Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir.

Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor.

Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.

Kıymet bilmek deyimi, bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermek ve ona göre davranmak anlamına gelir.”

“Kıymet” kelimesini Tdk sözlüğü bu şekilde açıklamış.

İnsanların kendi dimağlarının var oluşunda, tercih ve bakış açısı, yorumlama, değerlendirme, irdeleme yapabilme yetisi de, eğitim öğretim seviyesi, yaşı, yaşadıkları, deneyimleri ile bağlantılıdır.

Kıymet kelimesi ile az çok bilgi sahibi oldu isek yaşadığımız günlerle alakalı asıl mevzuya girelim.

Ülkemiz, Türkiye cumhuriyeti sahip olduğu anayasa, yasalar ve kanunlarla yönetilen bir hukuk ülkesidir.

Bildiğiniz üzere ekstra bir karar alınmazsa 2023, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında seçim yapacak.

Seçilmek istenen kişiler ve aday oldukları makam belirgin hale geldikten sonra kanunlarımızda belirgin imtiyazlara sahip yurttaşlarımızda oy kullanarak sonucu, seçimini yapacak. ..

Baba oğluna dedi ki: üniversiteden üstün başarı ile mezun oldun oğlum, işte yıllar önce senin için alıp garajda sakladığım arabanın anahtarları burada…

Ama sana vermeden önce onu şehir merkezindeki kullanılmış araç parkına götür ve onlara satmak istediğini söyle ve sana ne kadar teklif edeceklerini öğren.

Oğlu kullanılmış araba parkına gitti, babasına geri döndü ve dedi ki: ” Bana 10.000 lira teklif ettiler çünkü araç çok yorgun ve eski imiş.”

Baba dedi ki: ” Şimdi onu piyasada satılığı çıkar.”

Oğlu piyasada satılık dedi sağa sola sordu ve babasına geri döndü ve dedi ki: ” 12 bin teklif ettiler çünkü çok eski bir araba olduğunu söylediler.”

Baba bu kez oğlundan şehir merkezindeki klasik araba satıcılarına arabayı göstermesini istedi.

Oğlu arabayı götürdü, geri döndü ve babasına dedi ki: Baba buna çok şaşıracaksın araba için 100.000 lira teklif ettiler, çünkü bu bir Nissan Skyline R34 müş, dünyada sadece 27 tane kalmış ve koleksiyoncular bu araca çok değer veriyormuş.

Baba oğluna dönüp dedi ki: ” Doğru yerin seni doğru şekilde değerlendireceğini görmeni istedim.”.. Takdir edilmiyorsan sakın üzülme, bu sadece yanlış yerde ve yanlış insanların arasında olduğun anlamına gelir.

Değerini bilen, seni anlayan ve fikirlerine önem veren kişiler varsa doğru yerdesin demektir, asla kimsenin değerini anlayamadığı bir yerde gereğinden fazla zaman geçirme oğlum… ..

Evet, araya bir yaşanmış hikâye ekledim, seçim yaparken, seçimde oy verirken kime, neye, neden, niçin, hangi etkileşimlerle bakıp oy vereceğiz.

Oy vereceğimiz kişi ve kişilerin kıymetini nasıl belirleyip, doğru, isabetli sonuca ulaşacağız.

Öyle ya, seçimler demokrasinin vazgeçilmezi, seçimler de öyle, seçeceğimiz kişi ve kişiler bizimde yaşamımızı sürdürdüğümüz ülkemizin yönetimini yapıp karar vericisi olacaklar.

Hikâye ile bağ kurmaya başladınız sanırım, kıymet tespiti de, değer belirlenmesi de her insanın kafasında farklı farklıdır. İnsanların bedeni enerji ihtiyacı için nasıl yeme içmeye ihtiyacı var ise her insanın yine doğru ve isabetli kararlar alıp seçim yapabilmesi için de ruhunu doğru beslemesi gerekir.

Ruhun doğru beslenmesi için eğitim, öğretim, sohbet ve izlenimlerden doğru kıssalar edinip pişmanlığa düşmemek için geniş açıdan bakıp geçmişi de kurcalamak, akıl kadar, hissiyatı, duyguları, vicdan ve mantığı da aktif kılmak gerekir.

Zira her seçim kişinin yaşayacağı yılları ipotek etmesi, kısmen de olsa kendi etkileneceği yaşam şartlarını belirlemesi vekâletini vermesi demektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol