Duyguların notaya dökülmesinde,

Notalara Ney’in nefesinde hayat bulduran,

Müziğe ve bestelere bir ömür adayan,

Elazğ’ın kanatlarını yıldız gibi notalarla bezeyen,

İşte karşınızda beyefendi kişiliğiyle

Neyzen Doğan Sever.

Şiir ve notaların buluştuğu bir kitap.. Birçok şairin kaleminden dökülen duygu yüklü kelimelere Neyzen Sever’in nefesi ile hayat vermesinin notalara yıldızlar gibi serpişmesi..

Manas Yayıncılık tarafından yayınlanan Doğan Sever’in hayatının anlatıldığı ‘Notaların Kanatlarında Elazığ’ isimli kitapta bir oyun havası, üç saz eseri, üç çocuk şarkısı, on dört marş, yüz otuz üç türkü, yüz yirmi dört şarkı, elli iki ilahi olmak üzere üç yüz otuz beste yer almış ve arşiv niteliği taşımaktadır.

 Sever, güfteyi mana ve yazımlarına göre ayırmıştır. Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, ilahi, marş türlerinde çalışmalar yapmıştır. Yapıtlarında uşşak, hüseyni, muhayyer, hüzzam, acem kürdi, gerdaniye ve nihavend makamlarını işlemiştir. Aşina olduğumuz 3/4 semai, 4/4 sofyan, / 8/8 düyek, 10/8 aksak semai usullerini kullanmıştır.

Kalemi ve besteleri daim olsun derken Doğan Sever’in ilk bestesi olan ‘PERTEĞİM’ şiirine kulak verelim.

PERTEĞİM

Süpürgeç’ten eser seher yelleri

Okşar bahçelerde gonca gülleri

Candan dostlukları tatlı dilleri

Bir başka güzeldir, şirin Perteğim.

En büyük güzellik bahçesi, bağı

Canlara can katar Murat ırmağı

Göğü omuzlamış Süpürgeç Dağı

Bir başka güzeldir, şirin Perteğim.

Doğan Sever kimdir?

Sivrice ilçesinin güney köyünden Reşit Ağa’nın oğlu babası Hüseyin Efendi ve Malatya’nın Doğanşehir ilçesinin Gürova köyünden annesi Güllü Hanım’ın yedi çocuğundan biri olan Sever’in, çocukluk yıllarında çanaktan yapılı ‘dömbek’ denilen darbukasını çalarak müziğe olan ilgilisi başlamıştır. İlkokul sıralarında müziğe olan tutkusunu sıva üstü elektrik borusunun ortasına bir delik açarak diğer ucuna sigara kağıdı ile kapatarak yaptığı ney sesini andıran bu müzik aletiyle başta radyoda yayınlanan, düğünlerde söylenen ve film şarkıları gibi güncel şarkılar ile sınıflarda konserler vermektedir. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji bölümüne kayıt yaptıran Sever, bir yıl derslere devam ettikten sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversite öğrenimini yarıda bırakarak Elazığ döner ve Elazığ Kız Öğretmen Okulu’ndan fark derslerini vererek sınıf öğretmeni olarak mezun olmuştur.

Bursa’nın İznik ilçesini Kutluca köyünde öğretmen olarak göreve başlayan Sever, daha sonra askerlik görevi için Sivas’a gitmiştir. Üniversiteye başladığı dönemlerde İstanbul Musiki Cemiyeti’nin faaliyetlerine ‘Kalbimin yoldaşı ol/ Gönlüme bir neşe bırak’ şarkısıyla Emin Ongan Bey tarafından beğenilerek kabul edilen Sever, Emin Ongan bey’den meşk dersleri, Şeref Çakar Bey’den nazariyat dersleri almıştır. İstanbul radyosunda korist olarak  görev yaptı.

İstanbul’da öğretmenlik yaptığı dönemlerde İleri Türk Musiki Konservatuarı Derneği’nde musiki derslerine devam eden Sever, derneğin başkanı Dr.Teoman Önaldı Bey’den meşk dersleri yanında ud dersleri de aldı. Aynı dönem Kemerburgaz İlkokulu’nda öğretmenlik yaparken okul bünyesinde oluşturduğu koro ve izci trampet takımı ile birlikte ilk defa bir tiyatro oyununu sahneye koyarak okulun yılsonu müsameresini gerçekleştirmiş oldu.

1968 yılından itibaren, Elazığ Halk Eğitim Merkezi2nde yapılan musiki faaliyetlerine devam eden Sever, 1971 tarihinde Naci Sönmez ‘in öncülüğünde kurulan Elazığ Musiki Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. Türk musikisini öğrenmek, öğretmek, geniş halk kitlelerine tanıtmak, sevdirmek ve yetenekli gençlere bu hususta eğitim verilmesi amacıyla faaliyetlerine başlayan Elazığ Musiki Cemiyeti, Elazığ halkının desteğini alarak çok büyük başarılara imza attı. Bu dönemde dernekte idari müdürlük, yönetim kurulu üyeliğive 2002-2004 yılları arası başkanlık görevlerinin yanı sıra derneğin konserlerinde korit ve solist olarak görev almıştır. Ud öğretmenliği yaparak birçok öğrenci yetiştirmiştir. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Korosu tarafından verilen konserde Selami Bertuğ tarafından yapılan ney taksimi Sever’i etkilemiş ve ‘ben de ney üfleyemez miyim?’ düşüncesi kendisini sarmıştır. Süleyman Ergüner’in ‘Ney Metodu’ kitabıyla öğrenerek 1986 yılında dernekteki ney kürsüsünü kurmuştur. Bu kürsüde başkanı olarak Sever, birçok neyzen yetiştirmiştir. 1993 yılında Kültür Bakanlığı Elazığ Devlet Klasik Türk Sanat Müziği korosunda misafir sanatçı statüsünde dört yıl boyunca neyzen olarak görev de bulunmuştur.

Müzik hayatında solist, korist olarak neyzen ve ud sanatçısı olarak devam eden Sever, 11 Ağustos 2001 yılında düzenlenecek olan Pertek Festivali için Şair Tuncer Sönmez’in yazmış olduğu ‘Perteğim’ şiirini muhayyer makamı türkü formatında besteleyerek ilk bestesini yapmıştır. Elazığ’ın 2006 yılından itibaren kültür faaliyetlerinin öncüsü olan Manas Yayıncılık tarafından hazırlanan ‘Manas Şiir ve Musiki Günleri’nde yer alan şairlerin şiirlerinin bestelenmesi Sever’in uzun soluklu müzik hayatının dönüm noktası olmuştur. Yaptığı eserlerle Fırat Üniversitesi Devlet konservatuarı öğrencisi Muhammed Alperen Kırkıl tarafından 2019 yılında ‘Doğan Sever’in Hayatı ve Onun Musiki Yönü’ adlı yüksek lisans tez konusu olarak incelenmiştir.

Elazığ Dernekler Federasyonu tarafından 2015 yılında düzenlenen ‘Harput ve Elazığ Kültürüne Dair Bestelenen Yeni Türküler’ adlı beste yarışmasında ‘Çıktım Gülmez Tepesine’ isimli beste mansiyon ödülü alırken, 2018 yılında TRT ve Amasya Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Altın Elma Yarışması’nda güftesi Gufran Taş’a ait ‘Ruhumda Yağmur’ isimli eser TRT repertuarına kabul edilmiştir.

Bir şiiri bestelerken güfteyi mana ve yazımlarına göre ayıran Sever, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, ilahi, marş türleri olarak muhayyer, uşşak, hüseyni, hüzzam, acem kürdi, rast, gerdaniye, nihavend ve kürdilihicazkâr makamlarını kullanarak eserler vermiştir.

Bu eserlerini Sever, ‘Notaların Kanatlarında Elazığ’ isimli kitapta toplamıştır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol