puanlarının yükseltilmesi gündeydi.

Daha çok bu işi seven, yapmak isteyen mesleğe kendini adayacak insanların tercih ederek yüksek puanla girmesi, öğretmenliğin tanımın yapıldığı, öğretmenlerin il içi, iller arası yer değişikliğinin yer aldığı, öğretmenlere şiddetin yer aldığı özlük  haklarının tamamının olduğu bir meslek kanunu istemiştik.

Bu haliyle çok yetersiz.” Dedi.

MESLEK KANUNU İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ

Öğretmenlerin yetiştirilmesinden, sosyal ve özlük haklarından, görevde yükselmelerinden emekliliğine kadar olan süreci barındıracak gerçek bir meslek kanununa ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Bahşi, “Eğitim Birsen olarak öğretmenlik meslek kanunu taslağı hazırladık. 657 sayılı devlet memurları kanunun bizi ilgilendiren yönleriyle kendi mesleğimize münhasır bir kanun taslağı hazırladık.

Bakanlığımıza sunduk. Yeniden gözden geçirilerek revize edilmesini istedik.

Bu kanun değiştiği zaman bizim bahsettiğimiz özlük haklarımız mevzuat açısından yasal bir güvenceye kavuşmuş olacak.

Yani yöneticilerin ataması, öğretmenlerin il içi, iller arası yer değişmedi hepsi bu kanunda yer almış olacak.

Biz bu meslek kanunu için çaba sarf edeceğiz.” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER DİĞER MESLEKLERDEN DÜŞÜK MAAŞ ALIYOR

Öğretmenlerin ekonomik sıkıntılarına da değinen Başkan Bahşi, “Öğretmenler diğer mesleklerde düşük maaş alıyor.

Ben diğer meslek grupları neden çok alıyor demiyorum.

Onlarında yeterli değil.  Memur Sen başkanı olarak bunu zikrederken diğer meslek gruplarını da yâda bir asgari ücretliyi de görüyorum biliyorum. 

Biz her ay açlık- yoksulluk sınırı araştırması yapıyoruz. 

Ocak ayında asgari ücrete yüzde 50-55 arasında zam düşünülüyor.

Bu zaman yapılırsa yeni göreve başlayan öğretmenle aynı seviyeye gelecek.

Öğretmenle asgari ücret arasında maaş farkı kalmayacak.

Dolayısıyla diğer kamu çalışanları ve öğretmenler arasında uçurum oluşacak.” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERE ZAM İSTİYORUZ

“Öğretmenlere ekstra bir zam istiyoruz.” diyen Bahşi, “ Güncelleme yapılmıyor.

Her ay enflasyon bizim maaşlara yansıtılsa Eşel Mobil Sistemi yapılsa rahmetli Erbakan dönemin de yapılan sistem uygulansa çalışanlar biraz rahatlayacak. Vergi dilimi de yüzde 15 de sabitlenirse kamu çalışanları rahat bir nefes alabilir. “ ifadelerini kulandı.

RAKAMLAR GÜNCELLENMİYOR

Son olarak sene başında verilen eğitim-öğretim tazminatına değinen Başkan Bahşi; “Rakamlar güncellenmiyor. Sene başında öğretmenlere verilen eğitim-öğretim tazminatı bin 300 yirmi TL bu toplu sözleşmede hesaplandığı zaman o zaman bir top kâğıt 15 TL şimdi bir top kâğıt 105 TL. Arada büyük bir uçurum var. 

Öğretmenevlerinde indirim sağlandı.

Konaklama ücretine yüzde 50 indirim sağlandı.

Cafe ve restoranda bölümünü kullanan arkadaşlarımıza da yüzde 30 indirim sağlandı.

Bunlar güzel sevindirici şeyler.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol