Öne Çıkanlar Elazığ yerelhaber elazığdanhhaberler Türkiye türkiyede deprem

Bu haber kez okundu.

Yalçın, Bakan Tekin’e Eğitim Çalışanlarının Sorun Ve Taleplerini İletti

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz’un da yer aldığı ziyarette, eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü, 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına taşınacak talepler için destek beklentisi dile getirildi.

Ali Yalçın, Mehmet Akif İnan Vakfı’nın, depremzede öğretmenlerin çocuklarına yönelik bir proje yürüttüğünü belirterek, “Vakfımız, depremzede öğretmenlerin çocuklarına eğitim yardımında bulunmak amacıyla bir proje hazırlamış bulunmaktadır. Hak sahiplerine ulaşabilmek konusunda bakanlığın desteğini talep ediyoruz” dedi.

“AYM’NİN İPTAL KARARI, ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU’NDAKİ EKSİK VE YANLIŞLARIN DÜZELTİLMESİ İÇİN BİR FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

Anayasa Mahkemesi’nin, CHP’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davada, kanunun bir kısım hükümleri hakkında iptal kararı verdiğini hatırlatan Yalçın, aday öğretmenlik ve kariyer basamakları sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için iptal kararı gerekçesi çerçevesinde yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. 2023 kariyer basamakları yazılı sınavına 50 binden fazla öğretmenin başvuruda bulunduğuna dikkat çeken Yalçın, bakanlığın mevcut süreci öğretmenleri mağdur etmeyecek şekilde sonuçlandırması gerektiğini ifade etti.

İptal kararının, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bir bütün olarak ele alınması, kanunun eksikliklerinin, hatalarının ve yanlışlarının da bu vesileyle düzeltmesi için iyi bir fırsat olduğunu kaydeden Yalçın, “Öğretmen kadrosuna yapılacak atamalarda, sadece Kamu Personel Seçme Sınavı puan üstünlüğünün esas alınması ilkesi benimsenmeli, mülakat kaldırılmalıdır. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi’nde açılan iptal davasında uzman/başöğretmenlik yazılı sınavının iptali istenilmemiş, mahkeme bu konuda bir hüküm kurmamış ise de kariyer basamaklarında ilerleme, sadece öğretmenlikteki hizmet süresine dayalı olmalı, kariyer basamakları sınavı kaldırılarak öğretmenlikte beş yılını tamamlamış olanlar uzman öğretmen, uzman öğretmenlikte beş yılını dolduranlar başöğretmen unvanı alabilmelidir” şeklinde konuştu.

“KADROYA GEÇİRİLEN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN TÜMÜNE YER DEĞİŞİKLİĞİ HAKKI VERİLMELİDİR”

Kadroya geçirilen sözleşmeli öğretmenlerin yer değişikliği hakları konusundaki belirsizliğin ve tedirginliğin devam ettiğini vurgulayan Yalçın, kadroya geçen öğretmenlerden bir yılını dolduranlara mazerete dayalı, üç yılını dolduranlara ise isteğe bağlı yer değişikliğine başvuru hakkı verilmesini talep etti.

“PROJE OKULLARININ ÜZERİNDEKİ BELİRSİZLİK GİDERİLMELİDİR”

Proje okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin, görevlendirme, atama süreçleri devam ederken alınan görev süresinin uzatılması kararının, hem bu okullarda bulunan hem de bu okullarda görev alma beklentisinde olan yönetici ve öğretmenler arasında bir belirsizlik oluşturduğunu belirten Yalçın, şöyle konuştu: “Bakanlığın proje okulları konusunda kısa vadede birbirini nakzeden kararlar alması, yönetici ve öğretmenleri karar alamaz, tercihte bulunamaz hâle getirmektedir. Bakanlık, proje okulları yönetmeliğinde bir değişiklik yapmayı tasarlıyorsa eğer, bu süreci, yönetici ve öğretmenlerin diğer kurumlara görevlendirilme ve atama haklarını engelleyerek değil, illere yetki vermek suretiyle geçici görevlendirme yoluyla sürdürmelidir.”

Proje okullarının geleceğine yön verecek amaç ve hedef belirleme süreci sonrasında bu amaç ve hedeflere uygun öğretmen/yönetici atama/görevlendirme süreçlerinin tasarlanmasının önemine işaret eden Yalçın, öğretmen ve yönetici atama/görevlendirme usulü, proje okullarından olan beklentiyi yansıtacak şekilde bu kurumlara özgü ancak nesnel, eşit, adil ve erişilebilir kıstaslara dayalı olarak puan üstünlüğü esasına göre kurgulanması gerektiğini vurguladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol