Sizlere kendim olan ve kendimden olan tarihimden bahsetmek istiyorum. Şüşnaz Köyü tarihi ile kültürü ile sosyokültürel yapısı ile bizleri biz yapan önemli bir nokta.

Elazığ’a 17 kilometre, Harput’a 8 kilometre uzaklıkta olan Şüşnaz ortalama 80 haneden oluşan bir yer. Bu hane geçmiş yıllarda çok daha yüksekmiş. Harput’ta önemli tarihi eser ve bilgiler çok önceden yandığı için Şüşnaza ait olan tarih hakkında belirgin bir çerçeve çizmek mümkün değil.

Şüşnaz’da yaşayan insanların Harput ahalisinden olduğu belirgin. Çünkü Harput ahalisi Şüşnaz’ı yazlık ev ve bahçe olarak kullanmışlar.

Kıymetli köyüm Şüşnaz, Harput Kültürünü en iyi yansıtan yerlerden biri. Üzümü ile orciği ile

meşhur ayvası ve diğer meyve sebzesiyle, kültürü ve yaşam kalitesi ile Harput’umuzun gizemli bir bahçesi. Şüşnaz maddi ve manevi kültürü ile Harputa katkı sağlamaya devam eden bir yer.

Gastronomi alanında da hatırı sayılır bir kalite ve çeşitliliğe sahip. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının düzenlendiği bir nokta olan Şüşnaz, Büyük Hazardan Küçük Hazara ve oradan Kanlı Göl etkinliklerine kadar çok geniş alanda kültür neferliği yapmakta. Ulusal sanatçımız olan Esat Kabaklı’nın türkülerine konu olan Şüşnaz Elazığ müziğine de katkılar sağlamıştır.

Cuma ve bayram namazları için çevre köylerden Şüşnaz’a gelen insanlar nedeni ile güzel köyüm adeta buluşma noktası olarak kullanılmaktadır. Elazığımıza ve ülkemize önemli şahsiyetler yetişmiş olan Şüşnaz eğitim alanında da farklılık yaratan bir yer. Köyün hemen hemen hepsi okumuş insanlar.

Doktorları, hakim ve savcıları, öğretmenleri ,ordu ve emniyet mensuplarıyla ayrıca elazığ ticaretine yön veren iş insanları ve daima vatan aşkını ön planda tutan insanların varlığıyla Harputa değer katıyor. Şüşnaz’da bulunan eski bir ilkokul Şüşnazlıların desteği ile yeniden canlandırılarak atıl halden kurtarılıp şahlandırılmıştır. Okulumuz kürsü başı ve müze olarak yeniden faaliyete geçmiş böylelikle tarihimize sahip çıkılmıştır. Şüşnazlılara ait olan tarihi eşyalar derlenerek okul içinde sergilenmektedir. Özellikle DR AHMET TEVFİK OZAN hocamızın bağışladığı tarihi eserler bu

bağlamda köyümüze nefer olmuştur. Bu proje Elazığ’da ki diğer köylere de örnek olmuştur. 1968 yılında Şüşnaz Sulama Projesi gündeme alınmış ancak ilgisizlikten dolayı maalesef proje

hayata geçirilememiştir. Projeye ait olan dosya hala DSİ de beklemekte. Bu konuda

Elazığ’ımızın büyüklerine görev düşmektedir. Güzel köyüm ve güzel insanlarımız Elazığ’ımıza ve Harput Kültürüne katkı sağlamaya devam edecektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol