Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır

Bu haber kez okundu.

STK’LAR İLE TARIMSAL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Elazığ’da Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıda tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bir adım öteye taşımak amacıyla tarımsal alanlarıyla ilgili hazırlanan 13 maddelik deklarasyon konuşuldu. Toplantı sonunda deklarasyona iki özel madde eklenmesine ve bu maddelerin Ankara merkezli takibine karar verildi.

ASLAN: “BAKANLIK NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZI ARTTIRACAĞIZ”

Elazığ Çiftçiler ve Hayvan Yetiştiriciler Dernek Başkanı Ergün Aslan, köy yaşamının geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. Aslan, “STK başkanlarımızla beraber hazırlamış ve kurmuş olduğumuz konsorsiyumumuz var. Biz bir tarım deklarasyonu yayımladık ve bu tarım deklarasyonun ikinci bölümüne geçiyoruz. Ek olarak 2 madde hazırlıyoruz. İlimiz Elazığ farklı sıkıntılara sahip belki bu sıkıntılarında temelinde ekonomi var. İlimiz için ekonomik sorunları çözmede de en önemli alanlardan biri tarımsal alanlar. Tarım, hayvancılık, su ürünleri be ormancılık alanlarıyla ilgili ilimizin ciddi alt yapıları, ciddi potansiyelleri var. Fakat bu potansiyellerin ilimiz halkına sosyoekonomik gelişimine dönebilmesi için yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak bu sorunlara çözüm bulmak gibi STK bir misyonu var. Bu çerçevede biz konsorsiyumuzu oluşturduk tarım deklarasyonumuzu 13 madde olarak yayımladık ve bunlara 2 ek madde ekliyoruz. Bunlardan birincisi eğitimle ilgili bir ek madde. Köy ilkokullarının açılması ve köy yaşamının geliştirilmesi ile ilgili köyün sosyal yaşamının eğitim alanında geliştirilmesi ve köy yaşam alanlarını sağlık alanıyla ilgili geliştirilmesiyle ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Biz bu süreci ulusal alana yayıp Ankara’da bakanlık noktasında da temsil noktasında çalışmalarımızı arttıracağız. Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz ve Cumhurbaşkanımızdan bir görüşme talebimiz vardı. Görüşme talebimize bu deklarasyonumuzu da ekleyerek çalışmaları, isteklerimizi ekleyerek çözüm yoluna gideceğiz. İlimizin potansiyellerini, ilimizin halkına sosyoekonomik katkı için mücadelemiz devam edecek” dedi.

SEPTİOĞLU: “KÖYLERİMİZİ YAŞANABİLİR HALE GETİRİP ÜRETİME KATMAMIZ LAZIM”

Elazığ Kent Konseyi Başkanı Av. Kadri Septioğlu, Elazığ’da yaşanan göçlerin tarımsal, eğitim, sanayi açısından geri kalmasına neden olduğunu söyledi. Septioğlu, “Tarım deklarasyonunu yayınlamıştık şimdi de onunla ilgili gelişmeler hakkında bilgilerimizi paylaşmak ve yeni katkılar sağlamak STK’larda yeni katılım sağlamak adına bugün toplandık. Bizim Elazığ’ımızın nüfus dağılımında bir orantısızlık vardır. Doğu ve Güneydoğu’daki bir Şırnak, Mardin’e gitsek oradaki bir ilçenin nüfusu bizim 10 ilçenin nüfusundan daha büyüktür biz alabildiğine göç vermekteyiz. Bu verdiğimizin göçün %30-40’ı Elazığ’a gelmekte ve %60-70’i ise farklı şehirlerine ve yurt dışlarına yayılmaktadır. Bu da Elazığ’ımızın tarımsal, eğitim, sanayi açısından geri kalmasına neden olmaktadır. Çünkü köylerimizi yaşanabilir hale getirip üretime katmamız lazımdı. Kentte TOKİ’ler yaparak şehirleri büyütürsek bunların hepsi maaş için çalışan memur ya da işçiye tüketime yönelik olur. Oysaki köydeki yaşananabilirlik seviyesini arttırırsak orada üretime katkı sağlamış oluruz. Günümüzde küresel ölçekte küresel krizden dolayı tarım önemli bir hale gelmiştir. Gerek gıda da ki ürünlerin tedarik zinciri olsun, pazarlanması açısından oldukça büyük sorunlar yaşanmakta. Bizim köylerimizdeki bu potansiyelleri değerlendirip insanları taşıdığımız zaman ekonomik zarardan da en karlı şekilde de çıkmış olurlar. Çünkü birçok ihtiyaçlarına kendileri üretmiş olacaklar dönemde. Biz bunları göz ardı ettiğimiz zaman nüfus kaybını ve yaşanabilirlik açıdan geriye gideriz. Köydeki yaşanabilirlik seviyesini arttırmak için önce güvenlik sonra sağlık ve eğitim gelir. Köylülerimizi tedarik mafyalarına mahkum etmemeliyiz. Elazığ’ımızdaki semt pazarlarımızı kaliteli bir hale getirerek kapalı bir hale getirmeliyiz kışın yağıştan yazın güneşten korunmalı. Köylülerin direk ürettikleri malı başkalarına haklarını kaptırmadan bunların ulaşılabilir hale getirilmesi de tarım deklarasyonunda değerlendirilmelidir” dedi.

AKSUOĞLU: “TARIM SORUNUNU ELAZIĞ’DA ÇÖZECEĞİZ”

Elazığ STK Platformu Dönem Sözcüsü Zafer Aksuoğlu, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Aksuoğlu, “Biz Elazığ STK Platformu, Şehir Meclisi ve Kent Konseyi olarak daha önce tarım deklarasyonu yayımlamıştık. Bugün de tarım deklarasyonumuzun takibinde olduğumuzu ve birkaç madde ekleyerek daha da geliştirdiğimiz bir konuma getirdiğimizi tekrar halkımıza duyurmak noktasında bir toplantı gerçekleştirdik. Artık tarım ülkelerin milli güvenlik sorunu haline gelmeye başladı son Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber bu gün yüzüne çıktı. Ukrayna da şuan çiftçilerimiz kurşungeçirmez yeleklerle tarım arazilerini kaldırıp buğdaylarını biçiyorlar. Bir savaş alanında bile insanlar buğdaylarını biçebiliyorlarsa bunlardan ders çıkartmamız gerekiyor. Tarım hayati bir konu biz de ekilmemiş bir karış toprağımız bırakılmayana kadar memlekete mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Tarımla alakalı tüm çalışmalarımızı hem il nezdinde hem bakanlık nezdinde devam ettireceğiz inşallah tarım sorununu Elazığ’da çözeceğiz, tarımla ilgili istihdam birimlerini oluşturacağız bu işin takipçisiyiz” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol