Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU”

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan bakır madeni ihalesi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantı da ilk olarak konuşan Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hepimizin hakkı olan bir parayı, normal değerinin çok çok altında ve inanılmaz bir zararla özelleştirmeye çalışıyorlar.

Eğer buna dur denmezse Türkiye’nin çok büyük bir kaynağı birilerine peşkeş çekilmiş olacak. Bu ihalenin derhal iptal edilmesi lazım.

Biz bunun takipçisi olacağız.” dedi. 30 Milyon ton rezerv olarak açıklanan bakır madeninin daha sonra 70 Milyon tona çıkarıldığını ancak iddialara göre 100 Milyon tonu aştığını ifade eden Özgür Özel; “Milletin bu varlığını, bu yamyamlara yedirmeyeceğiz.” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanının bu ihaleyi iptal edip, gerçek değer üzerinden yeni bir ihalenin yapılması ile ilgili sürecin başlatılması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını iptal eden Danıştay’ın da bakanlık tarafından yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Basın toplantısından satır başları şöyle; ÖZGÜR ÖZEL; “İHALE KİME VERİLDİ? BİLAL ERDOĞAN’IN YAKIN ARKADAŞINA” “Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan bakır madeni ihalesi yapıldı. Sonra ihalenin kime verildiğine baktık. İhaleyi Port Madencilik almış.

Kimdir Port Madencilik? Halil İbrahim Bacacı’nın, yani Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşının ve son zamanlarda bir çok ihalede ve şirket almada adını duyduğumuz kişinin şirketidir.

Asıl haber olan nedir? Bu ihaleden 3 gün önce bu şirketin yarısını Şeref Cengiz’e satmışlar. Şimdi Ak Parti’ye emanet ettik ya, gazetede çıktıya, mahkemeye de verildi ya, Cengiz Holding almasın ama Cengiz Holding’e verecekler. Gidiyorlar Port Madenciliğin yarısını ihaleden 3 gün önce satın alıyorlar. İhaleye girmek için teminat yatırmak lazım.

Ne kadar? 2 Milyar. Kim verebilecek 2 milyar teminat mektubunu. Kim bulacak? Kim verecek? Bu teminat mektubunu 2 şirket bulabilmiş.”

*100 MİLYON TON REZERV İDDİASI “

Bana diyorsunuz 30 Milyon rezerv var. O ana kadar sondajların % 30’u bitmiş. İhale yapılıyor, ihaleyi şirket o günkü parayla 150 Milyon dolara, bugünkü parayla kurdan dolayı 119 Milyon dolara alıyor. O günden bugüne sondajlar sürüyor ya, düzeltmişler şimdi 70 Milyon rezerv. Adam 40 milyon ton bakır piyangosu bulmuş. Kim buluyor? Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşı ve ortağı Şeref Cengiz. İddia o ki; bütün sondajlar tamamlandığında bu rezervin 100 Milyon tonu aşabileceği söyleniyor. Babanın malı olsa böyle satar mısın?

İnsanda biraz utanmak olmaz mı? Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihaleyle yapılan en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyayız. Hepimizin olan 100 milyon ton bakır rezervini 30 Milyon tona göre fiyat verip, 2 milyarlıkta teminat isteyerek ihaleden herkesi uzak tuttuğunuz bir ihaleyi yandaş Cengiz Holding’e vermişler. Bu kadar ballı börek bir iş olamaz.”

“MİLLETİN BU VARLIĞINI, BU YAMYAMLARA YEDİRMEYECEĞİZ.”

“119 Milyon Dolara, Dünya’nın en ucuz, en ucuzundan da 5 kat ucuz bakırını çıkacak ve satacak. Sayın Milletvekilimiz Gürsel Erol ilk günden beri konuyu hassasiyetle ve titizlikle takip ediyor. Çünkü bu Maden Elazığ’ın, Türkiye’nin ve hepimizin hakkıdır.

Burada bedavaya verilen bakır madeni Ak Partilinin de, MHP’linin de hatta onların doğmamış çocuklarının da hakkıdır. Bu yolsuzluğu adım Adım takip edeceğiz.

Günü gününe takip edeceğiz. Milletin bu varlığını, bu yamyamlara yedirmeyeceğiz. Bundan herkes emin olabilir.”

EROL; “ŞEFFAF HERKESİN GİREBİLECEĞİ BOYUTTA BİR İHALE YAPILMADI”

Yapılan Basın toplantısında söz alan Milletvekili Gürsel Erol, yapılan ihalede kamu zararı oluştuğuna dikkat çekerek; "Burası normal madencilik mevzuatına göre ihale edilmiş bir yerde değil yani şartlar koşullar 3 defa değişti ihale 3 defa iptal edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi ve bu işe iki firmadan başka firmanın girme şansı da yitirildi.

Yani katılımcının, şeffaf herkesin girebileceği boyutta bir ihale yapılmadı.

Şimdi ülkenin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu bu dönemde, işte daha yeni 41 canımızı kaybettiğimiz bu günlerde, hayatlarını ortaya koyduğu bu dönemde, ülkenin ekonomisine 30 Milyar dolar katkı sağlayacak bir madenin bu şekilde peşkeş çekilmesi ve kamu zararının görmezden gelinmesini ilin vekili olarak takip ediyoruz, İlana çıktığı günden bu güne işin sürecini takip ediyoruz.”

*DANIŞTAY’A YANLIŞ BİLGİ VERİLMİŞ “

Ama Sayın Başkanvekilim sizi bir konuda eksik bilgilendirdik.

Burada şu anda kamu zararı oluşmuştur.

Çünkü işi yerel mahkemeler iptal etti. Danıştay, yerel mahkemenin kararını iptal etti.

Ama Danıştay’a, bakanlıktan Danştay’ı yanlış bilgilendirici bilgiler. Danıştay

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol